10 начина да развием интелекта на детето без натиск и напрежение

10 начина да развием интелекта на детето без натиск и напрежение

1. Уроци по музика

Всичко е много просто: научните изследвания, проведени в началото на 2000 година, говорят за това, че в сравнение с децата от контролната група децата от групата с изучаване на свирене на музикални инструменти демонстрират по-високи показатели при измерване на IQ.

Наистина музикалното образование помага на всички – от малки до големи (да, и на големите също!), благодарение на уроците по музика учениците и студентите повишават своя успех, а при възрастните хора се забавя процесът на стареене.

2. Митът за тъпите спортисти

Глупави спортисти, разбира се, съществуват. Но само защото прекарват непропорционално повече време на стадиона в сравнение с библиотеката. Добре би било да се погрижите за това вашите деца да отделят еднакво време на спорта и на ученето.

Добрата физическа форма усилва интелектуалните възможности. След физически упражнения хората научават нови думи с 20% по-бързо. В 2007 година група немски учени установява, че подопитните студенти усвояват нови термини с 20% по-бързо след физическо натоварване, отколкото преди това.

След 3 месеца тренировки кръвообращението в тази част на мозъка, която отговаря за паметта и обучението, се усилва с 30%.

3. Не четете на децата – четете заедно с тях!

Детето ви се учи да чете? Не го оставяйте просто да гледа картинките, докато вие му четете – обръщайте му внимание на определени думи.

Канадски психолози  установяват, че това помага на детето да започне да чете по-бързо: ако четете книгата заедно и отделяте време за развитие на навика за четене, то това може да доведе до поява на ранна грамотност дори у деца с трудности в развитието.

 

 

4. Липсата на сън вреди на вашето дете!

По Бронсън и Ашли Меримен, авторите на бестселъра „Шокиращото възпитание“, твърдят, че ако един шестокласник не си доспива дори само с 1 час, то неговите умствени способности спадат до тези на четвъртокласник.

Авторите извеждат зависимост между средното ниво на оценките и средното количество време за сън. Изследването се провежда с 3000 ученици от Род Айлънд. Тийнейджърите, които били отличници, спели с 15 минути повече от добрите ученици, добрите ученици спели средно с 15 минути повече от тройкаджиите и т.н. Всеки четвърт час има огромно значение!

5. Високият коефициент на интелигентност означава твърде малко без самодисциплина

Нивото на самодисциплина с доста по-голяма точност подсказва доколко ще е успешно детето в живота, отколкото неговият коефициент на интелигентност. Така твърди в блестящата си книга „Силата на навика: какво правим и защо го правим в живота и бизнеса“ Чарлс Дахит.

Десетки научни изследвания установяват, че силата на волята е единственият определящ фактор за успех. Учениците със силна воля показват по-добра успеваемост. Те пропускат по-малко часове, гледат по-малко телевизор и отделят повече време за подготовка на домашните си.

В своя бестселър „Успешните деца“ Пол Таф пише за това, че прилежанието е най-добрият индикатор за успешна кариера. Според неговите наблюдения прилежните хора се учат по-добре, извършват по-малко престъпления, имат по-успешни бракове.

Те също така живеят по-дълго, и то не само защото по-малко пият и пушат, но и защото при тях се наблюдава по-нисък риск от инсулт, хипертония и развитие на Алцхаймер. Кое дете най-често постига успех? Упоритото дете. Като изследователите определят упоритостта като настойчивост и вдъхновение.

 

 

6. Ученето като активен процес

Учените установяват, че повечето от така наречените „развиващи“ детски филмчета и предавания не само че не оказват никакъв положителен ефект, но и в редица случаи вредят на детето.

Това доказва изследване, което провежда авторът на книгата „Правилата на мозъка“ Джон Медин: за сметка на всеки час, прекаран в гледането на „развиващо филмче или предаване от децата между 17 и 24 месеца, те изостават от връстниците си в разбирането на от 6 до 8 думи.

Истинското обучение не може да бъде пасивен процес. Освен това, нашият мозък е устроен така, че учи по-добре по време на активен процес, а не пасивно слушайки информация. Нагледен пример за това е ученето наизуст – най-лесно това става, когато прекарваме 30% от времето, четейки го, а 70% – повтаряйки го.

 

7. Вредните удоволствия може да са всъщност полезни, ако се получават в правилния момент

Разбира се, най-добре би било, ако децата винаги и навсякъде ядяха полезна храна. Но както знаем, това далеч не е така.

Сладките неща реално ускоряват мозъчната дейност, но проблемът с тях всъщност е, че те обикновено се ядат в неподходящо време.  Ако позволявате на детето си шоколад, то по-добре това да се случва, докато то учи или активно играе, а не по време на почивка.

 

8. Успешните деца – това са щастливите деца

Няма съмнение в това, че щастливите хора са по-успешни от нещастните: те имат по-хубава работа, получават по-висока заплата, по-често се женят, а когато го правят, живеят дълго и щастливо заедно.

Как да отгледате  щастливо дете? Първо се научете да бъдете щастливи родители!

 

9. Дружбата с добра компания връстници

Гените на родителите имат голяма роля в поведението на детето. А какво значение имат методите на възпитание? Доста по-малко. Малкълм Гладуел в книгата си „Повратна точка“ разказва за изводите си от проведен експеримент: поведението на 16-годишните биологически деца има голямо сходство с това на родителите им като умствени способности и наклонности.

При приемните деца обаче резултатите са различни – умствените им способности и наклонности не приличат на тези на приемните им родители, въпреки че това са хората, които са ги възпитавали, чели книжки, обличали са ги, учили са ги и са ги обичали 16 години!

Но кой е най-силният фактор, който влияе на формирането на поведението при децата? Връстниците, с които общуват. Всички сме запознати с „вредата“ от лошата компания, но си струва да се замислим за ползата от „добрата“. Да се живее в хубав квартал, да се ходи в добро училище и да се дружи с добри деца – това може да определи жизнения успех на децата ви.

 

 

10. Вярата във вашите деца

Артър Арон, известен социален психолог, провежда следния експеримент: преди влизането им в клас той съобщавал на новите учители, че някои от децата – например Джон, Лили и Тони, са много талантливи деца.

Всъщност той избирал произволно имената. Но странна работа – на края на годината Джон, Лили и тони действително повишавали своите резултати – та нали учителите им ги смятали за добри и талантливи ученици!

Всички деца, които били посочени като талантливи в началото на експеримента, повишили своя коефициент на интелигентност с 10 пункта, а 1/3 от тях – с 22 пункта и повече.

Като извод искаме да напомним: интелектът не е всичко. Много важни са емоционалната интелигентност и съвестта. Както казва известният някога сатирик Патрик О`Рурк: „Интелигентните хора рядко се бият по баровете. Но затова пък водородните бомби не са направени от глупаци“.

Източник 

 

Още по темата:

6 съвета, които ще ви помогнат да възпитате всестранно развито дете

Тайната на успеха в училище - защо едни деца се учат добре, а други не

Всъщност да си родител не е толкова трудно