Синът ми е на 6 и в последно време категорично отказва да спи сам. Как да овладея това?

Синът ми е на 6 и в последно време категорично отказва да спи сам. Как да овладея това?

Страхът от тъмното се свързва със страх от неизвестното, което се крие в тъмното. При децата в предучилищна възраст той се приема за норма и ролята на възрастните е да помогнат на малчугана да премине през този период с усещане за удовлетворение и гордост.

Страхът от тъмното може значително да влоши ежедневието на детето и да направи трудно и дори невъзможно заспиването.

Как обаче да помогнем?

1. Научете повече за страха от тъмнината. Какво има там? Чудовище, призрак или вълк? А може би страшни сенки, идващи от прозореца? Смъртта?

2. Помислете дали с поведение или с думи не сте създали или не подхранвате страха. Плашите ли детето с нещо? Често възрастните използват заплахи, за да направят детето по-подчиняващо се.

 

Възможно е именно някои ваши думи да провокират безпокойство у детето. Важно е да наблюдавате и себе си – спокойни ли сте вечер, често ли проверявате дали са заключени врати и прозорци и т.н. Тези ритуали нарушават усещането на малчугана за дома като безопасно място.

3. Приемете, че страхът съществува. Той е реален. Ако детето вярва в съществуването на чудовища, трябва да се съгласите, че за него те наистина съществуват. Не се опитвайте да го разубеждавате с думи като Успокой се! Такива неща не съществуват! Опитът показва, че това не помага! Детето чува думите ви, но тревожното му усещане не позволява да вникне и да приеме логиката ви. Нещо повече – то няма житейския опит на възрастните.

4. Помогнете на детето да търси и да намери решение на трудната ситуация, в която се намира:

Нека приемем, че вълци наистина съществуват в града ни и могат да ни нападнат. Как да се предпазим?

Децата обикновено имат отговор и ние можем умело да го използваме. Често дори могат да ни въвлекат в претърсване, лов или в наблюдение на дома, да ни делегират отговорности като например: мама проверява през прозореца преди сън, а тати заключва вратите и прозорците. Това им дава усещане за контрол.

Децата в предучилищна възраст обикновено обичат магията и вълшебствата и част от решенията на проблема може да бъдат свързани с използването на капани за сънища или страшни неща, медальони или талисмани, спрейове против чудовища и др.

 

5. Добре е детето да стои далеч от устройства преди сън, както и да проверите дигиталното съдържание, до което има достъп. Има видеа и информация, които могат да провокират или да подхранват страховете.

6. Помислете дали в живота на детето не се е случила значима промяна – смяна на местоживеене, загуба на близък, боледуване, поява на нов член на семейството и т.н. Събирането на малки промени за кратък период от време също може да повлияе на усещането за сигурност и стабилност.

7. Работете върху самостоятелността с детето. Важно е да може да се справя само с повече неща, за да може да се чувства уверено. Аз вярвам, че децата не изпитват страх от самия обект (чудовища, зомбита, мечки и т.н.), а се безпокоят, ако той наистина съществува, те как ще се справят с него.

8. Включете активно таткото. Бащината фигура е носител на категориите сигурност и безопасност. Той е този, който трябва да бъде подкрепящ, насърчаващ и подканващ детето да се отдели и да спи само. Той е и този, който вдъхва кураж и проследява напредъка, използва чувство за хумор в напрегнати ситуации.

Автор: Теодора Пампулова, детски психолог

 

Още по темата:

Детето ми е на 5 и се буди многократно през нощта – трябва ли да се притеснявам

Слагайте децата си да спят навреме!

5 възпитателни метода, които имат обратен ефект