RO EN

Опитах се да храня здравословно детето си и полудях!

Опитах се да храня здравословно детето си и полудях! Автор:


Признавам си, винаги съм си падала по здравословните неща, алтернативните лечения и прочее леки или тежки (в очите на майка ми) отклонения от популярните такива.  И не, не смятам, че здравословното хранене е лудост, но лесно може да се сбърка с такова.

Ще ви разкажа защо.


С раждането на така чаканата ни дъщеря реших, че аз ще отгледам най-перфектното и здраво бебе, което сте виждали. Защото, както знаем, всичко зависи от нас, родителите, и няма такива неща като общество, гени, вроден характер и т.н. оправдания, които непрекъснато чувах край себе си.

До 1-годишна възраст детето ми охотно хапваше безумните бъркочи, препоръчвани от нутриционистите – пащърнак с броколи, моркови с тиква и т.н., естествено био, прясно сготвени НА ПАРА и току-що пасирани…

Факт е, че поради ужасната им миризма и вид самата аз едва имах сили да ги готвя и след първия вкусване не опитвах по никакъв повод (температурата тествах на ръката ми, слава богу, лишена от вкусови рецептори). Но детето ги ядеше.


Докато един миг невнимание и едно тръгване на работа не промениха всичко.


Мигът невнимание се случи в един супермаркет, на паркинга на който, докато аз тъпчех чантите с биозеленчуци в багажника, майка ми натъпка детето със съвсем-не-биокебапче от фургона отпред… Оттогава малката само като види супермаркет и започва да вика: „Бапче, бапче!“, като това съвсем не се отнася за баба му.

Тръгването ми на работа съвсем влоши нещата. Бабата вдъхновено готвеше кюфтета, кексове, нишестени кремчета и прочее вкуснотии от нашата младост. И никакви доводи не успяваха да я убедят, че в тях има глутен, нитрити, нитрати и далеч няма месо.

„Я се виж, каква хубава съм те отгледала! Детето има нужда от ХРАНА, а не от трева!“


След няколкомесечна борба с всички (позволени) средства, разбрах, че:

- Или трябва да зарежа работата си и да се върна да си гледам детето.

- Или трябва да намеря заместители на всичките бели брашна, захари, бонбони и т.н, и някак си незабележимо да подменя всичко в кухнята на майка ми.


Въпреки първоначалните ми очаквания установих, че майчината ми любов има граници, и се захванах да проучвам втория въпрос.


И какво установих, запознавайки се с наличните в интернет материали:

- Бялата сол е много вредна – едно, че е сол, второ, че е избелена, т.е. отровена с нещо си.

- Хималайската сол е много полезна.

- Хималайската сол всъщност е просто розова сол с незначителна промяна в състава си.


- Бялата захар е ужасно вредна – едно, че е захар, второ, че е избелена, т.е. отровена с нещо си.

- Кафявата захар е за предпочитане.

- Кафявата захар всъщност е боядисана бяла захар и е по-добре да се използват мед, агаве, кленов сироп, стевия.

- Медът не може да се пече в сладкиши, защото става канцерогенен, агавето е вредно, кленовият сироп – безумно скъп, а стевията никой не я иска, защото, освен че е сладка, и горчи, ако изобщо можете да си го представите.

-  Разбира се, можете да подслаждате със сушени плодове.

- Но трябва да внимавате, защото повечето сушени плодове са подсладени със захарен сироп, което ни връща към първа точка. Неподсладените със захарен сироп сушени плодове са кисели и никой не ги яде.

 

- Бялото брашно е ужасно вредно – бъкано е с глутен, съдържа невъобразимо вредната мая и освен това, е какво? Избелено, т.е. отровено с нещо си.

- Най-добре е да се използват безглутенови брашна от просо, елда и т.н.

- Които обаче детето отказва да яде, защото горчат.

 

- Месото, като цяло, е вредно и трябва да се избягва – виж веганство, вегетарианство, лечебно гладуване.

