Как да подкрепим самоувереността на детето си?

Как да подкрепим самоувереността на детето си?

Откъс от книгата "Помогнете на детето си да развие своята самоувереност":

 

Следвайте принципи за общуване, които са се доказали във времето.

Незабравяйте по-големите деца: към тях също трябва ярко и явно да изразяваме любовта си, емоциите си, своята привързаност, гордостта си. Те винаги ще имат нужда от това: станете коментатор за неговия фен клуб, поздравете я дори за най-малкия успех. Възползвайте се от всеки случай, за да им казвате какво харесвате и цените в тях – дори то да е нещо обикновено: как се усмихват, че затварят вратите след себе си, че мият зъбите си без напомняне, че споделят преживяното през деня. Това ще ги насърчи и мотивира.

 

Запазете за детето си (поне) по един споделен момент всеки ден

Няколко мига на споделяне, игра, диалог, напълно посветени на детето, само и единствено за него, ще задоволят неговата силна нужда от внимание.

 

 Формулирайте с позитивни думи вашите очаквания и вашите коментари

 Избягвайте негативните изрази при забележките. Отбележете това, което съществува, а не онова, което липсва. Подчертайте, което виждате, което бихте желали, което ще направите. Опишете в детайли на детето какво очаквате от него, вместо да му повтаряте това, което е пропуснало. 

 

ИЗБЯГВАЙТЕ ДА КАЗВАТЕ…

ПРЕДПОЧЕТЕТЕ…

Не е зле.

Това, което си направил, е хубаво.

Не си се справил зле с тази задача.

Справил си се добре, защото…

Не е неприятно.

Приятно е.

Ще анализираме този проблем.

Ще потърсим решение.

Зле ли са нещата?

Добре ли върви?

Писна ми да не правиш…

Бих искал да направиш… (точно описание на очакваното)

 

В моменти на гняв разграничете детето от неговото поведение

Трудно е да се реагира в момент, когато е сътворена някоя „беля“. Запомнете само едно правило: правете разлика между детето и това, което е направило. „Не ми харесва поведението ти, но теб обичам все така безусловно.“ Избягвайте реплики от рода: „За нищо не ставаш“. Вместо това предпочетете: „Това, което си направил, е нетърпимо.“

 

 

В моментите, когато е нервно, помислете за връзката тяло–ум

 Липсата на самоувереност може да се изразява и в нервност, гняв: затова е необходимо да упражняваме подходящи активности за релаксация от най-ранна възраст.

 

Не се поддавайте на госпожа „Лош късмет“ и на господин „Високи резултати“!

 Оставете детето да се развива със свой собствен ритъм. Не обръщайте внимание на фалшивите доброжелатели: „Не те ли притеснява, че на 4 години още не може да си напише името?“ и припирането: „Трябва да го запишеш да тренира нещо още отсега!“. Все пак става дума за дете, а не за състезателен кон. Ако усеща присъствието ви, вашето внимание и съпричастност, ако му напомняте предишни успехи и го вдъхновявате, вие сте изпълнили мисията си. Детето ще свърши останалото.

 

Нека тази истина се запечата в съзнанието ви: детето ви е много повече от ученик!

Училището се е превърнало в храм на знанието, резултатите на ученика са мерило на качествата на детето, а родителите са загубили ролята си в предаването на знания и във въвеждането в основните ценности на обществения живот. Детето е много повече от просто един ученик – и може да е добър ученик с ниска самоувереност или пък лош ученик с висока такава. Вдъхновете се от Монтен: „Детето не е съд, който да напълним, то е огън, който да запалим“. Споделете с него историята на вашето семейство и философията му, преживяванията и успехите на членовете му. Емоционалната интелигентност, умението му да се държи добре с другите допълват IQ-то.

 

Откъс от книгата "Помогнете на детето си да развие своята самоувереност", която е част от нашето празнично предложение - КОЛЕДЕН КУП КНИГИ ЗА РОДИТЕЛИ! То съдържа 3 уникално полезни книги за всеки родител:

Вижте повече ТУК

 

Още по темата:

Кутия на страховете, кутия на радостите?

Как да подкрепим самоувереността на детето си?