Трудното и дълго приспиване при децата - какво да правим?

Трудното и дълго приспиване при децата - какво да правим?

Автор: Мария Йонова, Unicorn Baby

Трудното и дълго приспиване е един от най-честите проблеми със съня в ранна детска възраст. Това има своето обяснение, а когато знаем причините, можем да се справим. Опитът ни показва, че когато сънят на детето страда, родителите приемат това за факт и вярват, че на тях се е паднало едно от онези деца, които просто не спят добре. А това не е така. Всеки един проблем със съня има своето решение, стига да се намери верният подход. Това важи и за трудните приспивания.

С излизането от бебешката възраст, детето става все по-активно, любопитно и готово да отстоява себе си. Което е прекрасно, но едновременно с това усложнява нашата роля на родители и често пъти рефлектира върху съня. Защо се случва последното и какво можем да направим?

Обикновено причините са комплексни, но една от най-честите се корени в режима. Много деца между 2 – 3-годишна възраст губят нуждата от продължителен или изобщо някакъв дневен сън. Въпреки това традицонно в страната ни той остава факт до предучилищна възраст, а понякога и чак до първи клас. С времето този сън има тенденцията да превръща вечерното приспиване в цяло приключение и да го„избутва“ към все по-късни часове.

 

 

При излишен дневен сън детето не се уморява достатъчно, за да заспи бързо и лесно, но често пъти виждаме и точно обратното – преумора, която също е предпоставка за трудно приспиване. Много семейства приемат за обичайно детето да си ляга, когато лягат и те.

Това понякога е удобство особено ако все още го приспиват (и дори заспиват преди него). В действителност обаче малкото дете се нуждае от солидно количество нощен сън (между 10 и 12 часа), което в общия случай изисква навременно лягане вечер. При преумора се вдигат нивата на кортизол (един от хормоните на стреса), а това привежда детето в активен режим, т.е. то ще скача и играе, ще редува смях и плач, но няма да легне и да заспи спокойно.

Друга причина за трудно приспиване, може би най-важната, е присъствието на родител. Децата в тази възраст се стимулират изключително лесно, а родителското присъствие е гаранция за интересно прекарване на времето, но не задължително и за заспиване.

Много малко са децата, които са склонни просто да легнат и да затворят очи, ако имат нещо друго за правене, затова и са склонни да измислят хиляди причини да отложат съня.

„Може ли още една чаша вода?“

„Сърби ме петата, ще ми я почешеш ли?“

„С какво се хранят бобрите?“

„Като порасна, може ли да се оженя за Катето от нашата група?“

Това е една малка част от въпросите, които можете да чуете вечер, а ние имаме една прекрасна колекция, която показва, че детската креативност става на практика необятна, когато трябва да се спи.

Ако просто блокирате всякаква комуникация след последното „Лека нощ!“, вероятно ще имате някакъв напредък. Не се подвеждайте и не влизайте в спорове, не обяснявайте, не се карайте. Това само ще направи приспиването по-дълго и емоционално.

Обаче истинското и трайно решение на проблема е приучаването към самостоятелно заспиване. Нормата за заспиване при дете, което заспива самостоятелно и е на правилния режим, е… 15 минути! За да изпреваря следващия въпрос, бързам да потвърдя – да, детето ви е готово да се научи, но процесът на случване е от изключително значение.

 

 

Най-честият въпрос, който родителите ми задават, е: Как да науча детето да заспива само? За съжаление няма кратък и универсален отговор, защото е строго индивидуално – зависи от детето, неговия темперамент, активност, страхове, нужди и много други. Зависи и от родителя – родителски стил, мотивация, ниво на търпение, подход към детето.

Това, което обаче мога уверено да посъветвам всеки родител, е да не подхожда крайно – рязкото излизане от стаята, плачът и неприятното изживяване от един рязък подход ще настрои детето негативно към съня. А това трябва да е естествен процес на учене, който да се случи със съгласието на мъничето, затова бъдете внимателни и работете с разбиране. Успех!

 

Мария Йонова е психолог и сертифициран консултант по детски сън и хранене. Създател и част от екипа на Unicorn Baby, една от първите подобни консултантски агенции в страната. Като родител на две деца и опитен професионалист намира огромно удоволствие в това да бъде в помощ на семействата, които вярват, че здравословните навици са предпоставка за едно прекрасно детство и пълноценно родителство.

Линк към сайта: www.unicornbaby.bg

Facebook, Instagram & TikTok: @unicornbabysleep

 

Още по темата:

Слагайте децата си да спят навреме!

КОЙ е измислил ранното ставане?

Сутрешното приготвяне - опитът на една работеща майка с три деца