Една уникална Детска къща и историята на бебето Иван

Една уникална Детска къща и историята на бебето Иван

Представяме ви още една от каузите на фондация "За нашите деца" - Детска къща.

Нека да я подкрепим - заедно!

20% от приходите на най-продаваните ни продукти БУКВИ И ДУМИ от електронния ни магазин ще бъдат дарени на фондацията.*

Ако искате да помогнете – поръчайте 1 или повече продукти с логото на фондацията ТУК.


Детска къща

 

Проектът Детска къща стартира през 2011 г., когато възниква идеята фондацията да построи истински дом, в който деца, разделени от своите родители, да бъдат отглеждани с много обич, адекватна грижа и внимание. Като резултат от дългогодишните усилия на екипа на фондацията и благодарение на огромната подкрепа на индивидуални и корпоративни дарители, Детска къща посрещна първите си обитатели през януари миналата година. Нейният капацитет е 6 до 8 деца до 7-годишна възраст, които остават в къщата, докато бъдат върнати при биологичните си родители, осиновени, или настанени в приемно семейство.

 Според нормативите, които регламентират грижата за деца без родители, този дом се нарича център за настаняване от семеен тип. На територията на нашата страна има над 160 такива центъра, но в нито един от тях не се прилага моделът, който съществува в тази Детска къща. В нея живее истинско семейство -  Силвия и Ивайло Иванови заедно с малката си дъщеря. С подкрепата на допълнителен екип от специалисти те се грижат за 6 бебета. Постоянният контакт на децата с един и същ възрастен е изключително важен за тях, за да растат здрави, сигурни и щастливи и да развиват своя потенциал и опознавателни способности. 

Децата се отглеждат според най-добрите стандарти за грижа и тяхното развитие се следи от психолог и специалист по ранно детско развитие.

 

По същество в Детска къща се предоставя услуга, чиято стойност частично се покрива от общинския бюджет. Фондацията има нужда от финансова подкрепа, за да до финансира издръжката на центъра, да гарантира пълноценното развитие на децата и адекватното посрещане на техните нужди.

 


Детска къща помогна на Ваньо да напусне мизерната барака и да получи любовта на осиновителите си.

 

Историята на Иван


Иван поел първата си глътка въздух не в медицинско заведение и не под грижите на лекар или акушерка. Родил се с помощта на баба си в бараката, в която живеели родителите му и която трудно можела да се нарече нормално жилище. Заради нестерилната среда, в която се появил на този свят, Иван и майка му постъпили в болница. Там лекарите предприели всички необходими мерки, включително антибиотично лечение, за да гарантират здравето на бебето.

След няколкодневен престой в болницата малкият Иван се прибрал отново в бараката и отново потънал в мизерията и мръсотията. Останал там под „грижите“ на майка си близо месец, когато социалните работници предприели мярка за закрила и за да гарантират здравето на детето, го извели от родното му семейство и мръсотията.

Беше едва на един месец, когато го посрещнахме в Детска къща. Беззащитно, измъчено бебе с големи тъжни очи, което повръщаше оранжева течност. Беше много слабичък и изключително мръсен, слабините и едното му краче бяха силно зачервени, кожата на места беше обелена, в косата му имаше въшки, ушите и пъпчето му бяха пълни с боклуци.

Мобилизирахме ресурсите си, детето премина през всички необходими медицински прегледи и с подкрепата на множество специалисти започнахме да възстановяваме здравето му. А той, обграден от обичта и грижите на екипа на Детска къща и специалистите, които ни подкрепяха, започна бързо да се възстановява.

За една година преодоляхме всички трудности и Ваньо се превърна в здраво, жизнено, лъчезарно момченце.

Днес той вече живее в своето осиновително семейство и се радва на обичта, топлината, вниманието и грижите на своите мама и татко.

А ние в Детска къща често си спомняме за него и макар да ни липсва, искрено му пожелаваме да расте щастлив и обичан!


Заедно можем да помогнем за още такива щастливи истории – поръчайте 1 или повече от продуктите ни с БУКВИ И ДУМИ и 20%  от стойността им ще подкрепят други деца и приемни родители.


 


Още по темата: 

Семейна подкрепа - историята на Галя и нейното малко момиченце

Историята на Валери - нека заедно помогнем на още приемни семейства



*Инициативата е със срок от 15 май до 1 юни, 2017г.