RO EN

Дали и защо е полезно програмирането за деца?

Дали и защо е полезно програмирането за деца?

Дали в днешния технологичен свят е полезно децата да учат програмиране?


Не се ли обвързват още повече с таблети, телефони и компютри, „губейки“ от времето за игри?

С каквато и носталгия да мислим за времето, когато ние бяхме деца, днешното съвремие е друго – бързо, постоянно изменящо се и много технологично. И ще става все по-високотехнологично. Да си затворим очите и да оставим децата да са само консуматори – на играчки, процеси и съдържание, означава да ги направим обикновени наблюдатели на околния свят.


Програмирането е само още един начин чрез игра да въведем децата в новия технологичен свят и да им покажем как логически да разбият възникнали проблеми на малки стъпки и да предложат решение. Заниманията по програмиране можем да приемем като тестова среда, в която децата експериментират, правят грешки и търсят решения. Работата в екип насърчава взаимопомощта и задаването на въпроси, социалните умения и комуникацията с останалите. А това е вдъхновяващо, особено за днешните деца, които като че ли имат нужда от малко повече увереност в собствените си сили най-вече заради особеностите на живота, който живеем, свързан с прекалено обгрижване и поднасяне на готови решения. Програмирането разкрива, че случващото се не е даденост или статично, а може да се променя и ние, хората, определяме правилата.


Една година по-късно…

Така започват много истории :). Тази е истинска и е един от възможните отговори на въпроса: „Дали и защо е полезно програмирането за деца?“. Ани е майка, която преди година също се е питала доколко се получават реални знания от един курс по програмиране, дали цената си струва, кога ще се види ефектът. Нейното дете започва на 7 години и е момче, което, хм… 5 минути след приключването на посещението за седмицата на въпроса: „Какво правихте?“, отговаря с: „Ъъъ, добре беше“. Познато, нали? Така очакваната обратна връзка изчезва за секунди някъде между заблеяния поглед и подритването на поредното изпречило се на пътя му смело камъче.

Затова Ани все по-малко пита и все повече наблюдава. И да, ефект има. Разбира се, успоредно със занятията, детето расте, ходи на училище, вкъщи също му се обръща внимание и се стимулира, знанията и уменията постепенно се осъзнават и наслагват.


Ето няколко примера, които дават повече отговори от „Ъъъ, добре беше“ и според Ани са резултат от програмирането:

Ако преди година детето е питало: „Как да го направя?“ и очаква отговор от родителя, 6 месеца по-късно в сходна ситуация пак задава въпроса, но веднага се сепва и в крайна сметка, самò си намира решението, а 1 година по-късно не само че не пита, но и предлага помощ на родителя, когато той самият изпадне в ситуация. Във всички случаи предлаганото решение е не само правилно, но на моменти и много иновативно.

Проблемите вече не се приемат за такива, а като предизвикателства, като възможност и вдъхновение да се намери някакво творческо и „умно“ решение. Търси се логиката, изпълнението на решението се раздробява на стъпки, ако е по-сложно. Когато си има цел, вече си прави поредица от действия, които биха му помогнали да си я осъществи. Самò се досеща как да оптимизира процесите, а ако брат му не хареса закуската и се наложи правенето на втора… тя бива наречена „Закуска 2.0“. Което е забавно, удовлетворяващо и показва как от поведение на консуматор се преминава към поведение на мислещ, анализиращ, виждащ под повърхността човек, още малък и още в начална фаза, но с желание и увереност за бъдещ инженер. Няма страх от това, което се случва, а само по-силен стимул да се открие решението на трудностите.

Детето учи и се наслаждава. Не се чуди дали и защо му е полезно програмирането за деца. Харесва менторите си и новите контакти, учи се на социални взаимоотношения и от все повече неориентирани кликове и действия преминава в логични и смислени занимания с приятелите си, неговия екип. За да ни изненада някой ден с най-голямото признание – да създаде своята кола на бъдещето.

 

Откога можем да започнем?

Програмирането за деца и постигането на видими резултати е насочено към деца на 7+ години. Целта е, използвайки детското любопитство и изобретателност, в позитивна среда да се усвоят знания от областта на математиката, логиката, английския, както и така наречените „меки умения“ като творчески подход, да умееш да слушаш и изслушваш, да си организиран и уверен, да работиш в екип, да си гъвкав и съобразителен с нуждите на екипа и възможностите на всеки.

И не, целта не е всички деца да станат програмисти и инженери, а да се развие тяхната творческа осъзнатост в света на технологиите, организаторските им качества, работата в екип, умението им за решаване на проблеми и логическото мислене.

Да задават въпроси, да търсят отговорите, да решават проблеми.

Да израснат, като преборят предизвикателствата на новото време чрез игра и забавление.

Да усвоят така наречените „меки умения“, които ще им помогнат много за едно по-успешно бъдеще.


Автор: Технократи” - http://technokrati.bg/        

 

 

 

 

Мозъчни битки
Купи сега

Още по темата:

Как да изберем извънкласни активности на детето си

Как да развиваме дете, което не се интересува от нищо - съветите на психолога

Искате по-щастливи и спокойни деца - опростете света им

Главоблъсканици
Купи сега
50 СУПЕР СЕКРЕТНИ кода
Купи сега
Логически загадки
Купи сега

Виж следващата новина
Как да изберем извънкласни активности за детето си
Как да изберем извънкласни активности за детето си


Всички ние като родители сме под непрекъснатия стрес дали се справяме достатъчно добре и дали правим всичко възможно да осигурим най-доброто бъдеще за децата си. Това се отразява много силно на настоящето ни. В наши дни цари едно негласно съревнование кой родител на колко и какви извънкласни занимания ще запише детето си, като започнем от елементарните – рисуване, музика, пеен