Как да изберем извънкласни активности за детето си

Как да изберем извънкласни активности за детето си

Всички ние като родители сме под непрекъснатия стрес дали се справяме достатъчно добре и дали правим всичко възможно да осигурим най-доброто бъдеще за децата си. Това се отразява много силно на настоящето ни.

В наши дни цари едно негласно съревнование кой родител на колко и какви извънкласни занимания ще запише детето си, като започнем от елементарните – рисуване, музика, пеене, и стигнем до засуканите ментална аритметика и китайски език.

Дори да сте изтощени до смърт от работния ден и да искате просто да си вземете детето и да се приберете у дома, това няма как да се случи. Ако съвестта ви позволи да не го запишете поне на един спорт и чужд език, то самото дете ще го поиска – защото е непрекъснато облъчвано от рекламите и другите деца, които вече посещават от 2 до 4 „кръжока“ седмично.

 


 

И така, ако трябва да го запишете на извънкласна активност, е добре да обмислите не какво искате вие или дори детето, а от какво наистина се нуждае. И то не в някакво хипотетично бъдеще – „искам да учи математика, защото бъдещето е в информационните технологии“, а от какво се нуждае сега, в този момент.Т.е. започнете с честен анализ на детето си – кои са неговите силни и слаби страни, какви са страховете му и недостатъците му.

Например:

Тони, 5 г.:

Не обича да рисува.

Не обича математиката.

Лесно помни чужди думи.

Трудно завързва контакти/срамежлив е.

Много иска да има приятели – обича да общува с близки хора.

Трудно се концентрира и лесно се отегчава.

Да, вие можете да го запишете на математика и програмиране, защото това са перспективни дисциплини, но може би е по-добре да наблегнете на това, което му се отдава, и това, което му липсва – какво ще кажете за футбол и английски език?

 

Друго нещо, което трябва да обмислите добре, е заетостта – вашата и на детето. Дори да сте намерили най-невероятния курс, който със сигурност детето ви ще обожава, ако това ще ви коства 1 час допълнително пътуване, то е по-добре да се откажете.

Не забравяйте, че най-важните неща, от които вие и детето ви се нуждаете, е да сте добре отпочинали и да имате сили за работа и за училище (а защо не и за игра).

 

Предимства на различните видове дейности:

 


 

Курсовете за затвърждаване/надграждане на знанията от училище – често родителите го правят с най-добри намерения. За да може детето да се представи отлично на матурите в IV и VII клас, за да не изпусне нещо базисно и да стане неграмотен, когато порасне, за да придобие учебни навици. Това, което обаче изтърват, са следните неща:

          - Повторението на един и същ материал, който далеч не е най-вълнуващият, може да доведе до отвращение от съответната сфера и в бъдеще да отблъсне детето от нея.

          - Ученето на нещо отегчително и/или трудно може да обтегне отношенията в семейството – на детето му е трудно да разбере аргументите от рода „Правим го за твое добро“.

          - Материалът, който детето ви усвоява в рамките на тези 2 години частни уроци/курсове, може да бъде усвоен в рамките на от 6 до 12 месеца. Дори за по-кратко. Всичко е въпрос на мотивация и организация.

Разбира се, ако детето има естествен интерес, с удоволствие ходи на съответните курсове и непрекъснато търси усъвършенстване в областта, вие просто сте длъжни да му осигурите тази възможност за развитие.

 

Чуждите езици едва ли някой може да каже, че това е нещо излишно. Добре е детето да учи чужд език от най-ранна възраст. Като целта тук дори не е научаването на конкретния език, а придобиването на навика за чуване и разбиране на чужда реч.

Изучаването на един чужд език от дори 4–5-годишна възраст създава разбиране и навици, които ще му помогнат да овладее втори и трети чужд език.

 

 

Спортовете имат много предимства за физическото, психическото, социалното и емоционалното развитие на децата. Единственият проблем може да настъпи отново от прекалените амбиции на родителите. Трябва да знаете кога да спрете с натиска си върху детето, защото то може да не иска: да стане професионален спортист, да бъде винаги на първо място. Овладейте вашите лични желания и следвайте тези на децата си.

Груповите спортове помагат за:

- Постигане на по-добра физическа форма = по-здраво дете.

- Осъзнаване на значението на работата в екип.

- По-лесна комуникация с различни хора – съотборници, треньор, дори публика.

- Овладяване на гнева и импулсите – в груповите спортове има достатъчно случаи, които могат да ги провокират, и правила, които налагат тяхното правилно управление.

- Приемане на провалите и неуспехите.

- Постигането на по-добро самочувствие, базирано на всичко горе изброено.

Индивидуалните спортове помагат за:

- Изграждане на навици и самодисциплина.

- Постигане на по-добра физическа форма.

- Съществуване в конкурентна среда.

- Овладяване на гнева и импулсите – в груповите спортове има достатъчно случаи, които могат да ги провокират, и правила, които налагат тяхното правилно управление.

- Приемане на провалите и неуспехите.

- Постигане на по-добро самочувствие, базирано на всичко гореизброено.

 


 

Танците могат да имат много положително влияние както върху момичетата, така и върху момчетата. Често децата изпитват срам – от това как изглеждат, от това как се движат, от това, че другите може би ги гледат. Този срам може да доведе до лоша самооценка, прекомерна стеснителност и дори самота в по-горните класове. Танците могат да помогнат за преодоляването на тези негативни изживявания, защото:

- С танците детето се учи да овладява и усеща тялото си.

- Постига по-добра физическа форма и издръжливост.

- Детето чувства принадлежност към групата.

- Детето започва обективно да оценява и да приема възможностите си – то вижда други деца – едни танцуват по-добре, други по-зле.

 

Приложни изкуства, хобита – те имат силен терапевтичен ефект. Развиват въображението, стимулират творческото мислене, освобождават напрежението и пораждат положителни емоции. Дори ако детето не работи в сферата на изкуствата, когато порасне, едно хоби, което обича от детските си години, може да му носи много радост и удовлетворение. 

 

Запишете детето си на занимания, които ще му помогнат да преодолее слабостите си, да стане по-здраво – физически и емоционално, ще го научат да комуникира и да работи в екип, ще го направят по-щастлив човек.

 

Автор: Деница Пелева - психолог

 

Още по темата:

Мързеливото родителство създава щастливи деца

Детето ми непрекъснато сменя интересите си, какво да правя?

ЗА и ПРОТИВ да учим с детето си