Осем лоши навика, на които несъзнателно учим децата си

Осем лоши навика, на които несъзнателно учим децата си

Родителят, това е първият и най-важен учител в живота на детето, неговият модел за подражание.

Децата ни се учат от нас как да се справят с проблемите, да вземат правилното решение, да взаимодействат с другите хора и да отговарят за постъпките си. Никой не е идеален, затова е добре да се погледнем отстрани и да видим какъв е примерът, който даваме на детето си.

Прочетете списъка по-долу и проверете колко от тези вредни навици имате, а после ги променете:


1. Твърде самокритични сте. Високата самооценка започва от родителите, които със собственото си поведение показват, че човек трябва да цени сам себе си. Вместо за пореден път на глас да обсъждате как сте се провалили, по-добре кажете за себе си нещо позитивно, така че децата да го чуят. Споделете свой успех и ги поощрявайте да постъпват по същия начин.


2. Вманиачени сте в електронните си устройства. Децата не трябва постоянно да виждат родителите си, залепени за телефона, телевизора или лаптопа. Когато сте вкъщи, трябва да положите усилие и да оставите устройствата настрани, като се съсредоточите в нормалното човешко общуване. Вместо да гледате новините, по-добре цялото семейство да поиграе на настолни игри, да рисувате или да почетете.


3. Обсъждате членовете на семейството си и приятелите. Обсъждането е един от тези навици, които лесно се появяват, но трудно се премахват. И определено дава лош пример на децата. Вместо коментарите след гости по-добре се фокусирайте над интересното и положителното, което сте видели там.


4. Неуважителното отношение към партньора. Когато проявявате неуважение в семейството, дори това да е под формата на шега, съществува вероятност детето ви да копира един от най-лошите навици във взаимоотношенията и да го прилага на самите вас – неговите родители. Обръщайте се към партньора си така, както искате децата да общуват в бъдещото си семейство. Това не означава, че винаги трябва да се съгласявате един с друг, но не бива да допускате грубости и оскърбления.


5. Невнимателно шофиране. Не бива да се разсейвате, трябва да помните, че децата са най-ценното в живота. Писането на съобщения, хапването, коментарите към другите шофьори – това са вредни навици, които могат да бъдат опасни както за вас, така и за децата. Ако трябва да пратите мейл или да закусите, спрете и го направете спокойно, без да заплашвате здравето и живота на никого.


6. Нездравословното хранене. Ядете, когато сте под стрес или сте тъжни? Не ядете салати и плодове? Най-вероятно това поведение ще се предаде и на децата ви. Семейните хранителни навици са почти неизкореними, затова трябва да поощрявате децата си да ядат бавно, заедно да пазарувате и да приготвяте храната. За доброто на децата си трябва да знаете как и какво да ядете.


7. Пренебрегването на спорта. Физическата активност и правилното хранене вървят ръка за ръка и ако децата ви видят, че грижата за тялото ви е важна за вас, то те ще се вдъхновят да полагат такава и за себе си. Важно е да сте пример за децата си в това отношение, дайте им възможност да изберат спорт по душа и направете така, че физическата активност за тях да е удоволствие, а не задължение.


8. Едно е да повтаряте на децата си колко е важно да се разхождат, друго е да излезете заедно и да поиграете с топка или обръчи. Даже няколкоминутни упражнения ще донесат много здраве на вас и на децата ви.



Още по темата:

Как да разговаряме с децата си - 5-те езика на любовта

16 лесни начина да покажем на децата, че ги обичаме

Оставаме в тази възраст, в която не сме получили достатъчно любов