Дъщеря ми навърши 7 години, но отказва да излиза или да се движи, освен ако не я накарам насила. Как да я насърча да е по-активна физически?

Дъщеря ми навърши 7 години, но отказва да излиза или да се движи, освен ако не я накарам насила. Как да я насърча да е по-активна физически?

Автор: Анна Влаева 

Когато говорим за двигателна активност при децата, трябва да имаме предвид, че тя е естествено състояние на децата. Ако има отказ от движение, трябва да се изключат медицински причини – проблеми с вестибуларен апарат, пространствена ориентация, хипо или хиперсетивност.

На второ място трябва да се изключат евентуални притеснения на психическа или емоционална основа, които детето свързва с двигателната активност.

За да има едно дете желание да спортува, трябва да му е лесно, интересно, времето да минава неусетно, дейността да му носи удоволствие. 

Това са задължителни фактори, за да бъде начинанието трайно и пълноценно. 

 

 

Водете се по предпочитанията на детето: ако то обича да танцува, няма смисъл да се записва на лека атлетика или обратно. 

Приятна компания. Ще помогне, ако детето е в приятна компания на приятели.

Добър треньор. Добрият подход на треньора е съществен. Един истински добър треньор изгражда връзка с децата, основана на доверие и уважение. Често треньорът се превръща в още един доверен съветник за детето и това е изключително полезно! 

Ако детето ви се оплаква от треньора, сменете него, а не изоставяйте самия спорт. 

Друг възрастен на помощ. Ваш познат спортист може да поговори с детето ви и да го вдъхнови. Можете да посетите състезание или срещи с почитатели на професионални спортисти. Те биха се превърнали в добър пример за подражание. 

Когато детето лесно се отказва от различни дейности, не бързайте да се карате или да го водите насила. Приемете, че детето трупа опит, като пробва различни неща, докато намери своето. За спокойствие можете да поставите правило, че една дейност трябва да се посещава минимум месец или два и след това да реши дали се отказва или да продължава.

 

Ако детето ходи насила, може да започне саботаж на тренировките дори с болестни състояния.

Сигурни грешки, които родителите могат да избегнат, са:

 Да се говори негативно като опит за мотивиране: „Ще се разболееш, ако не се движиш!“.

 Родител и дете да посещават една и съща тренировка – това поставя насила детето в неравно съревнование с майка му

Да се дава пример на детето с негов близък връстник: „Виж братовчедка ти как тренира/колко добре изглежда/как ходи на състезания, а ти – не".

Автор: Анна Влаева

Тя е специалист по ранно детско развитие и логопед. Работи в името на по-доброто общуване между родители и деца. Осъзнава, че съвременното възпитание е много по-изискващо от родителите, отколкото преди 15 – 20 години. Затова подкрепя клиентите си с практически проверени и работещи техники за промяна на проблемното детско поведение.

Можете да я последвате във Фейсбук и в Инстаграм

Още по темата:

Свободната игра – най-добрият „университет“ на детството

Какво превръща едно дете в щастлив човек?

Синът ми е на 6 и в последно време категорично отказва да спи сам. Как да овладея това?