Какво да направите, ако детето ви няма приятели

Какво да направите, ако детето ви няма приятели

Всички родители искат да виждат децата си щастливи, заобиколени от връстниците си и взаимодействащи си с тях. С други думи, искаме децата ни да имат приятели.

Така че какво трябва да направи родител, който установи, че детето му по някаква причина среща затруднения при създаването или запазването на приятелства?

Никой родител не би искал да разбере, че детето му се чувства самотно… или че го избягват по една или друга причина.

Аз лично като майка знам, че би било най-малкото обезпокоително.

Обаче това е реалността за прекалено много деца, които се сблъскват с отхвърляне във всекидневието било то на училище или другаде. Достатъчно, за да пречупи дори най-железния родител.

Никоя майка или баща не иска да вижда детето си наранено или изолирано от забавленията. Важно е да разгледаме възможните причини затова:

Причини, поради които е възможно детето да няма приятели

Причините, поради които е възможно детето да няма приятели, са многобройни. Ето някои от тях:

1) Уникален и индивидуалистичен темперамент. Когато детето е интровертно, мисли „извън рамките“ или не следва с  лека ръка тълпата, често за него е огромно предизвикателство да създаде значимо приятелство.

 

2) Любов към технологиите в ущърб на други по-социални занимания. В наше време и на тази възраст много деца по-скоро биха се сгушили в леглото с напълно зареден iPad, вместо да излязат навън и да играят с приятелите си по старомодния начин.

 

3) Недостатъчно време за социализиране. С всичките извънкласни занимания, домашни, задължения и натиск, на които са подложени много от нашите деца, никак не е учудващо, че същите тези деца имат ограничено време за социализиране.

 

4) Лични конфликти. Проблемни случки по време на лудориите по детските площадки могат да са в основата на самотата в училище.

Докато детето проправя житейския си път, приятелствата стават все по-важни, тъй като те подготвят почвата за бъдещото му развитие и способността му да се справя с житейските предизвикателства.

Способността да се справиш в лабиринта на взаимоотношенията, е основа за здрави приятелства както за децата, така и за възрастните.

Ако детето ви среща трудности да се сприятелява или да поддържа приятелства, ето някои прости съвети за това как можете да му помогнете.

 

 

Шест начина да помогнете на вашето дете да си намери приятели

 

1) Открийте корена на проблема. Говорете с детето и открийте какво причинява проблеми при евентуални приятелства. Знанието е сила и разбирането ще бъде първата стъпка към бъдещото умение на детето ви да се сприятелява.

 

2) Разпитайте другите. Тези, които са близки с детето ви или които общуват редовно с него, вероятно имат гледна точка, различна от вашата като родител.

Говорете с учителите на вашия син или дъщеря, братя или сестри, съседи или роднини, които често общуват с детето ви, тъй като те може да имат догадки относно проблема.

 

3) Предложете помощта си. Покажете на детето си, че не е само и че сте до него, за да му помогнете да премине през този труден период от живота му. Осъзнаването, че сте там, за да му помогнете, ще преобърне изцяло перспективата му.

 

4) Обяснете „механизма“ на приятелството. Може би част от проблема се състои в неразбирането на това какво се изисква от приятелите.

Разгледайте понятията съчувствие, взаимност и подкрепа като важни елементи от трайните приятелства и помогнете на детето ви да разбере как тези характерни определения подпомагат здравото приятелство.

 

 

5) Бъдете пример за него. Детето ви гледа на вас като пример за подражание. Да ви наблюдава как взаимодействате с останалите и как поддържате здрави приятелства, ще окаже огромно влияние за успеха на сина или дъщеря ви при намирането и запазването на приятели.

 

6) Обърнете особено внимание на добрите маниери вкъщи. Домът е мястото, където се научаваме как да се държим във външния свят и ние често следваме примера на нашите родители и по-големи братя и сестри.

Добрите маниери винаги са на почит, така че помогнете на вашия син или дъщеря да научат какво се очаква от тях във външния свят.

Отношенията между двама души изискват усилия особено когато и двамата са млади и търсят мястото си в живота.

С малко помощ и много подкрепа деца, които преди са имали трудности при сприятеляването, могат да изпитат радостта, която носи здравото приятелство.

Автор: Саманта Кемп-Джонсън, Източник: Huffpost

 

 

Още по темата:

Най-важният урок

Важните социални умения на детето ви преди училището да започне

Защо момчетата се сблъскват по-често с проблеми в училище от момичетата