Историята на Валери - нека заедно помогнем на още приемни семейства

Историята на Валери - нека заедно помогнем на още приемни семейства

Тази седмица ще ви разкажем повече за каузите на фондация ЗА НАШИТЕ ДЕЦА.

Ще ви разкажем, защото искаме да ги подкрепим - заедно с вас!

20% от приходите на най-продаваните ни продукти БУКВИ И ДУМИ от електронния ни магазин ще бъдат дарени на фондацията.*

Ако искате да помогнете – поръчайте 1 или повече продукти с логото на фондацията ТУК. 


В началото мислихме да подкрепим една от каузите, но се затруднихме – трудно е да оцениш като по- или най-значима една от 3-те изключително важни мисии – приемна грижа, семейна подкрепа и детска къща. Затова решихме ще представим и трите. 


 


Приемна грижа 

Историята на Валери


Валери се ражда с диагноза церебрална парализа, а здравословното му състояние е допълнително усложнено от тежко кривогледство. Веднага след раждането Валери е настанен в Дом за медико-социални грижи за деца „Св. София“ заради липсата на баща и невъзможността на майката да се грижи за него.

Поради вроденото си заболяване детето трябва да посещава няколко вида терапии – ерготерапия, физиотерапия и токова терапия. Здравната каса покрива само 10 дни рехабилитация, но през последните два месеца съпричастен дарител – една от майките, чието дете също е със затруднения в развитието, подарява на Валери възможността да посещава рехабилитационния център редовно, всеки ден.

Лекарите в заведението смятат, че с постоянство и общи усилия Валери има голям шанс да проходи.

 

На 24 ноември усмихнатият Валери, който вече е на година и 3 месеца, е поверен на грижите на приемната си майка – 56-годишната Ивета, която има двама пораснали синове, които при необходимост ще помагат в грижите за малкия. Ивета споделя пред социалните работници, че приемането на дете с увреждания не е нещо, което я плаши. Самата тя е имала здравословни проблеми, които променят светогледа ѝ и я карат да гледа на децата с увреждания просто като на деца.

Преди да бъде приет в новото си семейство, Ивета и Валери прекарват един месец в така наречения „период на напасване“, който цели да запознае по-добре бъдещите родители с навиците на детето и да направи прехода по-лесен както за него, така и за тях. През този период Ивета е посещавала Валери ежедневно в ЦОП „Св. София“, придружавала го заедно с персонал от дома, на процедурите в болницата и е наблюдавала какво се прави.

Фондация „За нашите деца“ осигуриха специална проходилка и рехабилитационни уреди за вкъщи, които ще помогнат на Валери да продължи да се упражнява и да проходи по-бързо.


Заедно можем да помогнем за още такива щастливи случаи – поръчайте 1 или повече от продуктите ни с БУКВИ И ДУМИ от електронния ни магазин и 20%  от стойността им ще подкрепят други деца и приемни родители.



Приемна грижа

 

Приемната грижа е грижа за деца, които по различни причини не могат да бъдат отглеждани в родните си семейства. Много често приемното семейство е единственият шанс за живот в семейна среда за деца, които живеят в институция и са навършили 7 години, поради липсата на интерес от страна на осиновители към тях. Да бъдеш приемен родител, е мисия, свързана с много отговорности и силно ограничени права.

Фондация „За нашите деца“ създаде Център по приемна грижа в България, където се набират и обучават кандидатприемни и приемни родители. Правят се периодични срещи за обмен на опит, в които родителите споделят и дискутират предизвикателствата, пред които  са изправени в ежедневните грижи за приемните деца. Много често настанените деца са от институция, имат увреждане или носят някаква травма от живота в родното семейство. Всички тези обстоятелства допълнително усложняват отношенията с детето и изискват опит и знания. Това обаче, от което децата имат най-голяма нужда, са обич и търпение.

Освен подкрепа от специалисти, приемните семейства получават регулярно и различни видове помощ:

- Финансова помощ: ежемесечна – в размер на 100 лв., за настанено дете, при настаняване на детето в семейството – еднократно 100 лв., за празнуване на рожден ден – 50 лв., служебна карта за GSМ.

- Специализирана помощ – рехабилитация на деца, които са с увреждания, логопед, закупуване на помощни средства при нужда /очила/.

- Материална подкрепа /памперси, дрехи, адаптирано мляко, почистващи препарати, др./.

- Консултации: 24-часова връзка с отговорния по случая специалист по приемна грижа, който прави домашно посещение веднъж месечно, ежемесечна среща на приемните родители в т.нар. група за подкрепа, в която споделят проблеми, опит и идеи.

- Събития: тържества с подаръци за децата за Коледа, летен пикник и др.

 

Поръчайте 1 или повече от следните продукти:


Още по темата:

Детска къща - Историята на Иван

Семейна грижа - Историята на Галя и малката й дъщеря

 

*Инициативата е със срок от 15 май до 1 юни, 2017г.