Никога не настоявайте детето да си изяде порцията - Какво ни разказа От Мама за Нийка

Никога не настоявайте детето да си изяде порцията - Какво ни разказа От Мама за Нийка

Автор: Вася, От Мама за Нийка

Въпросът с храненето на децата е много важен и дори тревожен за всеки родител. Дали детето хапва достатъчно, дали яде здравословно и т.н., и т.н.  Няколко пъти вече сме публикували  материали по темата, но тя винаги е актуална. Попитахме няколко майки за техния опит и препоръки.

Представяме ви Вася, създател на Facebook страничката, пълна с рецепти и вдъхновения От Мама за Нийка - всеки ден вкусотийка.

Разкажи ни с две думи за себе си.

Здравейте, аз съм Вася. Кулинарен блогър, мама, съпруга, домакиня, творец и вдъхновител.

На 31 години от Дупница. По професия PR, по призвание – кулинар. Имам дъщеря на 5 години и половина и всеки момент очакваме новото попълнение в семейството – още една госпожица.

Кое хранене според теб е здравословно?

Здравословното хранене за мен е балансираното хранене. Не залитам по твърде странни, модерни и ултра здравословни храни, както и не позволявам да се яде „боклучава“ храна вкъщи.

Търся златната среда.

 

 

Детето ти похапва ли, или е злоядо?

Моето дете не е злоядо. Моето дете е капризно. Обича определени храни, приготвени по определен начин. По моя начин, за да бъдем точни.  Яде по малко, като между храненията често хрупа нещо – морков, ябълка, алабаш, броколи. Но като цяло, въпреки старанието ми, яде по-малко, отколкото ми се иска, и понякога има апетит на недохранено коте, тоест клонящ към изобщо.

Преди да станеш майка, обичаше ли да готвиш?

Готвя, от както се помня. Обожавам да готвя. Правя го с удоволствие и размах. Когато станах майка, започнах да наблягам на супи, крем супи, да меся разни кифлички, питки и закуски, за да е съобразено менюто ни с храненето на детето. Но преди тя да се роди, също обожавах да прекарвам време в кухнята.

Факт е, че сега имам много повече време да експериментирам и да творя.

Какво приготвяш за храна – това, което детето обича, или това, което смяташ, че е полезно за него?

Когато готвя, винаги се допитвам до домашните човечета. Обикновено замислям няколко варианта, предлагам, коментираме и избираме. Детето има право на глас и винаги гледам да се съобразявам с нейните желания, защо те винаги са разумни.

 

 

Включваш ли детето в процеса на готвене?

Моята дъщеря ми е голям помощник в кухнята. Когато беше бебе, я слагах на плота и тя наблюдаваше с интерес какво правя. Сега вече е голяма и много активно помага – реже, бърка, смесва. Най-любимото ѝ е да меси тесто или да разбива с миксер. И в двата случая след нея е голяма бъркотия, но усмивката ѝ е по-важна от 5-те минути в повече, прекарани в чистене.

Кои са източниците на информация  и вдъхновение за здравословно хранене/живот?

Вдъхновението ми идва някак от само себе си. Старая се аз да вдъхновявам хората... И да си призная, някак нескромно, получава ми се.

Постоянно черпя информация от различни източници за новости в храненето, различни суперхрани, кое за какво е полезно или не. Сега, покрай бременността си, чета доста затова с какво да се храня и с какво да не се, като информацията я използвам и за оформяне на менюто на дъщеря си и съпруга си.

Един съвет за родители на злояди деца:

Никога не настоявайте детето ви да си изяде порцията. Не се превръщайте във враг, в опонент на детето, а масата - в бойно поле.

Не заплашвайте, не изнудвайте, не обещавайте. Аз как процедирам –

дъщеря ми не иска да яде - ок, няма проблем. Нека стане от масата.

Ако огладнее преди следващото хранене, никога не я държа гладна, не натяквам, че ще стои гладна, защото преди не си е изяла яденето.

Давам нещо за хапване – плод, зеленчук, нещо, което тя обича.

Старая се следващото хранене да е с нещо, което зная, че обича. Ако не проработи, здраве да е. И утре е ден, и алабашът е храна.

 

 

Сподели една любима рецепта, която децата със сигурност ще харесат.

