Децата и устройствата - мнението на един психолог

Децата и устройствата - мнението на един психолог

Въпросът на седмицата е:

„Детето ми предпочита устройствата пред книгите. Какво да правя? Да ограничавам ли достъпа му до устройства? Те вредят ли му?“

 Прочетете мнението на Теодора Пампулова, детски психолог, координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

Съвременните технологии се развиват изключително бързо – това, което е било модерно днес, ще е напълно остаряло утре. И всички тези джаджи успяват да омагьосат дори и най-малките деца със своите функции и приложение.

И истината е, че децата умеят да боравят изключително лесно с тези умни устройства, независимо от възрастта си. Те често дори приемат, че е задължение на родителя да им осигури ежедневен и качествен достъп до тях, за да могат да им се насладят.

Всъщност целта на съвременния родител е не да изолира детето си от тези технологии, а да го научи то да борави с тях, така че те да не му вредят. Именно това обаче се оказва доста трудна задача.

Съвременното поколение е информационно, дигитално поколение. То е затрупано от информацията в интернет и дори най-малкото дете с достъп през телефон може да разглежда /често нецеленасочено, разбира се/ какво ли не интернет съдържание – песнички, клипчета, рисунки, приложения, образователни и други игри.

Тук е мястото на родителя да наблюдава какво точно гледа или чете неговото дете. Блокирането на съдържанието, неподходящо за възрастта, е задължително. В ранна детска възраст гледането на неподходящо съдържание може да бъде в основата на детската тревожност, нощните страхове, нежеланието за комуникация, избягването на хора и животни, страх от тъмното, от призраци и чудовища и т.н.

Повечето американски психолози са на мнение, че родителят може да „запознае“ детето с новите технологии още след 2-годишна възраст. Тогава то има необходимата фина моторика /несъвършена все още, но достатъчна/ да борави с тъч екраните, има набора от езикови единици, за да разбира песните, устойчиво внимание – да наблюдава видеото от Youtube, чувство за контрол и самоконтрол.

Това, което трябва да направи родителят обаче, преди да предостави каквото и да е устройство, е да въведе изрични правила за използването му. Една от хитрините, които част от родителите използват при своите 3–4-годишни деца, е изготвянето на „договор, споразумение“ за ползването му – детето бива уведомено за времето, в което може да ползва телефона/таблета, кога следва да го изключва и предава на родителя, какво може и какво не може да гледа или играе на него и разбира се – какви са санкциите, когато детето не спази уговорените условия.

„Договорът“ може да бъде закачен на видно място и да се показва на детето при негово недоволство. Родителят обаче не бива да отстъпва прекалено често и да пренебрегва правилата. Той трябва да бъде последователен в изпълнението на наказанията. Условията могат да бъдат променяни и предоговаряни, ако и двете страни са съгласни.

Таблетът, телефонът, телевизията и компютърът не могат да бъдат вредни, ако времето, което прекарва пред тях, е контролирано от възрастен. В тази връзка детето, чието ежедневие е по-натоварено – детска градина, тренировки, занимални и т.н., често в края на деня се чувства емоционално и физически уморено.

Именно тогава родителят не трябва да позволява дълго стоене пред екрана, за да не се наруши качеството на съня на детето например.

Много от родителите се притесняват, че общуването вкъщи също се променя в негативен аспект, ако детето прекарва повече от времето си, докато разглежда информация или играе в интернет, гледа повече телевизия.

Комуникацията между членовете в семейството може да бъде ползотворна дори когато те са пред екрана, стига да са заедно – обсъждането на гледаното филмче, участие на родителя в образователните или други интернет игри поддържат емоционалната връзка дете–родител. Родителят трябва да е ангажиран в съвместната с детето дейност.

Ако детето предпочита компютърните игри пред игрите навън, можете да му осигурите възможност да спортува, да ходи на екскурзии, да прекарате повече време заедно в разходки и забавления. Всичко това е въпрос на инициатива от страна на родителя. По този начин детският мозък се разтоварва, освежава.

Редуването на различни занимания поддържа детето енергично и с добра концентрация, снема напрежението. Положителни ползи от това са справянето със затлъстяването и подобряването на физическата активност. За да помогнете на по-малкото дете да си избере спорт, използвайте интернет!

Покажете му клипчета с правилата и динамиката на игрите! Използвайте интернет, за да се разхождате под звуците на детски песнички, да попеете и потанцувате заедно в парка.

Част от родителите се притесняват, че детето им отделя по-малко и дори никакво време за детските истории и книжки. На детето всъщност може и трябва да бъде четено, разказвано. Така то овладява езика, припознава се с героя, преживява емоционално неговите проблеми, получава наготово решения и поуки и т.н.

Истината е, че на детето може да бъде четено не само от традиционната хартиена книга. В интернет има множество детски книжки, които са в подходящ формат за таблет или смартфон, за четците на книги. Ако детето е по-малко, таблетът е подходящ вариант детето да се докосне до магическия свят на приказните герои.

Предимството на устройствата е, че можете да носите хиляди книги със себе си и всеки път да разказвате нова история на своето дете. Рийдърите или четците на електронни книги пък могат да са верен помощник на децата, които могат да четат сами – те могат да учат, докато пътуват например. Четенето е жизненоважно за развитието на детската психика, за придобиването на знания и умения, за обучението.

Родителят обаче може сам да усети кога детето прекалява с ползването на умните устройства и е необходимо да реагира, като ограничи достъпа му до тях. То става изнервено и неспокойно, не спи добре, резултатите му в училище се променят, губи или не създава никакви приятелства, не желае да излиза, става мълчаливо и т.н.

Ето няколко съвета как да се справите, когато мислите, че детето прекалява с времето, прекарано пред екрана:

 

     1. Въведете правила за ползване на устройствата. Нека са ясни и договорени с детето.

 

     2. Използвайте устройствата не само за забавление.

 

     3. Следете времето, което детето прекарва пред екрана. Научете детето да работи с устройствата, като има мярка.

 

     4. Не предоставяйте таблет, телефон, лаптоп и достъп до телевизия винаги когато детето пожелае. Направете график.

 

     5. Не давайте на детето устройство, когато виждате, че му е скучно, когато се чувства отегчено или няма цели.

 

     6. Говорете открито с детето си защо му отнемате устройството или ограничавате достъпа му до него, независимо на каква възраст е то.

 

     7. Дайте своя личен пример! Децата са склонни да наблюдават възрастните и да ги имитират, като го правят чисто несъзнателно.

 

     8. Давайте примери и истории с деца, които са прекалявали с играенето на телефон.

 

     9. Творчески игри вместо таблет. Осигурете на детето конструктори или някакви материали, с които да сътвори нещо. Дайте му задача. Участвайте!

 

     10. Осигурете на детето възможност да спортува.

 

     11. Поощрявайте доброто поведение и своевременно и навременно санкционирайте неспазването на правилата.

Автор: Теодора Пампулова, детски психолог

 

 

Още по темата:

Децата и устройствата - мнението на един родител

Технологиите под контрол - 6 съвета

 Могат ли да издържат децата ни 8 часа без устройства?