Да помогнем на децата си да станат лидери в 5 стъпки

Да помогнем на децата си да станат лидери в 5 стъпки

Да си лидер и да имаш лидерски умения, е нещо, което се учи. Това, че някои деца имат повече самоувереност от други, не ги прави автоматично лидери. Доказано е много пъти в човешката история, че всеки може да стане лидер. Като родител вие играете огромна роля в това, дали детето ви ще води, или ще следва в живота.

 

Да си „лидер“, невинаги означава, че човекът е на позиция, на която да казва на другите какво да правят. Много от най-успешните и влиятелни лидери в историята са „водели“ самите себе си, но техните важни лични избори са оказали влияние за милиони хора дори цели поколения по целия свят. Една от най-важните черти на лидера е способността му да взема решения за себе си, да устоява на натиск и да поддържа собствените си стандарти на поведение.

Лидерите и последователите разпределят ролите си на много ранна възраст. Можете да влезете в група или клас от деца и след много кратко време ще разберете кои деца водят и кои следват.

 

Като родител въпросът, който трябва да си зададете, е:

„Какво искам да е детето ми – лидер или последовател?“.

Защото наистина това зависи от вас. От вас зависи да дадете на децата си знанията и уменията да са лидери във всеки аспект на живота си.


Има няколко простички умения, които да помогнат на децата да станат лидери. Тези умения ще им дадат увереността и инструментите да правят собствен избор и да не следват тълпата, да не се огъват под външен натиск.

 

5 качества на лидера



1. Лидерът казва: „Да! Мога!“. Това се нарича силата на позитивното поведение.

Лидерът разбира, че ще срещне много хора в живота си, които ще му казват, че не е способен на нещо. Лидерът остава фокусиран върху позитивното поведение, независимо от думите на хората около него. Лидерът устоява на натиска и взема собствени решения.

Научете децата си да казват: „Да! АЗ мога!“ дори когато не са сигурни. Помогнете им да разберат силата на позитивния подход.


2. Лидерът казва: „Това не е проблем, това е предизвикателство!“. Това се нарича преодоляване на препятствията.

 

Ежедневният живот е изпълнен с предизвикателства, които много хора наричат проблеми и се огъват пред тежестта им. Една от особеностите на лидерите е, че не използват думите „не мога“. Те много бързо научават, че „не мога“ е извинение да не се опита. По-лесно е да се откажеш. Първата стъпка към решаването е да кажеш: „Да, мога“. Винаги има друго решение. Просто трябва да се задават различни въпроси, за да се стигне до друг отговор. Всяко предизвикателство е възможност да се научи нещо ново.

 

Научете децата си да задават по-добри въпроси и да са креативни при намирането на решения при определени предизвикателства. Помогнете им да правят изводи и да учат от всяка подобна ситуация.


3. Лидерът казва: „Никога не се предавай“ – нарича се постоянство.

 

Най-лесното нещо, когато срещнеш затруднение, е да се откажеш. Но ние знаем, че най-лесният път невинаги е най-добрият. Има един малко известен цитат, който е много показателен:

„Постоянството успява там, където всичко друго се проваля“.


Научете децата си да не се отказват и да изпълняват поетите ангажименти.

 

4. Лидерът казва: „Може и да се проваля или да сгреша, но при всеки такъв случай ще си взема поука и ще продължа напред“ – нарича се решителност.

Грешките и провалите са неотменна част от живота. Най-много се научава от тях – лидерите не позволяват на неуспехите да ги спират, а си задават важния въпрос: „Какво мога да науча от този опит?“.

 

Научете децата си, че е нормално да се греши, стига това да ни научи на нещо и да ни помогне да бъдем по-добри.

 

5. Лидерът казва: „Ще направя всичко, което е по силите ми“ – това се нарича стремеж към ОТЛИЧНА РАБОТА.

Това е да правиш най-доброто, на което си способен, всеки ден. Лесно е да си посредствен. Лидерите избират да не са. И тук не говорим за това да си по-добър от другите, а просто непрекъснато да предизвикваш самия себе и да се развиваш.


Научете децата си да влагат всичко от себе си и да не се тревожат със сравнения с другите.

 

Автор: Скот Кренц, Източник


Още по темата:

Как родителите програмират бъдещето на своите деца

10 неща, които децата ни трябва да учат в училище

10 начина да развием интелекта на детето без натиск и напрежение