Седмица на безопасността на децата

Седмица на безопасността на децата


И пак за родителските страхове, и пак за най-основния от тях: „Как да предпазя детето си от насилие?“.

Гледате ли новини, четете ли вестници? Дори да не го правите, едва ли успявате да избегнете ужасяващите съобщения за тормозени деца, за деца, с които е било злоупотребено. Дори няма как да се успокоите с мисълта, че това не ви засяга, защото насилието не е явление, което се случва само в малцинствата или в определени обществени прослойки, то вече СЕ случва навсякъде – насилие от роднини, от деца, от учители, от познати…


Аз като родител често си задавам въпросите:

Как да обясня на дете, което расте в защитена, пълна с любов среда, че светът е голям и в него има страшни неща? Че чудовища има, но не са с ужасни нокти и пет глави, а са маскирани като добри и мили хора.

Как да ги науча сами да различат кое е приемливо и кое не в поведението на другите към тях…

Как да ги убедя, че винаги, винаги трябва да ми казват, ако нещо притеснително им се случи…

И сърцето ми се свива, защото отлично помня как бях на 5 години и слушах майка ми да ми обяснява, че не трябва да тръгвам наникъде с непознати възрастни, да се качвам в кола, да оставам сама в асансьора с тях.

Аз усилено кимах в знак на разбиране и съгласие, а всъщност си мислех: „Мама какви ги говори? Ами то ще е НЕУЧТИВО да не послушам възрастен човек, ако ми каже да отида с него някъде. И как ще изляза от асансьора – нали ще ОБИДЯ човека вътре!“.


Децата просто не вярват на думите ни, защото растат в защитена среда, в която не се е случвало нищо подобно.


Нямам еднозначни отговори на тези въпроси, а в нашето общество няма и общоизвестни наложени практики за обучение и профилактика на тези проблеми. Както за много неща, трябва да се спасяваме сами.

 

Затова и създадохме картите и книжката "Бъди в безопасност"

 

- защото се надяваме чрез игра, децата още веднъж да чуват и осъзнават правилата, които непрекъснато им повтаряме.

В рамките на една седмица ще пускаме материали, свързани с безопасността на децата. В тях ще има статистики, съвети и идеи за действия.


 

Прочетете още:

Какво мислят децата ни за безопасността - плащещите факти

 Ръководство за родители "Правилото на бельото"

 Съвети за безопасност на децата