Топ 5 на нещата, които учителите очакват от родителите

Топ 5 на нещата, които учителите очакват от родителите

Този текст е част от "Наръчника за родители на първокласници", авторски продукт на Асоциация "Родители"


1. Помагайте, но не вършете нещата вместо детето!

Целта не е перфектно изпълненото домашно, а уменията, които детето ще усвои, докато подготвя домашното. Участието на майката и таткото при подготовката за училище по- казва на детето колко важно е ученето.


2. Давайте добър пример!

Нека вашите деца знаят, че за вас ученето е ценност. Покажете със собствените си действия, че четенето е приятно и полезно. Четете заедно с детето. Предлагайте и търсете заедно алтернативи на гледането на телевизия, видео и компютърни игри. Особено ценно тук е участието на бащата.


3. Окуражавайте детето да дава най-доброто от себе си в училище, но не го притискайте с твърде високи цели или с много активности.


4. Разпознавайте негативните фактори (конфликти, стресови ситуации в училище и обкръжението), които оказват влияние върху детето. Работете с него, за да му помогнете да се научи да се справя с тях. Споделяйте с учителя, ако мислите, че има проблем, докато все още има време за разрешаването му.


5. Подкрепяйте училищните правила и цели. Внимавайте да не подкопавате училищните норми и дисциплина чрез обидни изказвания, пренебрежително отношение или следване на противоположни правила вкъщи.


Този текст е част от "Наръчника за родители на първокласници", авторски продукт на Асоциация "Родители". В тази малка книжка  се говори за различни неща – от класната стая до училищните тоалетни, от спорта и езиците до изкуството и домашните. За предизвикателствата и отговорностите пред нас, родителите и за най-важното - безусловната любов и подкрепа, която трябва да даваме на децата си.Наръчникът може да бъде поръчан от ТУК


Още по темата:

Наръчник за родители на първокласници - готови ли сте?

7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

10 родителски хитрости за по-щастливи деца

Децата са други, различни