Динамиката при семейство с близнаци и едно дете - опитът на Александра Джандева

Динамиката при семейство с близнаци и едно дете - опитът на Александра Джандева

Александра Джандева е на гости в нашия блог. Тя работи на свободна практика като журналист и комуникационен специалист. Поддържа личен блог за кариерно развитие и малък бизнес.

Има три деца – Борко (на 7 г.) и близнаците Петър и Маги (на 4 г.).

Ето какво си говорихме с нея:

Какви бяха реакциите на околните, когато им съобщихте, че ще имате близнаци?

Всички бяха изненадани. Със съпруга ми също бяхме много развълнувани. Казахме си, че ще е голямо приключение с батко и две бебета вкъщи. Точно така и стана :)

Какви бяха притесненията ти, преди да се родят децата?

Тревожех се как ще протече бременността, защото имах здравословни проблеми. Наложи се да лежа през цялото време, но нямах избор.

Като всяка бъдеща майка на близнаци се притеснявах и дали няма да се родят недоносени, как ще мине самото раждане, ще успея ли да кърмя, как ще се справяме сами вкъщи с три малки деца.

Оправдаха ли се след това?

Най-големите ми страхове не се оправдаха – Петър и Маги се родиха мънички, но с добри показатели. Опитах се да кърмя още в родилното. Имах голям късмет и с екипа в болницата, защото родих нормално.

 

Кое ти беше най-трудно в първата една година?

Недоспиването и преумората. Изобщо не бях подготвена за ежедневие с три малки деца и не смогвах с нищо. Първата година и половина спях по 2–3 часа.

Когато бебетата бяха на 10 месеца, се наложи да вляза с тях в болница. Имаха поставена диагноза бронхиолит, но ги изписаха с положителен тест за грип и контактни за морбили. След няколко дни затвориха всичко и обявиха пандемията от Ковид.


Кога става по-лесно?

Няма такъв филм! Винаги си нащрек :)

Кои са радостите на това да имаш близнаци?

Всичко е двойно – емоциите, хубавите моменти, малките победи. Трудно е за описване и е наистина огромно щастие и подарък.

Има ли специална връзка между тях?

Когато са на градина, Петър и Маги общуват повече заедно в процеса на привикване с новата среда и докато се отпуснат. У дома с баткото се държат така, сякаш са тризнаци – непрекъснато проверяват кой къде е и какво прави.

Приличат на малък отряд за пакости и щуротии и не могат един без друг.

Смяташ ли, че е добра идея записването на близнаци в различни класове, когато говорим за 1 – 7 клас?

Това ми предстои да разбера съвсем скоро. В момента те са на 4 години и разполагат с още известно време, за да посещават детска градина. От това, което съм чела, клоня към записване в отделни класове.


 

Сподели, каквото ти хрумва, за да окуражиш родители на близнаци (и не само), на ръба на нервна криза.

Без илюзии и клишета, че с времето става по-лесно или че трудното минава накуп!

Не вярвам в тези неща. Истината е, че всеки нов етап идва с различни предизвикателства  и ние трябва да овладеем всичко в крачка. Няма много време за адаптация.

Ако сами полагате грижи за децата си и не разчитате на помощ отвън, ще ви бъде наистина трудно. Редът и рутината помагат, но ако имате още едно дете, може да е сериозно изпитание да напаснете всички режими.

Единственото, което може донякъде да ви помогне, е да избягате от капана на сравненията и самообвиненията – имам дълъг списък с неща, които с баткото правех стриктно, но с близнаците никога не успях.

Хубаво е и да си намерите своя общност за подкрепа. В първия възможен момент вдигнете глава от битовизмите и отделете 10 минути за себе си и мечтите си!

Автор: Александра Джандева

Посетете личния блог на Александра за съвети, свързани с кариерно развитие и малкия бизнес.

 

Още по темата:

С 3 (три) деца на море – изживяването в цифри

На море с три деца - опитът и съветите на Ели Мантовска

Първото, второто и третото дете