Как да (не) се поддам на коледната подаръчна свръхеуфория? - част 1

Как да (не) се поддам на коледната подаръчна свръхеуфория? - част 1

Автор: Ели Мантовска

Част 2 прочетете ТУК.

Сега може би трябва да започна с признание: Коледа за мен е магия. Да, знам – изтъркано и банално е! Но моля изслушайте ме! Тоест изчетете ме докрай – аргументирам се добре. :)

Какво си представяте вие, когато мислите за Коледа?

У мен изникват 2 идеи:

  • Романтичната: Сетивата ми се пълнят с Коледа, докато пиша: аромати, вкусове, усещания, звуци, гледки. Най-хубавото на празниците е очакването особено когато го усетим през децата.

    Виждам снежинки да прелитат навън, бой със снежни топки, топли меки шалове в ярки цветове, сгряващо мляко с какао и много сметана, семейни игри около камината (ние нямаме камина), коледни книги, коледна музика, добавете още каквото филмите са ни внушили. Опитът ми сочи, че романтичните идеи рядко, за да не кажа никога, не се сбъдват.




  • Реалистичната: Превъзбудени деца, които се будят в 4 през нощта, за да си видят подаръците, опаковки от играчки, ох, много опаковки, играчки, които са захвърлени доста скоро след разопаковане, батерии – защо толкова много играчки са с батерии?!, блъскане в магазините на 23 декември, „Оле, на леля-баба не сме взели подарък, домашни пантофи миналата или по-миналата година ѝ подарих?!

    Ох, взимам ги, дано е било по-миналата“, преяждане на Бъдни вечер, преяждане на Коледа, преяждане с остатъците от коледната трапеза, преяждане… ок, мисля, че ме разбрахте. Опитът ми сочи, че реалистичните идеи често, за да не кажа винаги, се сбъдват.

И за да направим нещата още по-сложни в нашата фамилия, откакто съм майка (наскоро се навършиха 8 години), съм изправена пред следната трудност:

  • ноември: рождени дни,
  • декември: Коледа,
  • януари: имени дни.

Моите деца са късметлии – имат толкова хора, които ги обичат: лели, чичовци, братовчеди, баби, дядо, бабо-лели (имаме и такава категория). И се започва едно почти ежеседмично подаряване в този период. Майка ми: „Купила съм нещо съвсем дребничко за децата“. Познаваме се… Очаквам минимум розов плюшен слон в естествен размер…


 

Убедих ли в коледната магия? Би следвало да има нещо свръхестествено, за да продължавам да се осланям на романтичната идея, когато толкова години съм в реалистичната, нали? В последните 2 – 3 години се очертаха няколко практики, които ми помагат да оцелея в реализма и след събраните емпирични данни съм готова да ги споделя с вас. Ползвайте ги, за да генерирате свой собствен спасителен пояс.

Списък с идеи за подаръци:

При това списък, който се опитвам да попълвам през годината и да разпратя през октомври на близките.

Сигурно ви впечатлих, нали? Истината е, че далеч не съм толкова организирана, напротив, вярвам, че съм творец на хаос. Но имам най-организираната сестра на света. Която не се притеснява да упражнява тормоз над мен.

Например в края на август ме пита дали сме планирали лятната почивка за следващата година! Или през юли ми заявява, че са говорили с дъщерите ми как мислят да си празнуват рождения ден (както казах, родени са през ноември!). Това не е човешко!

И за да избегна тези въпроси, започнах да ги прехвърлям на мъжа ми, който се занимава с оптимизация на бизнес процеси. Така се роди споделен списък с идеи за подаръци и съвместни мероприятия (СИПСЪМ) (което доста напомня на „сипвам си“, не мислите ли?).

Нестандартни идеи за подаръци

  • Да си подарим ден без чистене, подреждане, домашни или училище/детска градина. Мисля, че можем да си го позволим 1 – 2 пъти в годината и няма да навреди на никого.

  • Крал/ица на деня/вечерта: детето или възрастният, който е изтеглил листче с нарисувана корона, определя какво ще се прави. С по-малките деца е добре предварително да има списък.




  • Бягство с „майндфулнес“ елемент. Да изберем един ден или част от деня, когато да избягаме от реалността. Може да е разходка в гората, за да търсим най-красивото листо, най-ценната пръчка, най-забавната хралупа, най-приказното дърво.

  • Лов на съкровища: скриваме малки подаръци у дома и изготвяме карта и/или улики, за да ги търсят децата.

  • Буркан със заготовка на домашен пластилин.

  • Албум със снимки и стихове/разкази или от самите деца, или събрани от членовете на семейството за тях.

Част 2 прочетете ТУК.

Автор: Ели Мантовска

Последвайте Ели във Facebook – Сладки думиИнстаграм – 5pod5, както и в нейния блог, за да прочетете ценните и интересни съвети, които тя дава.

Още по темата:

Как да (не) се поддам на коледната подаръчна свръхеуфория? - част 2

Затрупани с подаръци по Коледа, или защо е важно да мислим в перспектива, преди да платим на касата

Защо не лъжа децата си, че Дядо Коледа съществува