Колко е важно да имате книги в дома си

Колко е важно да имате книги в дома си

Наличието дори на 20 книги вкъщи значително увеличава шансовете на децата да се справят добре в училище.

Дълги години хората, работещи в сферата на възпитанието и образованието, смятаха, че най-важната предпоставка за високи училищни резултати е да имаш високообразовани родители.

Затова изненадата беше много голяма, когато обширно проучване, проведено с повече от 70 000 души в 27 страни, доказа, че това, да си отгледан в дом с пълна библиотека, има също толкова голям ефект върху нивото на образованост, както и това, да имаш родители, които са завършили университет. И двата фактора помагат на детето да се придвижи със средно 3,2 г. напред по трънливия път на образованието.

Редовният достъп до книги оказва директно влияние върху резултатите на учениците, независимо от образованието, професията или социалната принадлежност на родителите им.

Изследователите стигат до изводите, че децата, които идват от дом, пълен с книги, остават в образователната система с около три години повече от тези, които живеят в домове без книги.

Тези резултати са много важни във времена, в които много деца не прочитат повече от 1 книга в училищните си години. Тревожна е и тенденцията за намаляване на престоя на училищната скамейка.

Д-р Марая Еванс, професор по социология, казва: „Запитахме се каква инвестиция трябва да направим, за да помогнем на тези деца да се развият и да продължат образованието си? Резултатите от изследването показаха, че наличието на няколко книги в домовете им е един евтин начин да им се помогне да успеят”.

Изследването стига до изводите, че наличието на книги в домашната библиотека или липсата им може да доведат до това да постъпиш в университет или да напуснеш училище на 18. Което от своя страна може да доведе до разлики в потенциалния доход на бъдещия служител от около 200 000 долара.

„Оказва се, че получавате добра възвръщаемост за прочетените книги”, каза д-р Еванс.

Изследването също разкрива, че дори 20 книги у дома, оказват своето влияние.

В някои страни като Китай наличието на 500 или повече книги в домашната библиотека добавя 6 години образование на децата, докато ефектът в САЩ е около 2 години. Предварителните находки показват, че историческите и научните текстове са най-полезни.

Проучването "Семейната учебна култура и образователния успех: книгите и обучението в 27 страни" е публикувано в списание Research in Social Stratification and Mobility - 2010

Източник: Nevada today 

 


Още по темата:

Седем начина да създадете малък читател - за деца от 3 до 5 години

Осем начина да създадете любима детска книга у дома

Как да попълним детската библиотека с любими и четени книги - от 0 до 7 години