На море с 2 породени деца - съвети и трикове от Радостина Христова

На море с 2 породени деца - съвети и трикове от Радостина Христова

Представяме ви Радостина Христова - радостна мама блогър с две момчета. Всяка година прекарва по един месец на морето с децата и винаги има какво ново да сподели след всеки престой.

Последвайте Радост във Facebook – Radostna Mama,  Инстаграм – radostna, както и в нейния блог, за да прочетете ценните и интересни съвети, които тя дава.

Радост, искаме да си говорим за нещо лятно, нещо морско… и няма как да избягаме от темата: на море с ДВЕ породени деца – съвети и трикове. Затова се надяваме да споделиш опита си с нас.

И така, първо – откога ходите на море с двамата – кога ви беше първият път?

За мен морето е любима дестинация, затова и децата ни го посещават от бебета. Боян беше на четири месеца, а Деян на два месеца, когато за първи път бяха на плажа.

Тази година планирате ли да ходите? Какъв тип почивка сте избрали – хотел, каравана, палатки? Защо?

Нашето море се планира още през януари и обикновено включва месец там. Тази година разнообразихме с една седмица в Турция и още месец в Поморие. В България избрахме да бъдем семейно седмица в луксозен хотел с басейни, площадки, олинклузив, а сега аз и децата продължаваме в апарт хотел на първа линия, в който единствената екстра е чистачка всеки ден :)

Каравана и палатка ми звучат супер вълнуващо за децата, но изчакваме да пораснат още малко, да се грижат по-добре за себе си, тогава да предприемем такова приключение. Засега комфортът и удобствата са по-важни при избора ни за месец на морето.

Изброй ми трите неща, които задължително ще вземеш за децата извън дрехи, обувки, бански и други задължителни аксесоари. Защо?

Първото, за което се сещам, са таблет и телефон, които им пробутвам да гледат, когато наистина нямам сили за още и още футбол, игри във водата и катерене на всевъзможни места :)

Другото, което носим винаги, са топки и тротинетки, както и книжки за приспиване.

Как се справихте с пътя?

Обикновено тръгваме рано сутрин към 5, за да може да са замаяни и да спят. Често обаче ентусиазмът им е по-голям и са будни, затова в колата си държа карти за игра - "100 игри за деца на път", които те обикновено не рисуват, а си подават, разказват си смешни истории по тях, хвърлят си ги като летящи самолети между столчетата на задната седалка, задават въпроси по тях и така минава някакво време.

Отделно играем на „Виждам, виждам“ или им давам някаква задача „Кой ще познае какво е това“, „Кой цвят е онова“ , „Кой ще види първи нещо си друго“;)

Винаги обаче се моля и се надявам да спят, защото след 30 минути искат да слизат и вечният въпрос „Стигнахме ли“ ме подлудява.

Кое е най-трудно според теб с две породени деца на море?

Най-трудното е да напаснеш режима и желанията им. Единият е по-голям, силен и енергичен, иска по цял ден да не спира, другият е по-лежерен, иска да си полежи, да поспи. Ако съм сама с тях, това става невъзможно, затова трябва винаги да мисля някакво балансирано решение, така че и двамата да са добре, без да плачат и мрънкат.

Другото трудно е милион дребните неща, които трябва да носиш със себе си винаги за едното и другото. Обикновено всичко е по две, и то различно :) Сега на 3 и 5 вече е по-добре и поне не се налага да нося и децата.

Кое е най-хубаво според теб с две породени деца на море?

Ооо, хубавите неща са в пъти повече. Те си играят, занимават се сами с техни измислени активности. Виждам грижата им един за друг, напътствията на големия към малкия. Храненето вече е лесно, не се изморяват бързо и можем да прекараме цял ден на плажа, без да се тревожа за нищо.

Сподели мисли и думи, с които да окуражиш всички родители, които планират в момента морската почивка.

Морето е щастие и лечение. Не мислете за дрехи, лекарства и храна, а за това как децата израстват, заякват и стават по-самостоятелни. Пясъкът и слънцето ни носят лесния имунитет, затова се възползвайте максимално от тях, а не в постоянни грижи: „Не така, не там, не, не, не“ :) Кажете „да“ на себе си и децата :)

Източник: Радостина Христова

 

Още по темата: 

На море с три деца - опитът и съветите на Ели Мантовска

С 3 (три) деца на море – изживяването в цифри

Първото, второто и третото дете