RO EN

Добрите намерения водят към ада – съжалявам, че давах на децата си тези съвети

Добрите намерения водят към ада – съжалявам, че давах на децата си тези съвети

 

Родителите са най-важните хора в живота на малкото дете. В крайна сметка, те му дават ориентирите и правилата, по които то ще изживее живота си.

Това стоварва голяма отговорност върху всеки родител и го кара да си задава въпроси: „Какъв възрастен искам да стане детето ми?“, „На какво трябва да го науча?“, „Какво мога да му дам?“. И изобщо моите съвети ще бъдат ли полезни? Защото ние не можем да предвидим какво ще се случи в бъдещето.Това, което преди години сме мислили за истина, вече отдавна е опровергано.

 

Най-големият ми син наскоро завърши училище и съвсем скоро ще започне живота на голям човек. Това ме накара да осъзная, че напразно съм му говорила излишни неща. Разбира се, правила съм го от най-добри намерения. Но сега се надявам, че той осъзнава, че не е точно така.

 

На никого не си длъжен за нищо

Сега мисля по друг начин. Главна отговорност на всеки е да допринася за положителната промяна на света около нас. Ние сме длъжни да даваме на всеки (включително на себе си) доброта, милосърдие, търпение, уважение и съчувствие. Всеки от нас води своите битки и ние трябва да сме наясно с това и да проявяваме търпение и доброта. Това не е толкова трудно.

 

Уважението не се дава, то се заслужава

Трябва ли да чакаме някой да спечели нашето уважение? И възможно ли е да заслужим уважение, ако не проявяваме такова? Ние отговаряме за своето поведение, независимо от това, как се държат другите.

 

Просто бъди себе си и останалите ще те оценят по достойнство.

Сега съм убедена, че само настойчивостта и положените усилия помагат за постигане на целите.

И бих посъветвала сина си нещо съвсем различно:

Излизай от зоната си на комфорт.

Показвай възможностите си.

Не плувай по течението.

Глупаво е да се надяваме, че някой ще ни забележи само защото сме добри и съвестни.

 

Упоритият труд води до резултати.

Често е така, но невинаги. Понякога се случва усилията и трудът да не бъдат възнаградени. Въпреки това човек трябва да се труди, защото, ако не го прави, провалът е гарантиран.

 

Ти си специален

Вместо това бих казала – не си нито по-добър, нито по-лош от другите. Всеки човек, когото познаваш, те превъзхожда в нещо. И се затруднява с нещо, което е лесно за теб. Използвай силните си страни, за да направиш света по-добър. Ти и близките ти хора живеете в него. Искай помощ и я приемай, когато се налага. Никога и при никакви обстоятелства не се дръж така, все едно обстоятелствата и задачите са под достойнството ти. Не се дръж така, сякаш си повече от другите.


Автор: Тина Плантамура По материалам: www.psychologies.ru

Училище за детективи 1
Купи сега

 

Още по темата:

Писмо към себе си отпреди 15 години

Внимавай да не го разглезиш!

За да научим детето си да лъже, трябва да го наказваме

Кой си ти?
Купи сега
Играй със сричките
Купи сега

Виж следващата новина
Искате по-щастливи и спокойни деца? Опростете света им!
Искате по-щастливи и спокойни деца? Опростете света им!


Ако имате усещането, че губите контрол над ежедневието си и не успявате да поддържате пълноценна връзка с детето си – време е да опростите живота си.


Ползите от това опростяване са много. Вашият живот ще се изпълни със смисъл, а децата ви ще разцъфтят, защото ще имат времето и силите да изследват света около тях без ограниченията на „твърде многото неща“. „Твърде много“ винаги е стресиращо, независимо дали става въпрос за неща, дейности, избори или ангажименти – винаги да бързаме от задача към задача, без да имаме времето да почиваме или играем.