Тест - Какъв родител сте?

Тест - Какъв родител сте?

Предупреждение: Този текст е написан за забавление и с известна доза отчаяние. Не претендира за сериозност, изчерпателност и достоверност. Всякакви прилики с действителни лица и събития са случайни...или не съвсем :)

Моля, отговорете искрено на въпросите. Резултатите можете да прочетете в края на теста.

1. ДЕТЕТО ВИ ИЗПАДА В ИСТЕРИЯ НА ПУБЛИЧНО МЯСТО:

А) Това на мен няма как да ми се случи.

Б) Оставям го да изрази себе си и да излее навън вътрешното си напрежение. Прегръщам го мълчаливо и му показвам, че съм до него и го подкрепям.

В) Разкрещявам се, издърпвам му ухото и после му се извинявам. Към края и двамата ревем на публично място.

Г) Правя се, че детето не е мое. Обикновено се крия зад рафтовете и го наблюдавам отдалеч.

Д) Купувам му незабавно искания вреден десерт.


 

2. ДЕТЕТО ВИ ПРАВИ УМИШЛЕНА БЕЛЯ:

А) Това на мен няма как да ми се случи.

Б) Обяснявам му спокойно и разумно последиците от действията му, както и причините, заради които не трябва да прави повече така. Прегръщам го и му показвам, че съм до него и го подкрепям.

В) Стоя мълчаливо и обречено около минута, после се разкрещявам и го наказвам. После ми дожалява и решавам, че не съм достатъчно добър родител. Накрая и двамата ревем и се прегръщаме.

Г) Изумен съм от изобретателността му. Похвалвам го, след това го карам да направи белята пак, за да видя технологията.

Д) Плясвам с ръце, поклащам укорително глава и му давам баничка, да хапва, докато почиствам, че нещо е заслабнало напоследък.

 

3. ДЕТЕТО ВИ ПЛЮЕ ХРАНАТА:

А) Това на мен няма как да ми се случи.

Б) Нормално е детето да опитва, харесва и отхвърля неща. Освен това, то развива сетивата си – вкусови (плюе), визуални (създава петна) и сензорни (маже по дрехите и стените). Това е част от израстването.

В) Тази битка не я водя – нека плюе, после и без това ще чистя. Все пак следя какво количество влиза в устата и какво излиза – докато съотношението е приемливо за мен, всичко е наред.

 

Г) Това, жените, са загубена работа – цапал се целият и мажел по стените. Когато е с мен, това никога не се случва – е, вярно е, че със солети и зрънчо трудно се правят петна…

Д) Ааа, няма такова нещо! Като взема купичката и вървя след него, докато играе – една лъжичка, две лъжички и не се усеща как изяжда цялата попарка!

4. ДЕТЕТО ВИ БИЕ ДРУГАРЧЕТАТА СИ:

А) Това на мен няма как да ми се случи.

Б) Всъщност то се опитва да ги погали, но просто не успява все още да изрази чувствата си по правилния начин. Водим постоянни разговори на тази тема и тази седмица е ударил само 2 деца – явно има резултат.

В) Депресирам се. Защо?! Защо се бие?! В къщи агресия няма, не му давам да гледа Cartoon Network, дори Том и Джери съм му спряла… Отделям го, обяснявам, извинява се на другото дете и така до следващия път…

 

Г) Е, чак пък да ги бие… ми то е нормално, ние, мъжете така си изясняваме отношенията. Но виж, онова хлапе, което е ухапало дъщеря ми, да му мисли!

Д) Така е, като го пускат на градина – там се учи на лошо от другите деца. Ако го оставяха вкъщи да си го гледам, нямаше така да се държи!

Според повечето събрани отговори вие сте:

А) Всъщност вие сте бъдеща майка. Изчели сте всички книги за родителството и сте напълно убедена, че това, което ежедневно наблюдавате по улиците, ресторантите и моловете, на вас няма да ви се случи.

Само едно нещо ще ви кажем: "Хо-хо-хо!", не, не, всъщност: "ХО-ХО-ХО!".

Б) Вие сте майка на едно дете. Здравият ви разум, както и модерните техники на възпитание като привързаното родителство, обяснението и партньорството, показват своите резултати – имате едно емоционално, добро и разумно дете.

Това естествено е резултат от вашите усилия. Разбира се, че не е въпрос на късмет, що за въпрос?

В) Вие сте майка на повече от едно деца. Не сте особено добра в това предизвикателство – не ви стигат силите, нервите, сънят.

Обикновено ту ви се иска да ги изтребите, ту да ги целувате до припадък. Опитвате се да спазвате някакви принципи и да изглеждате като разумен възрастен, овладял ситуацията, но в повечето време сте на ръба.

 

 

Г) Вие сте баща. Често се изумявате от ненужните драми, в които се вкарва жена ви по повод децата – пък хранене, пък топли дрехи, пък ранно развитие – голямо суетене пада.  Още по-често (и приятно) се изненадвате от детето си – кога се роди, кога проходи, кога проговори – направо сте готов още 10 деца да отгледате така!

Д) Вие сте баба. Твърдо смятате, че внуците ви са ангелчета, за разлика от децата ви на тяхната възраст.

Притеснявате се, че внучетата ви страдат от сериозен недостиг на витамини заради модерните теории на родителите си за здравословното хранене, затова компенсирате с вафли, шоколадчета и кебапчета.

 

Още по темата:

Тест: Ще позная кой си ти на Площадката!

10 признака, че да си майка, всъщност означава да си супер герой

Кой кой е на площадката?