Правила за родители на тийнейджъри

Правила за родители на тийнейджъри

Правило № 1

Заемете се със себе си. Ако до този момент не сте обръщали внимание на себе си и своите интереси – време е да го направите. Намерете нещо, което ви интересува и ви харесва. В противен случай постоянно ще се бъркате в живота на детето си.

 

Правило № 2

Дишайте. Когато разговаряте с човек, в който кипи вътрешна революция (в конкретния случай хормонална), винаги в началото на разговора е необходимо физически да вдишате въздух. Това не е метафора. Вдишвате дълбоко и тогава действате. Винаги, винаги, дори да разговаряте на приятна тема.

 

Правило № 3

Приемете ги такива, каквито са. Лесно е да се каже, но да се разбере и приложи – не толкова. Напомняйте си, че пред вас стои любим човек, който страда, да, да, страда, даже ако изглежда, сякаш всичко му е наред. Спомняте ли си приказката на Андерсен за Малката русалка, която изпитва ужасни болки, когато ходи? Такъв е и животът на тийнейджъра – всяко негово усещане е много по-изострено от вашето – и когато е хубаво, и когато е лошо.

 

Правило № 4

Съгласявайте се с него. Давам този съвет внимателно, но искрено. Ако един 15-годишен човек се прибере вкъщи и каже: „Искам сладолед.“, то той вярва, че вие ще му дадете сладолед, че вие сте му партньор. Защото той вече е във възраст, в която и сам може да вземе това, което иска. Помнете това и се радвайте, че отношенията ви са такива: „Дай ми сладолед, моля“.

 

Правило № 5

Напомняйте си, че това е любим за вас човек. Той ще пробва най-различни начини за взаимодействие с околната среда. И ако се търкаля в леглото и гледа в тавана, това не означава, че безделничи. Точно в този момент в него се развива огромна, бурна душевна активност. Както всеки от нас, и той има правото да лежи и да мисли.

Не е ли истина, че когато започваме нова връзка, за нас е от изключителна важност дали този човек ни обича, какво харесва, каква храна яде, какви филми гледа, какви компютърни игри играе. И ако той лежи в леглото си и зяпа в тавана, то на нас ни се струва, че той най-хубаво от всички на света лежи и гледа в тавана… И така, пожелавам ви същото отношение към детето ви – главозамайваща връзка с него.

 

Правило № 6

Разказвайте му за себе си. Даже ако ви се струва, че това не го интересува. Как е минал денят ви, какво хубаво се е случило, какво не чак толкова хубаво, от какво се притеснявате. Това е вашият шанс да установите връзка, която да продължи и за в бъдеще. С хората на тази възраст не работи: „Как беше в училище? Как мина денят ти?“. Той вече е разказал на когото трябва как е минал денят му. На вас ви остава само да разкажете как е минал вашият. И тогава не е изключено и той да каже нещо за себе си. Но при всички случаи ще знае, че ако иска да сподели, има ухо, което е готово да го изслуша.

 

Правило № 7

Запомнете, че в него ще се появят много нови интереси. И че ще е невъобразим късмет, ако ви допусне до тях. Безмислено е да се опитвате да го върнете към старите. Късно е. Ако вие сте страстен рибар и до 11 г. той не се е привързал към това ви хоби, то шансовете да обикне това занимание не са особено големи. Затова пък, ако вместо да лови риби, започне да мята копие, то имате реалния шанс да помятате копие заедно. Помнете, че до вас се намира цяла, органична, самостоятелна личност и вие трябва да се запознаете с този човек наново.

 

Вижте продължението: Най-важното в общуването с тийнейджърите

 

Автор: Дима Зицер, директор на Института за неформално образование в Санкт-Петербург. Той е завършил педагогически университет и Санкт-Петербургската театрална академия. Доктор е на педагогическите науки. Смята, че образованието е изкуство - пресечна точка на психологията, театъра и педагогиката.  

 

 Източник: http://www.pravmir.ru

 

Още по темата:

Думите, с които децата нараняват родителите си

Страшна ли е родителската любов

Родителското его - тъмната страна на любовта

 

Забранено е копирането, предаването, разпространението и съхраняването на част или на цялото съдържание на този текст, в каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на „Клевър Бук“ ООД.