Тъй като повечето деца харесват нещо сладичко, рецептата, която тук съм подбрала, е именно за десерт, но не какъвто и да е десерт, а такъв с мед и боровинки.

Десерт с мед и боровинки

За блата:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. мед
  • 4 с.л. захар
  • екстракт ванилия
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 с.л. олио

 За крема:

  • 200 мл неподсладена сладкарска сметана
  • 3 с.л. сладко от боровинки
  • 2 с.л. мед
  • 2 пак. желатин
  • 1 банан
  • екстракт ванилия
  • 2 с.л. сок от лайм

Разбих яйцата със захарта и меда, добавих олиото, ванилията и млякото, в което предварително сложих содата, и изчаках да шупне. Разбърках добре и изсипах върху хартия за печене, разпределих равномерно и пекох 10 - 12 минути на 180°. Извадих блата и го оставих да се охлади.

Изрязах крайчетата, разрязах на две и се заех с крема. За него разбих сметаната. Добавих боровинките, меда, ванилията и сока. Желатина залях с вода и оставих да набъбне. Разтопих на водна баня и съединих с получения крем. Оставих леко да стегне и съединих двата блата. След около час в хладилника нарязах на пастички.

 

 

Напиши ни примерно дневно меню.

Старая се да се храним разнообразно, здравословно и интересно у дома. Понякога дори ми се получава. За това мога да ви представя едно примерно дневно меню на нашето семейство. С уговорката, че между основните хранения постоянно някой, някъде хрупа нещо –ябълки, моркови, краставица, алабаш или пък сурови ядки.

Закуската у дома често е мързеливи банички. Те се приготвят много лесно. Смесвам нарязан на кубчета стар хляб, без коричките, с кисело мляко, яйце, сирене и разтопено масло. Разпределям в силиконови формички за мъфини и пека на 200° до готовност.

За обяд: Пилешки кюфтенца със зеленчуци

  • 300 г наситнено сварено пилешко месо
  • 1 голяма розичка броколи
  • 1/2 жълта чушка
  • 1/2 червена чушка
  • 1/2 глава червен лук
  • черни маслини

*Всичко сурово.

  • 3 с.л. заквасена сметана,
  • Сол
  • сушен чесън
  • черен пипер
  • брашно около 2 с.л.

Обърках месото с наситнените зеленчуци, сметаната и подправките, оформих кюфтенца и запекох на намаслен тиган. Сервирах в компанията на млечен сос.

 

 

Вечерята е добре да е лека и питателна. Какво по добро ястие от кадифена крем супа?

Знаете ли защо обожавам крем супи?

Защото отварям хладилника: виждам тиква, батат, праз, картофи, пащърнак, моркови... Виждам малко бекон и масло. Слагам всичко в тенджера, овкусявам с био бульон, добавям малко индийско орехче и бял пипер, малко риган и варя. Пускам всичко в блендера, наливам сметана и съм готова.

Вася ни написа и примерна рецепта за вкусна крем супа:

1 ч.ч. настъргана на едро тиква

Около 100 гр. батат

50 гр. праз

2 малки картофа

1 малък корен пащърнак

1 морков...

70 гр. бекон

Масло, колкото орех

Слагам всичко в тенджера, овкувявам с био бульона Маги, индийско орехче и бял пипер, малко риган. Сметана около 100 мл., животинска по възможност.

Пожелай нещо на хората, които ще прочетат интервюто ти, моля. Напоследък имаме нужда от добри пожелания.

Бъдете себе си. Не се страхувайте да обичате и да го по казвате. Животът е твърде кратък, за да го живеете, вкарани в нечий шаблон. Бъдете светлината и усмивката в  деня ви, не чакайте някой друг да ви усмихне.

Автор: Вася, майка на една малка госпожица и съвсем скоро... на още една. Може да потърсите вкусните рецепти и забавните истории на Вася и Нийка на тяхната Facebook страничка - От Мама за Нийка - всеки ден вкуснотийка.

 

Още по темата:

Здравословни рецепти и съвети от Ние с Мама - за разпечатване

Храната не трябва да бъде източник на тревога и притеснения - какво ни разказа Маги Пашова

Здравословното ядене е балансираното - какво ни разказва The Little Chef