Когато детето срещне насилието

Когато детето срещне насилието


Уважаеми малки и големи читатели,


Предлагаме ви една малка книжка по една трудна тема, темата за насилието над деца – как да реагираме на него и какво да правим, когато го срещнем. Предполагаме и се надяваме, че децата ще четат тази книжка заедно с някой възрастен – родител, роднина, близък, учител, за това се обръщаме и към двамата.

Трудно и мъчително е да се говори за насилието, често ни се иска да се държим сякаш го няма, сякаш не ни засяга и се отнася само за другите. В действителност обаче често се случва да е част от живота ни и от живота на нашите деца. Рискът от среща с насилието на улицата, в училище, в къщи е реален и е по-добре да се подготвим за тази среща, отколкото да заровим глава в пясъка. По-добре е за възрастните, още по-добре е за децата ни.


Най-важната превенция на насилието е постигане на доверие на детето към възрастните. Говорете за това, което може да се случи, без да плашите детето и да му създавате враждебност към другите. Обсъждайте рисковите ситуации и ако е възможно ги избягвайте, подгответе детето да изгражда поведение и отношения, които му носят повече сигурност.


И родители и учители би трябвало да развият по-голяма чувствителност към сигналите, които децата дават и без думи, като наблюдават внимателно и „чуват” какво „казват” децата всъщност, когато не говорят, когато са неспокойни, когато са агресивни, когато са тъжни... Много често децата не намират думи (а и не е лесно да се намерят), за да кажат това, което им се случва. За съжаление, колкото по-страшно е това, което им се случва, толкова по-трудно е то да се назове с думи. Така, че нашето основно послание към възрастните е да наблюдават децата си, да се опитват да познават реакциите, поведенията на децата си, какво стои зад тях и да им вярват.


Изграждайте отношения на привързаност и близост, които да правят споделянето на всичко, което се случва на детето естествена част от отношенията ви. Ако отношенията ви са на страх и недоверие, рискът детето да скрие от вас и да не сподели е голям. Често насилието се случва, когато детето е нарушило някое правило, някое изискване или забрана на родителите, на възрастните, и страхът от санкция е причина да не сподели за някаква опасна случка, отношение, поведение. Този страх го прави по-вероятна жертва на някакво насилие.


Не омаловажавайте трудностите, сигналите за страх, за тормоз от детето ви. Не прибързвайте, опитайте се да разберете каква е ситуацията, какво точно се случва, как го преживява детето и едва тогава се намесете.


Да смятаме, че детето само може да се справи с насилието е опасно, още по-опасно е ако самото дете мисли така. Посланието, което даваме с тази книжка към детето е – говори с някого на когото имаш доверие – сподели с родител, друг възрастен или с приятел, потърси помощ от институции, ако си срещнал насилието в каквато и да е форма.

Описаните в книжката ситуации са измислени, но те се случват на много хора в живота. Ще се радваме, ако ги прочетете заедно, ако ги обсъдите и те станат още един повод, за да разговаряте с детето си, макар и по тази трудна тема...


Ето и книжката: Когато детето срещне насилието


Още по темата:

Какво мислят децата ни за безопасността - плашещите факти

Съвети за безопасност на децата

Ръководство за родители "Правилото на бельото"