RO EN

Технологиите под контрол: 6 съвета как да научим децата си разумно да използват достиженията на съвременния свят

Технологиите под контрол: 6 съвета как да научим децата си разумно да използват достиженията на съвременния свят

Всички ние активно използваме съвременните технологии и трудно можем да си представим живота си без устройства и интернет. Но в същото време непрекъснато се оплакваме, че децата сякаш потъват в онлайн света, с часове гледат клипчета и не излизат от социалните мрежи. Струва ни се, че интернет превзема времето им и те пропускат важни моменти от своето детство. Технологиите, както и всяка вещ, могат да причинят вреда, ако се използват неразумно. Добре е, вместо да забраняваме и отнемаме смартфона или таблета на детето си, да го научим да използва устройствата отговорно и да извлича полза от тях.


1. Намерете полезни приложения за обучение и развитие на децата, които съответстват на възрастта им. Това може да е таймер за отмерване на времето, онлайн библиотека, игра за изучаване на буквите или дори чужд език, редактор за клипчета и т.н. Това ще ги научи да свързват забавното с полезното и да използват устройствата не само за общуване, а и за откриване на информация, изучаване на света и учене.


2. Не бързайте да критикувате избора на детето. Възможно е да гледа в YouTube нещо, което ви се струва ужасно. Но най-добре първо погледайте заедно с него, поинтересувайте се защо е избрал този канал, тази игра, тази книга. Детето ще споделя с вас впечатленията и интересите си, ако види, че искрено се интересувате от тях – т.е. от него.


3. Покажете му колко страхотно може да се прекарва времето и в реалния живот, не само в чата с приятели. Помогнете на детето да осъзнае, че винаги е добре да прави осъзнат избор за какво да харчи времето си – на онлайн или офлайн преживявания. В живота трябва да има баланс и родителите могат да дават пример. За това има спортове, хобита, книги, семейни традиции, общуване.


4. Забраните винаги действат зле на младото поколение. Децата започват да се противопоставят на родителите си и да търсят начини да заобиколят забраната. Установете разумни ограничения в използването на устройства, особено за малките деца. Учете ги да се съсредоточават върху една задача, като в това време изключват телефона – например по време на писане на домашното.


5. Учете ги, че технологиите са само способ за постигане на целите. Те лесно могат да свързват родствениците и любимите хора дори ако те живеят в разни краища на света. А могат и напълно да „изядат“ времето ни, като при това усилят чувството ни за самота.


6. Разкажете им за правилата за безопасност при използване на интернет и социални мрежи. Не се надявайте, че те сами ще се досетят за това или в училище ще се погрижат.


Технологиите ще играят голяма роля в живота на децата ни. Безсмислено е да се страхуваме от тях, да се паникьосваме или да ги забраняваме. В нашите възможности е да помогнем на децата да се научат да използват устройствата, интернет и социалните мрежи разумно и да извличат полза от тях, като едновременно с това намират баланс между реалния живот и интернет света. 


Източник: Дети и родители

Домино с букви
Купи сега
Домино с цифри
Купи сега
120 игри против скука
Купи сега


Още по темата:

Децата и устройствата - мнението на един психолог

Децата и технологиите - мнението на един родител

Технологиите под контрол - 6 съвета


50 СУПЕР СЕКРЕТНИ кода
Купи сега


Виж следващата новина
През очите на психолога: 17 от най-разпространените грешки във възпитанието
През очите на психолога: 17 от най-разпространените грешки във възпитанието


Психологът Майк Лири отговаря на въпроса за най-разпространените грешки на родителите, които могат да се отразят негативно на физическото здраве и психическото равновесие на децата.


Искам веднага да кажа, че с редки изключения всички тези грешки се правят с най-добри намерения. И по-точно родителите искрено смятат, че мислят за доброто на детето си. Но аз съм бил свидетел как след години на подобно възпитание се правят опити за самоубийство или дори убийство. Ето списъка на най-вредните родителски практики: