Какво бих искала да учи детето ми в училище

Какво бих искала да учи детето ми в училище

Вече съм на 40 години и да си призная честно, най-важните неща научих не в училище и в университета, а в професионалния и личния си живот. Т.е. все още не съм убедена, че имаше изобщо някакъв смисъл да уча химия, физика и по-сложната част от математиката, защото те никога, за нищо не ми потрябваха поне до този момент.

От друга страна, шокиращо важни за мен бяха уроците, които ми преподаде животът, било то от името на шефове, колеги и клиенти, било то от името на приятели и близки.

 

Смятам, че в училище децата ни трябва да учат няколко важни предмета, по които да имат определени цели за постигане, обособени часове, квалифицирани преподаватели и разработени материали. За оценките не съм убедена.

 

КОМУНИКАЦИЯ И ЕМОЦИОНАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ

Истината е, че много малко са хората, които умеят да комуникират ефективно. Т.е. да разбират и да бъдат разбирани. Много често емоциите пречат на комуникацията. Бих искала децата ми да знаят как да се изразяват устно и писмено така, че да бъдат максимално ясни за другите. Също така би било много ценно, ако те успяват да отделят формата от съдържанието. Това, че някой не се е изразил правилно, не означава, че това, което казва, не е вярно.

Иска ми се да знаят, че когато някой избухне, това може да значи много неща – че е ядосан, че е уморен, че е изплашен. Когато разбираш причината за дадена реакция, можеш да овладееш посоката на комуникацията и да я доведеш до успешен край, а не просто да избухнеш обратно и нещата да завършат със скандал и обида.

 

РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ – ИНДИВИДУАЛНО И ЕКИПНО

Според мен това е критично важно за оцеляването и развитието по принцип на човешкия род и е напълно логично това умение да е едно от най-важните, които се учат в училище. Никой от нас не знае пред какъв проблем ще бъде изправен – малък, голям, служебен, личен, индивидуален или обществен. Но всеки от нас трябва да знае как да положи максималните усилия да го реши. За целта детето трябва да умее да разсъждава критично, да анализира наличната информация, да търси още, ако тя е недостатъчна, да обмисля варианти за решение, да опитва, пак да анализира и да променя действията си.

Проблемите, които децата ни могат да решават в училище, може да са елементарни – от „Как да украсим стаята си?“, до по-сложни – „Как да подобрим общата дисциплина на класа?“. Когато една проблемна ситуация се разглежда  не от призмата на обвинението и осъждането, а по конструктивен и градивен начин, участниците сами могат да намерят най-добрия начин за излизане от нея.

 

УПРАВЛЕНИЕ НА ФИНАНСИТЕ

Децата трябва да знаят откъде идват парите, какви са начините за тяхното придобиване и какво може да се прави с тях. Иска ми се да разберат разликата между разход и инвестиция, да научат за спестяването, за заемите и за лихвите.

Мисля, че ще е много полезно, ако всяко дете в класа се опита да направи бюджета на едно семейство – да опита да определи видовете разходи, да сложи примерни суми, да пресметне дали приходите покриват разходите, да оптимизира бюджета, ако е необходимо.

Така децата ни няма да мислят, че парите растат в банкоматите и е въпрос на карта и парола да си вземеш колкото ти трябват

  

ОБЩЕСТВО – ПРАВИЛА, ЗАКОНИ, ПРЕСТЪПНОСТ, ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ

Иска ми се децата ни да знаят как е уредено нашето общество, какви са правилата, които следваме, какво можем да направим, когато те са нарушавани. Ще се радвам, ако те са запознати с други общества, които се различават от нашето – и в по-добро, и в по-лошо отношение. Иска ми се да обсъждат каква е отговорността на всеки гражданин към спазването на правилата, какви трябва да са очакванията от държавните институции и служители. Може би, ако отгледаме деца, които изискват и очакват ред, те най-накрая ще се случат и в нашата държава.

  

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ – СЪПРИЧАСТНОСТ И ПОДКРЕПА

Добре е децата да съзнават, че обществото това са отделните хора и че всеки от нас може да допринесе за добруването на отделни индивиди или на общността. Ще се радвам да участват в благотворителни прояви, да подкрепят и да работят за общото благосъстояние.

 

Автор: Ваня Илиева, майка на 2 деца на 8 и 11 години

 

Още по темата:

Училището трябва да учи децата ни какви да бъдат утре

Защо в училище да няма предмет "Добро и зло"?

 

 

  1. Люси не умее да губи
    Промо Люси не умее да губи
    ПЦД 5,99 лв. Специална цена 4,79 лв. Разлика 1,20 лв.
    Рейтинг:
    5/5
  2. Вики не спира да говори
    Промо Вики не спира да говори
    ПЦД 6,99 лв. Специална цена 5,59 лв. Разлика 1,40 лв.
    Рейтинг:
    5/5