Как да говорим по „онзи въпрос“ с децата от 2 до 12 години

Как да говорим по „онзи въпрос“ с децата от 2 до 12 години

Много родители отлагат възможно най-дълго „неудобният“ разговор за птичките и пчеличките, но всъщност по-успешна стратегия би била да даваме подходящата информация в зависимост от възрастта на детето.

Какво са готови да разберат децата на различна възраст:

От 2 до 3 години: правилното название на частите на тялото – например „пенис“ и „вагина“.

От 3 до 4 години: Как се появяват децата? Разбира се, не е нужно да навлизаме в детайли, достатъчно е да им обясним нещо подобно: „В корема на мама има торбичка – нарича се матка, първо си живял и раснал в нея 9 месеца, а после си се родил“.

От 4 до 5 години: Как се раждат децата? Постарайте се да обясните кратко и коректно: Когато си пораснал достатъчно, матката на мама е започнала да се свива и ти си излязъл навън.“

 

 

 От 5 до 6 години: Общо понятие как „се правят“ децата. Ако детето пита за подробности, може да му кажете: „В татко ти има малка клетка, наречена сперматозоид, а в майка ти има малко яйчице, наречено яйцеклетка, те са се съединили и си се получил ти“.

 

От 6 до 7 години: Базови знания за половия акт. Може да кажете: „Природата е създала мъжа и жената така, че техните тела да съвпадат като пъзел.

Когато пениса и вагината се съединят като парченца от пъзел, сперматозоидът излиза от пениса и стига до яйцеклетката“. Обяснете как вие възприемате секса и отношенията, например: „Сексът, това е един от начините, по който възрастните изразяват любовта си“.

 

От 8 до 9 години: Детето разбира, че темата за секса е важна, защото това вече се обсъжда между връстниците му. В тази възраст детето е в състояние да разбере всяка тема, включително тази за сексуалното насилие.

„Спомняш ли си как говорихме за това, че сексът е израз на любов? Изнасилване е, когато някой принуждава друг човек да прави секс – това е много лошо!“

 

От 9 до 11 години: Началото на пубертета. Подгответе се да обсъждате с децата промените, които настъпват с телата им.

 

12 години: В тази възраст децата формират ценностите си. Периодично ги обсъждайте с тях, за да внасяте необходими корекции в начина, по който приемат външната информация.

Но не прекалявайте, за да не започнат да крият неща от вас.

Как да отговаряте на ,,неудобни'' въпроси?

Ето възможните отговори на няколко неочаквани въпроса:
 
"Какво е това нещо отпред на момченцата?"

Например 3-годишната сестричка наблюдава как сменяте памперса на малкото ѝ братче. „А какво е това?“ – пита тя и сочи пениса му. Първата ви реакция е да отвлечете вниманието на дъщеря си с нещо друго и да сложите памперса максимално бързо, но по тази начин ще ѝ покажете, че половите органи са табу, нещо срамно.

 

 

По-добре кратичко да обясните: „Така различаваш момченцата от момиченцата. Това нещо се нарича пенис и всяко момченце има такъв. А момиченцата като теб имат вагина“.

Не се изненадвайте, ако през следващите години този въпрос се обсъжда отново.

"Какво ми става?"

Стоите на опашката за касата в супермаркета. Вашият дребосък вдига глава и пита: „А защо пенисът ми е твърд сега?“. Ако моментът наистина е неподходящ, по-добре да дадете непълен отговор, като му обещаете да му обясните повече по-късно: „Случва се понякога. Скоро пак ще стане, както обикновено“.

Ако въпросът налага по-обстоен отговор, му кажете: „Това е важен въпрос. Ще го обсъдим по пътя към вкъщи“. Важно е след това действително да се върнете към темата и да дадете изчерпателно пояснение.

"А какво е това?"

Често се случва децата да влязат в банята, без да почукат, и дори изумено да попитат: „А защо имаш косми там?“. Отговорете, че това е нормално – при възрастните има косми на различни части от тялото, докато при децата все още не е така.

Когато станат тийнейджъри, това ще се промени.

"Какво правиш!?"

Децата често пипат половите си органи. Това е нормално явление – те от малки изучават собственото си тяло, и затова кажете: „Знам, че когато се пипаш там, може да бъде приятно, но това се прави, когато си сам/а“.

Не реагирайте отвратено, не показвайте с реакцията си, че е нещо забранено. Не го дърпайте за ръката „Хайде да порисуваме“, защото така все едно казвате: „Това, което правиш, е толкова отвратително, че аз се правя, че не го виждам“.

 

 

"А как точно стана това?"

Вече сте обяснили, че сперматозоидът се е слял с яйцеклетката, но детето иска повече подробности: „А как е попаднал вътре в мама?“. Не започвайте научна лекция. „Татко трябва да е много близко до мама, така че неговият сперматозоид да попадне във вагината на мама.“

"Какво гледаш там?"

Приятелчета от училище са обяснили на детето ви за порното. Влизате в стаята му и виждате, че гледа голи тела на екрана. Не се сърдете. Интересът на детето ви към секса е напълно естествен, но много ясно трябва да му обясните, че тези филми не са за деца.

Осъдете порнографията, а не децата. Спокойно кажете: „Този сайт е за възрастни. Ти трябва да гледаш сайтове за деца“. След това установете програма за родителски контрол на компютъра.

Източник: parenting.com

Още по темата:

Как и кога да говорим с децата си за секса?

 Четири грешки, които родителите допускат, когато говорят с децата си за секса

Прогони срама, съжалението, угризенията - съвети за тийнейджъри