Инициативата ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ - посветена на различните

Инициативата ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ - посветена на различните

Това са Анна Йончева и Ваня Тодорова и тяхната цел е да запознаят децата в детските градини и училищата с техните връстници със специфични потребности, показвайки им, че те са като всички нас – имат мечти и искат да бъдат приемани и уважавани

Всяко учебно заведение може да ги покани на живо или онлайн, за да разкажат на учениците за „различните” деца на България. Те смятат, че колкото по-рано се разговаря с децата открито за хората с увреждания и слабите социални групи, толкова по-голям е шансът те да изградят правилната ценностна система.

 

Накратко:

Анна Йончева е фотограф, който стартира през 2019 г. личен проект, чиято цел е чрез фотографии, изложби и събития да покаже усмивките на децата със специфични потребности. Малко след това инициира кампании за производство, закупуване и монтаж на люлки – везна, пригодени за хора в инвалидни колички.

 

 

Ваня Тодорова е председател на фондация "Можем заедно" и собственик на конна база "Ахил". Занимава се с рехабилитация на деца със специфични потребности чрез провеждането на хипотерапия (терапия с коне).

Хрумнало им, че ще успеят да съчетаят успешно всичко това: фотографии, гостуване, коне, усмивки, неволи, деца, книги, родители, инструктори, технически сътрудници, люлки, изложби, забавление, взаимопомощ, незнание, опознаване… за да се случва промяната!

 

 

Искаме да ви ги представим, защото тези две дами успяха да направят нещо вълнуващо и интересно за по-малко от една година!

1. Как се срещнахте вие двете? Отдавна ли се познавате?


Анна:
Запознахме се преди 2 години на едно благотворително събитие, организирано в конната база на Ваня, на което бях поканена да снимам. Аз работя в голяма компания като технически сътрудник, а фотографията ми е хоби. 

Ваня: За първи път се срещнахме с Ани на едно благотворително събитие в конна база „Ахил“, в помощ на моя приятелка, която загуби своя кон, с който работеше терапевтично със сина си (с епилепсия) в пожар в с. Сираково, Врачанско.
Ани беше поканена да снима. Впоследствие сме се срещали на нейни изложби по проекта „Различните деца на България“. Предложих ѝ да обединим усилия и да работим в посока по-масово представяне на децата със специфични потребности пред техните връстници и обществото като цяло. Така се роди инициативата „Да се запознаем“.

Аз съм магистър по специална педагогика и помагам на деца със специфични нужди чрез терапия с коне.

 

2. Какво представлява инициативата  „Да се запознаем”?

 

Анна: Това е нашият начин да запознаем децата в детските градини и училищата с техните връстници със специфични потребности, показвайки им, че те са като всички нас – имат мечти и искат да бъдат приемани и уважавани
Екипът на всяко учебно заведение може да ни покани на живо или дистанционно, за да си поговорим, да разкажем и покажем на учениците „различните” деца на България!

 

 

Ваня: Инициативата е създадена с намерението и желанието да разчупва социалните стигми и да представя децата със специфични нужди като част от обществото, с техните желания, възможности и мечти и най-вече да покаже, че те имат нужда от това, от което имат нужда всички останали – да бъдат приемани и обичани.

Първият продукт на инициативата е фотокнигата „Да се запознаем с „различните“ деца на България“, която Ани замисляше от известно време. Чрез многото благотворителни събития, които организирахме, и с подкрепата на съмишленици тя вече е издадена в три тиража от 4500 броя, които се разпространяват в училища, библиотеки, школи, семейства и т.н. в 28 населени места в страната чрез наши координатори доброволци.

Всички ние, които работим по инициативата, го правим изцяло безвъзмездно.

 

3. Как ви хрумна да се захванете с това?

Анна: В продължение на 2 години снимам и показвам историите на много участници. Навлизайки в техния свят, човек си дава сметка за своя собствен. И се променя! Исках повече хора да научат техните вдъхновяващи истории. Да погледнат на тях от друг ъгъл – не само със съжаление. Споделих с Ваня идеята ми да издам книга, тя от своя страна пък даде идея да направим инициатива, която да насочим към училищата, и поставихме началото. 

Ваня: Аз от много време обмислях необходимостта от масова информационна кампания, защото съм убедена, че когато хората са информирани, те не се страхуват да приемат различието. Даже си спомням момента, в който си помислих, че с Ани можем да направим това заедно, още преди да съм ѝ споделила.

 

 

Фотокнигата е създадена на много достъпен език и се приема с интерес от децата, в което се убедихме и при посещенията си в различни класове в часовете на класа.

 

4. Ако се случи магия и се събудиш в тялото и живота на другата, какво мислиш, че ще те зарадва най-много в тази ситуация и кое ще те затрудни?

Анна:
Ще се зарадвам да направя нещо, което не бих направила като себе си. Например да се кача на кон :) 

Ваня: Най-много ще ме зарадва това, че ще хвана уверено камерата и ще снимам, и Ани вече няма да ми прави забележки, че моите снимки за нищо не стават.
Определено ще ме затрудни нейното ставане в 6 сутринта, тъй като аз не съм от ранобудните.

 

5. Кое е най-забавното, най-смешното нещо, което ви се е случвало през изминалата година, свързано с инициативата?

Анна:
Всяко едно събитие за мен е свързано с много положителни емоции и смях. 

Ваня: Ние правим всичко с огромно желание и при нас винаги е забавно. Всяко събитие е свързано с много добра координация и организация, но радостта и усмивките са най-голямата награда.

Аз мисля, че най-забавното преживяване тепърва предстои – да кача Ани на кон.

 

 

6. Какво се надявате да ви се случи през следващите няколко години, какви са мечтите ви?


Анна: Да направим сайт на инициативата, да издадем още няколко книги на различна тематика, да започнем да ги разпространяваме и извън България. И да построим аквапарк за деца със специфични потребности.
Да бъдем поканени на срещи разговори в десетки училища из цяла България!

Ваня: Мечтите ни са смели. Инициативата трябва да се разгърне и да обхване нови теми, свързани с различията. Предстои ни създаване на сайт и видеа с лично представяне на децата от книгата, както и на нови деца. Замислили сме нови фотокниги. Много искаме да изградим увеселителен парк със съоръжения, подходящи за деца със специфични потребности, за да се забавляват заедно с връстниците си.

 

Поканете Анна и Ваня във вашето училище! 

Анна Йончева; тел: 0885989108

Ваня Тодорова; тел: 0895686019

e-mail: [email protected]

Последвайте и подкрепете Анна и Ваня във FacebookДа Се Запознаем

 

Още по темата:

В групата/класна на детето ми има дете със СОП - имам въпроси, но нямам отговори - част 1

В групата/класна на детето ми има дете със СОП - имам въпроси, но нямам отговори - част 2

Един разговор със Симона - специалното дете, което носи светлината в себе си