RO EN

10 неща, на които трябва да учат децата в училище

10 неща, на които трябва да учат децата в училище

1. Принципът на Парето: „20 процента от усилията водят до 80% от резултатите, останалите 80% труд водят до само 20% резултати“.

Това, което децата ни трябва да разберат, е, че много често се полагат усилия, без да се отчита дали и до какъв краен резултат водят те.  Необходимо е не да работим много, а да работим правилно.

 

2. Закон на Паркинсън.

„Работата отнема времето, което сме предвидили за нея.“ Всичко може да бъде свършено много по-бързо, отколкото си мислим. 

 

3. Първо давайте, а след това получавайте.

Човек е по-богат, когато дава, а не когато получава. За да има движение на добри намерения и постъпки, ние трябва да сме активни в осигуряването им.

 

4. Изпреварвайте събитията, а не ги чакайте да се случат.

Това не само ще ви избави от безсмисленото и неефективно чакане, но ще ви достави и удоволствие – ще почувствате, че управлявате живота си.

 

5. Грешките и неуспехите са нещо хубаво.

Те ни позволяват да придобием безценен опит, да разберем нови и интересни неща. Можем да станем успешни само ако не сме се предали при първите (и вторите, и третите) провали. Успехът идва при тези, които устояват.

 

6. Не бъдете прекалено строги със себе си.

Това добавя към вече съществуващата емоционална болка и отнема скъпоценно време, в което вие може да решавате проблема.

 

7. Не се сравнявайте с другите.

Ако непрекъснато се сравнявате с други, то вие позволявате на външния свят да контролира оценката ви за самия вас. Много по-продуктивно е да сравнявате себе си със себе си. Така най-ясно ще видите колко сте се развили, кои цели сте постигнали и какво ви остава още.

 

8. 80–90% от това, което ви плаши, никога няма да се случи.

Това са чудовища, които съществуват само в главата ви. И ако все пак се случи, действителността далеч не е толкова страшна, колкото очакванията. В повечето случаи безпокойството е само загуба на време.

 

9. Не възприемайте нещата твърде сериозно.

Това, което днес ви се струва огромен проблем, след три години може да е нещо, което дори не си спомняте. Ако се отнасяте твърде сериозно към себе си, мислите си и емоциите си, то това може да ви донесе ненужни страдания. Затова се отпуснете.

 

10. Вашето отношение променя реалността.

Ако сте настроени негативно, то вие ще се окажете прави в предчувствието си за нещастия. Ако обаче се опитате да мислите върху положителните аспекти от живота си, то мислите ви ще доведат до действия, а действията – до промяна. Вие имате властта да определите посоката на промяната.


Уча се да пиша!
Купи сега


Още по темата:

Историята на едно неуспешно дете

5 възпитателни метода, които имат обратен ефект

Могат ли децата без играчки - част 1


Ще те изкажа!
Купи сега
Много обичам да лъжа!
Купи сега

Виж следващата новина
Четирите важни етапа във възпитанието на детето
Четирите важни етапа във възпитанието на детето


Четири етапа във възпитанието на детето


Първи период – до 5 години


До 5 години се активират активността, любознателността, интереса към живота. Вместо забрани и наказания – разсейвайте детето. Ако детето ви прави нещо опасно, направете уплашена физиономия или издайте уплашен възглас. Това е езикът, който детето ще разбере най-точно. Ако „мачкате“ детето до 5 години, то вие ще потиснете неговата жизнена активност, интерес към живота, интелекта, имунитета. Ще го научите да се подчинява, без да мисли, на грубата сила. Ще го направите лесна жертва.