Детето тръгва на градина – какво да очакваме

Детето тръгва на градина – какво да очакваме

1. Ще плачете – всички ще плачете. Детето, вие, баба му, другите деца и родители, които ще срещате в градината. Всъщност досега не сте се заслушвали, но след 15 септември до около 15 ноември всяка година сутрешното минаване край детска градина е като филм на ужасите – тежко визуално и слухово преживяване.

 

2. Ще научите всички потайни кътчета около и в детската градина, подходящи за шпиониране. Докато го правите, ще срещнете други дебнещи майки и баби, с които можете да обменяте горещи новини от фронтовата линия.

 

3. Ще намразите учителката. Защото не е достатъчно сърдечна, защото е прекалено сърдечна (тая жена сигурно се преструва), защото е твърде млада и няма достатъчно опит, защото не е достатъчно млада и вероятно не познава модерните обучителни техники, защото детето ви плаче, като я види, а по-късно и защото детето ви тича към нея и забравя да ви целуне.

 

 

4. Ще намразите себе си. Защото вие сте тази, която е предпочела да отиде на работа, вместо да остане вкъщи и да се грижи за детето си. Или защото сте родили още едно дете и не сте достатъчно оправна да се справите с две наведнъж. Или защото просто искате да си починете малко.

 

5. Ще се притеснявате, че детето е гладно и жадно. Ама той не яде лютеница! Ама той не обича мляко с ориз! Това обаче е вашата версия за детето ви. Истината е, че това е мястото, където могат да се научат да ядат неща, които вкъщи категорично са ви отказвали. Вярно е, че понякога учителките не успяват да предлагат вода на всичките 30-ина и повече деца. Но това е прекрасна възможност детето ви да се научи да си иска или само да си сипва.

 

6. Ще говорите само за това – навсякъде и на всеки. Очите ви ще се насълзяват в най-неподходящи моменти. Не е изключено да избягате с хлипане от някоя свръхважна среща само като се сетите за сутрешното водене до градината. Ще мине.

 

7. Ще разберете, че сополите са неизбежни и неизлечими. Нещо като прелетните птици, но на обратно – появяват се през есента и изчезват напролет. И дори от време на време ще ви минава еретичната мисъл, че не са болест. Така де, възможно ли е детето ви да е болно 210 дена в годината? И ако е така, защо не ви дават болнични 210 дена в годината?

 

8. Ще сте удивени колко много яде детето ви. Дори да приемем, че оптимистичните твърдения на госпожата за това как детето ви си е изяло обяда и закуската не са верни, то количеството храна, което всяко дете е склонно да изяде непосредствено след вземането си от детската градина, е достатъчно за целия ден. Да не говорим, че тогава е и точният момент да пробутате нещо полезно – повярвайте ми, децата поглъщат всичко!

 


 

9. Ще се изумите от страстите, на които са способни 4-годишните деца! Не сте предполагали за емоциите, които бушуват в една обикновена 1 Б група в ОДЗ „Латинка“. Ще разберете, че в нея има злодеи, герои и, разбира се, поне 15-ина принцеси. След третия месец децата започват да свикват, да се опознават, да се намразват и обикват. Все по-често ще чувате за Мартин или за Криси и в крайна сметка ще се наложи да ги поканите – на рожден ден или на гости. Вече ще трябва да помните рождените дни и на приятелите на детето си.

 

10. Ще обогатите социалния си живот. Ще участвате в специална ФБ група, ще получавате мейли, ако сте новобранец родител, нищо чудно и да станете член на родителския актив. Само внимавайте да не ви подхлъзнат да станете касиер. Защото за радостите и тревогите на родителя - касиер на групата, може да се напише отделна статия.

 

11. Ще изпитате огромното облекчение да виждате усмихнатото си дете на място, където ще бъде нахранено, напоено, веселено и учено за цели 8 часа (при това не от ВАС!) Неописуемо е! 

 

Автор: Мая Бобева-Атанасова

 

Още по темата:

Родителите и детската градина - как да избегнем грешките

Какво трябва да простите на приятелката си, която е отдавна в майчинство

Спортове за майки