Храната не трябва да бъде източник на тревога и притеснения - какво ни разказа Маги Пашова

Храната не трябва да бъде източник на тревога и притеснения - какво ни разказа Маги Пашова

Автор: Маги Пашова, magi.pashova

Въпросът с храненето на децата е много важен и дори тревожен за всеки родител. Дали детето хапва достатъчно, дали яде здравословно и т.н., и т.н. Няколко пъти вече сме публикували материали по темата, но тя винаги е актуална. Попитахме няколко майки за техния опит и препоръки.

Представяме ви Маги Пашова, възпитаник на CSNN, автор на кулинарни книги.

Ще се радваме, ако споделиш твоя опит и наблюдения към момента.

Моето вярване е, че храната не трябва да бъде източник на тревога и притеснения, а на енергия, полезни вещества и удоволствие. Колкото повече се фокусираме върху това какво е полезно и какво не, колко точно грама е изяло детето и дали това отговаря на никоя препоръчителна таблица, толкова повече храненето се превръща в източник на напрежение, конфликти и дори неосъзнато насилие – било то към детето или към самия родител.

В дом, в който има храна, децата няма да останат гладни. Стара мъдрост, която си остава вярна. Нашата роля като родители е да се погрижим тази храна да е разнообразна, съобразена със сезоните и приготвена вкусно, така че да възбужда апетита и да носи наслада.

 

 

Разкажи ни с две думи за себе си.

От 10 години се занимавам професионално с хранене. Преминала съм курс на обучение към Canadian School of Natural Nutrition, както и много последващи обучения. Aвтор съм на три книги с рецепти, сред които познатата на много майки „По-здрави бебета“, която вече има трето актуализирано и допълнено издание. Част съм от екипа на сайта Мама съм (www.mamasum.bg) и ко-водещ на подкаста Мама Говори.

През последните години работата ми е свързана основно с разработка на рецепти, които правя за клиенти, за книгите ми, за онлайн програмите ни и за каналите ми в социалните мрежи, в които редовно споделям разнообразни сезонни идеи и рецепти.

Кое хранене според теб е здравословно?

За всеки човек отговорът е различен, но едно хранене е цялостно здравословно, ако задоволява базовите ни нужди от енергия и хранителни вещества чрез чисти, разнообразни и балансирани храни, отглеждани и обработвани по щадящи методи. Допълнително, моето убеждение е, че здравословното трябва да е вкусно и да дарява наслада на всички сетива – очи, обоняние, небце. Храна, която не е вкусна и не доставя гастрономическо удоволствие, се яде насила, а всичко, правено насила, е излизане от границите на здравословното.

 

 

Детето ти похапва ли, или е злоядо?

Всяко дете е уникално и различно. Аз съм майка на две деца и по-голямото още от бебе е по-взискателно към храната, има си любими и нелюбими храни, по-скептична е към нови вкусове. За разлика от нея, брат ѝ подхожда с интерес към храната от самото начало на захранването и пробва всичко с любопитство.

Вечер винаги се храним заедно и понеже с баща им обичаме лютива и пикантна храна, понякога на масата има люти чушки, джинджифил, пикантен сос или разядка с чесън. Случвало се е малкият да посегне и докато му обясним, че не е подходящо за него, да оближе ръчичка или някоя чушка. За наша изненада, след такива инциденти не реве, а гледа с учудване и дори понякога посяга да опита пак.

Аз се старая винаги да предлагам разнообразна сезонна храна и дори нещо да не се хареса от първия път, да го поднеса отново след време, защото вярвам, че с търпение и постоянство децата се научават да ядат и да харесват всякакви храни и вкусове.

Преди да станеш майка, обичаше ли да готвиш?

Готвя още от дете. Най-напред заедно с моята баба, която беше умел кулинар. В тийнейджърските ми години често готвех вместо майка ми, която работеше в болница и даваше нощни дежурства. Преди да имаме деца, обичах да приготвям различни специалитети за партньора ми, а покрай децата, разбира се, готвенето се увеличи като обем и стана и мое професионално занимание.

