Какво казва Пирина Воденичарова за поредицата "Аз и другите" - част 1

Какво казва Пирина Воденичарова за поредицата "Аз и другите" - част 1

Аз и другите: новата поредица на Клевър Бук

Винаги съм имала афинитет към детските книги, но в последните години те се превърнаха малко или много в начин на живот за цялото ни семейство. Нямам особена страст към поредиците и не държа на всяка цена да имаме всяка една книжка от поредица, но “Аз и другите” на издателство Клевър Бук е специален случай.

 
 
 
Креативните хора от Клевър Бук решават да кръстят поредицата “Аз и другите”, защото всички книжки от нея представят по една история, свързана с комуникацията с околните и учат децата на емпатия, споделяне, разбиране и смелост.
 
Обичам да казвам, че имаме огромната отговорност да отгледаме добри хора, но това няма да се случи без помощни средства, а чрез книгите имаме шанс да достигнем до децата много лесно и така да отправим към тях правилните послания.

Когато видях първите две книжки от поредицата, веднага бях запленена от феноменалните илюстрации. Обичам този стил – героите и всичко около тях изглеждат като нарисувани директно върху самата хартия, която държите в ръцете си. Това прави потапянето в историята още по-лесно за децата и техните родители.

Освен това, подбирането на книги с висококачествени илюстрации изгражда естетическия вкус на детето и никога не бива да правим компромис с това. Още по-важното тук е, че за децата между 2 и 5 годинки рисунките в книжките имат точно толкова (или повече) стойност, колкото текстовете, затова ви съветвам да подбирате визуалнте фактори, които заобикалят детето ви много внимателно.

 

 

“Най-хубавият рожден ден” е книгата, която синът ми (на 2,5г. в момента) предпочита, макар да обича много и двете. Бандата приятели – Костенурко, Пиленцето, Зайко и Катеричка – обединяват усилия в изработването на торта за рождения ден на своя приятел – Бобърчо.

В очите на рожденика-перфекционист обаче всичко с великолепната му торта се обърква, той се ядосва на приятелите си и решава да направи тортата си сам, но след това осъзнава, че нищо не е идеално, щом приятелите му не са до него. Историята носи силно послание за важността на приятелството и поставя пред детето темата за вредния стремеж към перфекционизъм.


Вкъщи книжката предизвика дискусии за торти и приятели. Говорим си колко важно е да бъдем щастливи всички заедно, независимо от това, че понякога не всичко става така, както сме го планирали.

 

 

В книжката “Ах, колко много моркови”, главният герой в историята е Зайко, който обича да събира моркови. И толкова много обича да ги трупа, че къщата му се оказва малка. Той опитва да пренесе своята колекция при приятелите си, но накрая всички къщички са разрушени и Зайко осъзнава, че не му остава нищо друго, освен да сподели домът и морковите си с приятелите си…и да им се извини.


Историята учи децата на споделяне – една тема, която е трудна за смилане, особено за най-малките. С точните истории можем да достигнем до децата ни и да им обясним по нежен начин, че споделянето не е задължение, а добродетел. И че щастието можем да открием най-вече в нематериалните неща.

 

 

Двете книги от поредицата се превърнаха в мои лични любимци. Имам афинитет към истории, образователни материали, игри и играчки, които помагат на нас като възрастни да разберем и вникнем в детския емоционален свят.

Считам, че една от най-важните ни мисии като родители е да осигурим емоционална интелигентност на децата ни, но не можем да се справим без точните помощни средства и подход. Книги от този тип могат да бъдат безценни по пътя ни към тази цел, затова и ще очаквам останалите от поредицата с нетърпение!

 

 

Клевър Бук ми предоставиха промо код – NDBK10 – за допълнителни -10% отстъпка от всичко на сайта им. Ще се радвам да споделите отзив за техни книжки и материали, които ползвате в общността за детско четене – #НитоДенБезКнижки.

С кода ще вземете двете книжки от поредицата “Аз и другите” на обща стойност 23,22 лв.

Повече от страничките на книжките може да видите в сайта на издателството, а целите книжки, прочетени от дете ще откриете в YouTube канала на Клевър Бук тук.

Източник: Empirina

Ревю на останалите книжки от поредицата прочетете ТУК