Наръчник за родители "Добре дошли в 1. клас" - първа част

Наръчник за родители "Добре дошли в 1. клас"  - първа част

Откъс от "Наръчник за родители "Добре дошли в 1. клас" | 2020"

Защо играта е важна? 

На 7 години детето все още е в период на бурно физическо, психическо и емоционално развитие и ако трябва да кажем с една дума кой е най-важният фактор за здравето и успеха му, тази дума ще бъде „движение”. Човекът е създаден, за да се движи.

Изследванията показват, че децата с добри постижения на двигателните тестове се справят по-добре и с четенето, и със смятането. Причината е, че активното движение засилва връзките между двете полукълба на мозъка, а това влияе положително на познавателните умения на децата.

Тичането подобрява дишането и кръвообращението, а следователно и оросяването на мозъка и по-добрата му работа. Скачането и пълзенето укрепват мускулатурата и подобряват стойката на чина, издръжливостта на натоварване и контрола над тялото, което води до по-добри умения за писане. Криеницата развива вниманието и концентрацията, които са така необходими на малкия ученик.

 

 

Много често родителите се страхуват да оставят детето си дори за миг, без да му осигурят някакво занимание, за да не се сблъскат с това страшилище – скуката. Специалистите по детско развитие обаче съветват да оставяте не по-малко от два часа на ден за свободни занимания на децата, т.е. време, в което те да се учат сами да се справят със скуката.

Часовете по “скука” са времето, в което тече тихата и невидима работа по преработка на огромната информация от външния свят и подреждането на вътрешния мир на детето. Неправенето на нищо дава възможност на детето да изгради основите на своята психическа устойчивост и потенциал за творчество.

 

Съвети към родителите: 

  • Най-доброто, което можете да направите за вашето дете, за да подобрите представянето му в училище, не е да го запишете на още един курс или занимания при частен учител, а да му осигурите време и условия за свободна игра.
    Играйте заедно! Осигурете на детето интересни книги, конструктори, бои, лепило, изрезки от плат, пластилин, природни материали и т.н., с които то да може да играе само или заедно със своите приятели.
  • Осигурете на детето интересни книги, конструктори, бои, лепило, изрезки от плат, пластилин, природни материали и т.н., с които то да може да играе само или заедно със своите приятели.

 

 

Да не забравяме спорта! 

Знаете ли, че децата се нуждаят от около два пъти повече физическа активност всеки ден, отколкото възрастните? Специалистите препоръчват децата в училищна възраст да имат минимум 1 час активна физическа дейност, всеки ден. Най-подходящи са т. нар. аеробни занимания – бягане, тичане, катерене, каране на колело, скачане на въже, плуване и т.н., тъй като укрепват мускулите и подпомагат координацията.

Имайте предвид, че в тази възраст костно-мускулният апарат и периферната нервна система все още не са достатъчно развити, така че силовите или прекалено екстремните спортове не са подходящ избор. Специалистите препоръчват спортове, при които има относително равномерно натоварване на цялото тяло – гимнастика, лека атлетика, плуване, танци.

Много училища освен задължителните часове по физическо възпитание, предлагат допълнителни занимания за децата, които могат да бъдат безплатни или платени. Дайте възможност на детето си да избере такова физическо занимание, каквото то иска, и не забравяйте, че най-важната цел на детския спорт не са високите спортни постижения, а удоволствието от движението, любовта към активния начин на живот и балансираното развитие на децата.

 

 

Съвети към родителите: 

  • Включете физическата активност в семейния си живот – отидете на семейна разходка след вечеря, направете екскурзия в планината през почивните дни или пък посетете някой басейн.

  • Когато става въпрос за физическа активност, самите вие бъдете добър пример за подражание.

  • Не се притеснявайте да експериментирате с различните спортове – ако детето не хареса някой спорт, отпишете го и потърсете друг вариант.

 

Източник: Със специалното разрешение на "Асоциация Родители"

Откъс от "Наръчник за родители "Добре дошли в 1. клас" | 2020"

 

 

Още по темата: 

Наръчник за родители "Добре дошли в 1. клас" - втора част