Защо да готвим с децата си?

Защо да готвим с децата си?

Кухнята е вашата крепост? Не обичате бъркотиите? Дразните се от хаоса, който децата внасят по време на готвене? Спрете, прочетете и се променете!

Готвенето с децата има много ползи, които надминават по важност и дългосрочност счупената чиния или разпиляното брашно. Ето някои от тях:

1. Екипна работа. Готвенето заедно е важно, защото е ЗАЕДНО. Това е време, прекарано с децата, дейност, в която вие сте екип, който се планира, работи, а после се наслаждава на резултатите. 

Няма нищо по-сплотяващо от съвместния проект заедно с всичките трудности и неуспехи, които може би ще ви съпътстват в началото.

2. Уважение. Показвате на детето си, че може да е ваш партньор, че му имате доверие. Разбира се, за да постигнете този ефект, трябва да се въздържате от непрекъснати забележки: „Не така!“; „Сложи твърде много!“; „Не ме ли чуваш?“. Както и от ядосани коментари: „Как можа да изцапаш!“

3. Устойчивост. Учите детето да приема успеха или неуспеха – бъдете добър пример в това отношение. Прегорените курабийки са нещо неприятно, но също така и възможност да покажете на децата си как приемате провала – със самообладание и усмивка.

 

 

4. Физика, химия, биология. Само помислете колко много неща за света около себе си научава детето от правенето на най-обикновените бисквити – вижда как от вода и брашно се получава тесто, как при загряване тестото бухва и се изпича, как съчетаването на отделни неособено апетитни елементи води до особено вкусен резултат.

5. Най-простичкото – учите ги да готвят. А това ще им помогне да се чувстват уверени, когато на 16–18-годишна възраст им се наложи да сготвят нещо сами или за приятелите си.

Съвети:

Как да постигнете всичко, описано по-горе:

Не се ядосвайте, ако детето не е прецизно, допуска грешки, цапа, заиграва се с брашното – не забравяйте, че повечето деца трудно запазват концентрация.

Целта ви не е да направите 5-год. си дете перфектен готвач, а да го запознаете с приготвянето на храна като дейност, която може да е приятна и да носи удоволствие.

Започнете с лесни задачи, съобразени с възрастта на детето:

 

 

 

0–2-годишно – нека просто да свиква с обстановката – достатъчно е да е в кухнята до вас, докато готвите – дайте му дървена лъжица и тенджера с капак и забавлението (и шумът) е гарантирано!

2–4-годишно – давайте му малки задачи – да добавя сухите съставки, да меси малки топченца тесто, да използва формички за курабийки. Не забравяйте да вържете престилка и да намацате бузките с брашно – като истински готвач!

4–7-годишно – детето вече може по-пълноценно да участва в готвенето – да ви подава определени прибори, да разбърква сухата смес. Ако правите пица – нека то прави собствена, малка пица. Не настоявайте на точна форма и размер – важен е процесът, а не резултатът.

7+ – моториката е достатъчно добре развита и детето вече можа да борави с нож (не остър) и белачка на зеленчуци. Може да чете и да се ориентира в простички рецепти. Със сигурност може да маже пицата с доматено пюре, да слага добавки – царевица, сирене, маслини и т.н.

9–10-годишно – можете  да въведете правилото „Децата готвят една вечер в месеца“. Разбира се, ястията в началото ще са елементарни – таратор, бъркани яйца, пица.

По този начин те се чувстват като пълноценни и пълноправни членове на семейството, поемат отговорност и преди всичко се забавляват да готвят „за мама и тате“.

Успешни и вкусни преживявания!

Източник: Петя Колева

Още по темата:

Перфектното дете

И все пак с какво да се храним?

Моето хранене - опитът на Ваня от Vanilla Kitchen