Шест важни урока за родители

Шест важни урока за родители

Урок №1: Всички сравнения са недопустими. Когато деветокласник бил сравнен не в негова полза с по-младия си брат, отвърнал на баща си – „Ти си вицепрезидент на технологична компания, но ако си мислиш, че си голяма работа – виж какво е постигнал Бил Гейтс на тези години!”.

 

Урок №2: Работата ни отнема 70 процента от денонощието и младеж, който е нещастен в професията си е нещастен в живота. Родителите трябва да избягват да проектират собствените несбъднати мечти и амбиции върху децата си. По-скоро трябва да открият и подкрепят техният потенциал.

 

 

Урок №3: Да си добър родител означава да даваш подходящия пример. Как детето реагира на разочарование, враждебност или провал много често е отражение на родителските реакции в подобни ситуации.

Гняв или спокойствие, уплаха или устойчивост, въздържаност или раздразнителност, щедрост или скъперничество – това са модели на поведение, които обикновено се копират от родителите.

 

Урок № 4: Слушайте децата си през първите 10 години от живота им за да ви слушат те през следващите 10. Първата декада е критично важна за изграждане на взаимоотношенията с детето ви. След нея винаги бъдете отворени за комуникация с вашия тийнейджър, независимо колко непоносимо се държи той. Помнете, вашето дете има само вас – неговото семейство.

 

 

Урок № 5: Родителството не е състезание за популярност. Ако не сте казвали „не” на детето си, то тогава не сте много добър родител. Дете, на което никога нищо не му е отказвано ще порасне с нереалистични очаквания от живота. Проучвания в областта на детската психология разкриват, че деца, които са научени да отлагат удоволствието, имат по-голям шанс за успех в живота.

 

Урок № 6: Родителят-хеликоптер – това е нов феномен, който описва свръх грижовни, взискателни и амбициозни родители. Децата имат нужда от пространство и възможност сами да допускат грешки и да трупат опит от тях. За да отгледате инициативни, самостоятелни хора са необходими: любов, съчетана със строгост, ясно изразени очаквания за тяхното поведение, ясни граници.

 

По материали на Forbes - http://www.forbes.com/

 

 

Още по темата:

Родителят ХЕЛИКОПТЕР

БАВНИЯТ РОДИТЕЛ

СВРЪХГРИЖОВНИЯТ родител