- Месото е жизненоважно и трябва да се яде предимно месо с малко зеленчуци, ако искаме да сме здрави (и живи де) – виж високомазнинно-нисковъглехидратно хранене, палео хранене и т.н.

 

- Млякото е важно заради калция.

- Млякото е абсолютно неподходящо за всички над 3 годишна възраст, тъй като образува слуз и дотук съм стигнала с четенето по темата.

 

- Рафинираните мазнини са трансмазнини, които се натрупват в организма ни и ни убиват. Трябва да се консумират нерафинирани масла като зехтин, шарлан.

- Нерафинираните мазнини са безполезни, защото при обработката са лишени от фибрите (например ядките) и всъщност дори вредят.


При един опит да се навлезе по-навътре в доказателствата, подкрепящи дадено твърдение, човек установява, че трябва да завърши най-малко химия, биология и медицина, за да може поне до известна степен да вникне в изказаните аргументи.


След кратък период на объркване и дори бих казала ДЕПРЕСИЯ, реших, че ще приема следния подход – ще отбягвам крайностите, ще се придържам към здравия си разум, и че ще направя промени, когато това не е свръх възможностите ми – финансови, времеви и т.н.


Това означава, че:

- Вкъщи не купуваме готови десерти, вафли, кроасани и т.н. и не ги използваме като приемлив заместител на закуски и похапвания. Събрала съм 10-ина рецепти за закуски, които приготвяме с мъжа ми.

- Заместила съм обичайните заподозрени - солта е хималайска, захарта – тръстикова, а дали наистина са полезни, съм оставила на по-запознатите от мен да докажат за в бъдеще.

- Брашното ми е пълнозърнесто – пшенично или лимецово, правя хлебчета, гевречета и т.н. Понякога ползвам и готова безглутенова смес – за разнообразие във вкусовете, а и както писах по-горе – за всеки случай.

- Използвам нерафинирани масла, като готвя само с краве масло или кокосово, а когато това е възможно, добавям мазнината в края на готвенето, след известно изстиване.

- Лятото правя плодов сладолед за децата си, което напълно удовлетворява принципната им нужда от по 1 сладолед на всеки летен ден.

- Правя 2–3 вида сурови бонбони, които децата ми обожават и заместват киндерчета, пингуинчета и прочее опаковани сладости-гадости.

- Намерила съм селски доставчици на всички зеленчуци, месо, мляко.

- Плодове купувам от най-близкото магазинче.

- Старая се храната да е ВКУСНА и полезна. Само полезна за мен не е опция.


Когато сме на гости, ядем това, което ни поднасят, дори да не е особено здравословно. Наслаждавам се на приятната компания и на разнообразието.


Когато сме на площадката, се старая да нося пълнозърнести питки или домашни мъфинчета, или плод, но ако ме е домързяло да се подготвя, давам на децата си правото на избор от местното магазинче, като ограничавам количеството, но не и вида на неизменно сладкото лакомство.


С майка сме постигнали стратегическо примирие – тя прави кекса с брашно от лимец, аз ѝ позволявам да им прави принцеси с обикновен хляб.


И се надявам, че и по отношение на здравословното хранене, както по принцип на родителството, умереността е ключът за палатката.


Още по темата:

И все пак с какво да се храним?

Моето хранене - опитът на Ваня от Vanilla Kitchen

Още вкусни и здравословни рецепти от Катя от Sugarmouse

Трагедия със солети в 10 действия
Виж следващата новина
Новите правила за домашните
Новите правила за домашните


Нови правила за ДОМАШНИТЕ


Скъпи родители,


След много проучвания това лято реших да пробвам нещо ново.


Тази година учениците ще трябва да довършват у дома само задачи, с които не са се справили по време на учебните часове. Тази година няма да имаме домашни.


Изследванията не успяха да докажат, че домашните работи подобряват представянето на ученика. Аз по-скоро бих ви помолила да прекарвате вашите вечери, правейки неща, които доказано помагат за успеха на децата. Вечеряйте семейно, четете заедно, играйте навън и слагайте детето да спи рано.


 


Благодаря ви,


г-жа Бранди Янг