Имам чувството, че се провалям и вредя на детето си - как да поправя нещата?

Имам чувството, че се провалям и вредя на детето си - как да поправя нещата?

Едно видео, в което се обсъжда това, от което всички родители се страхуват - грешен ли е начинът, по който отглеждаме децата си? Вредим ли им? Даваме ли им всичко? Лишаваме ли ги от нещо? Вижте какво казва бизнесменът и родител Кървин Рае прочетете превода под него:


- Здравейте, аз съм майка, самотна майка и имам чувството, че се провалям и вредя на детето си. Бих искала да знам как да поправя нещата.

- На каква възраст е детето?

- На 14 г.

- Добре, какво в неговото поведение ви кара да мислите, че сте му навредили?

- Сега той е много по-добре, но все още има често гневни изблици, все още държи в себе си огорчението от баща си. А аз работя твърде много, защото се опитвам да му осигуря нещата, които аз съм нямала, и се опитвам да му покажа, че ако цени живота и се труди упорито, може да постигне всичко, което пожелае.

- Да, разбирам ви.

Кой от вас е чувствал същото понякога – че е навредил на детето си, но не знае какво да направи по въпроса?


Почти всички в залата вдигат ръка.


- Това е нещо като кратко окуражаване, за да не се чувствате толкова зле.

Почти всеки родител до някаква степен е чувствал вината, че не се справя достатъчно добре.

Но това, което трябва да разберете, е, че детето не се нуждае от това, което му даваме. Защото много често ние си мислим, че то се нуждае от безупречен модел за подражание, от който да се научи да работи упорито, а всъщност детето се нуждае от безопасност. И това чувство то получава от начина, по който е отглеждано.

Добрата новина е, че мозъкът на детето не е напълно развит до… познайте до колко години? 28!

Така че вие може да си мислите, че сте му навредили, но ето какво ще предположа аз – вие сте направили в болшинството от случаите най-доброто, на което сте били способна, с възможностите, които сте имали. И е безсмислено да се упреквате, защото това няма да ви помогне и със сигурност по този начин не давате добър пример на детето си как трябва да се самооценява и какво означава да си критичен към себе си. 

Това, което бих предположил във вашия случай, е, че той може би не се нуждае от майка, която може да му даде нещата, от които тя е била лишена. Защото може би на него всъщност му е необходимо да знае, че вие го обичате и се интересувате от него, и че той е приоритет във вашия живот. И единственото нещо, което може да го убеди в това, е вашето поведение.

И колкото и упорито да се опитвате да обясните на едно дете, че работите толкова много заради него, то не може да го разбере. Защото децата не мерят любовта по парите, които сте изкарали, или нещата, които сте купили. Знаете ли как децата измерват любовта? По това, доколко заинтересувани от тях сте във времето, което прекарвате заедно.

Защото, виждате ли, ценностите на децата до 14 години са много обвързани с времето. На 14 години важни стават и определени активности. И единственият начин, по който можете да комуникирате, е чрез нещата, които са важни за него. Така че вие трябва да идентифицирате кои са важните за него неща.

Обича ли видео игри?

- Да.

- Страхотно, започнете да играете игри с него.

- О, боже! Добре…

- Защо той би правил нещата, които са важни за вас, ако вие не правите нещата, които са важни за него?

- А той непрекъснато ме моли да играя с него, както преди…

- Ето, той ви МОЛИ. Покажете му какво значи безопасност, защото ако той не я усети, няма да може да контролира емоциите си. А ако не се научи и не усеща, че има място, където да се прибере и където е в безопасност, той ще започне да го търси и първо ще са видео игрите. Когато те му омръзнат,  ще започне да излиза с момичета, когато и това му доскучае, има още наркотици, алкохол… Това, което не искате, е да търсите начин да се справите с 15, 16, 17, 18-годишен пристрастен, защото това са много сериозни проблеми. Те също могат да бъдат преодолени, но моят съвет, базиран на опита ми, е, че ако децата не се чувстват в безопасност, те не се научават да се контролират, ако не научат как да се владеят, те се поддават на поведения, които им се струват лесен път към спокойствието.

Но ето, вие вече осъзнавате това (нали знаете как незнанието е благословия до момента, в който не се пробудиш за истината) и когато осъзнаем нещо, ние вече носим отговорност за него.

Вече не можем просто да кажем „Ама аз не знаех“.

Хубавото е, че сега разбрахте, че имате още 13 години да подпомогнете неврологичното му развитие така, че той да се чувства стабилен през следващите години от живота си и да бъде един щастлив, здрав и независим възрастен. Все още не сте се провалили. Може да не сте имали блестящо начало, но моят съвет към вас е да не губите и минута повече и да започнете да бъдете с него и да му осигурите място, където да се чувства обгрижен и в безопасност.

От вас зависи какво ще направите от тук нататък, но ви пожелавам най-доброто!


"Начинът, по който децата ви изписват думата ЛЮБОВ, е:

В-Р-Е-М-Е"


Kerwin Rae


Още по темата:

Как родителите програмират бъдещето на своите деца

Как да създадем качествена невроза на детето си - кратко ръководство за начинаещи