 

 

Какво приготвяш за храна – това, което детето обича, или това, което смяташ, че е полезно за него?

Готвя основно според сезона. Старая се семейното меню да е разнообразно и често експериментирам с нови рецепти. Както споменах, вярвам, че децата могат да се научат да обичат всичко, стига да е приготвено вкусно!

Включваш ли детето в процеса на готвене?

В ежедневното готвене, особено през делничните дни, времето рядко позволява да включвам децата, но през уикендите често правим неща заедно – от палачинки и гофрети до различни лакомства. През декември редовно правихме джинджифилови курабийки, в които участваха и двамата, и много се забавляваха, въпреки че после цялата кухня беше в брашно и залепнало тесто. Каката, която този месец навършва 8, си приготвя вече самостоятелно яйца и е много горда, че се справя сама. Аз също!

 

 

Кои са източниците на информация и вдъхновение за здравословно хранене/живот?

За информация следя основно научни източници, а вдъхновение за рецепти намирам най-вече в социалните мрежи и основно в инстаграм, където следя профилите на различни чужди нутриционисти, шеф готвачи и food блогъри.

Един съвет за родители на злояди деца:

Да проявят упоритост и постоянство. Да не спират да предлагат различни нови храни и вкусове. Да дават личен пример. Да поддържат позитивна атмосфера на масата. Да насърчават детето да опита дори хапка и да му показват радостта си, когато го направи. Тази хапка след няколко дни може да стане две, после повече и изведнъж да се окаже, че детето вече е добавило нова храна към обичайното си меню, а след нея втора, трета и т.н.

Сподели една любима рецепта, която децата със сигурност ще харесат.

Почти всички деца обичат мъфини, а понеже са лесни за приготвяне, могат да помагат в приготвянето им. Споделям една любима наша рецепта за мъфини с горски плодове.

Мъфини с горски плодове

      Порции: 12 мъфина


      Продукти:

  • 2 1/2 чаши брашно от лимец
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • щипка сол
  • 2 яйца
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1/2 разтопено гхи или друга мазнина
  • 3/4 ч тръстикова захар
  • 2 1/2 чаша замразени или пресни горски плодове, разбъркани с 1 ч.л. брашно

Приготвяне:

В една купа смесете всички сухи съставки (брашно, захар, бакпулвер, сода, сол).

В друга купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, като продължавате да бъркате. Накрая излейте кокосовото масло. Разбъркайте отново и излейте течните съставки при сухите.

Смесете сухите и течните съставки. Добавете плодовете и разбъркайте само колкото да се смесят.

Разпределете сместа в 12 гнезда за мъфини и печете 30 минути на предварително загрята на 180°С фурна. Охладете мъфините върху решетка.

 

 

Напиши ни примерно дневно меню.

Никога не споделям примерни менюта, защото няма един универсален пример за следване. Моето лично и семейното ни меню е различно всеки ден и в него преобладават различни храни през отделните сезони.

Пожелай нещо на хората, които ще прочетат интервюто ти, моля. Напоследък имаме нужда от добри пожелания. Или пък сподели любима мисъл.

Моята любима мисъл, която винаги ми помага да се справя с трудностите, е, че „Няма начин да няма начин“. Когато човек е жив и здрав, когато вярва в нещо и го иска, когато полага усилия – начин се намира!

А това, което бих пожелала на читателите, е да гледат на храната като на приятел и съюзник, да ѝ се наслаждават и да не злоупотребяват с нея!

Автор: Маги Пашова, възпитаник на CSNN, автор на кулинарни книги. В нейния блог ще откриете теми, свързани с храненето и най-разнообразни рецепти.

Последвайте Маги във Facebook, Instagram и почерпете вдъхновение от нейния блог!

Още по темата:

Здравословни рецепти и съвети от Маги Пашова - за разпечатване

Здравословното ядене е балансираното - какво ни разказва The Little Chef

Готвенето като пример за ефективно успокоение на детето - какво ни разказа Ние с Мама