RO EN

Защо да готвим с децата си?

Защо да готвим с децата си?

Кухнята е вашата крепост? Не обичате бъркотиите? Дразните се от хаоса, който децата внасят по време на готвене? Спрете, прочетете и се променете!

Готвенето с децата има много ползи, които надминават по важност и дългосрочност счупената чиния или разпиляното брашно. Ето някои от тях:

1. Екипна работа. Готвенето заедно е важно, защото е ЗАЕДНО. Това е време, прекарано с децата, дейност, в която вие сте екип, който се планира, работи, а после се наслаждава на резултатите. 

Няма нищо по-сплотяващо от съвместния проект заедно с всичките трудности и неуспехи, които може би ще ви съпътстват в началото.

2. Уважение. Показвате на детето си, че може да е ваш партньор, че му имате доверие. Разбира се, за да постигнете този ефект, трябва да се въздържате от непрекъснати забележки: „Не така!“; „Сложи твърде много!“; „Не ме ли чуваш?“. Както и от ядосани коментари: „Как можа да изцапаш!“

3. Устойчивост. Учите детето да приема успеха или неуспеха – бъдете добър пример в това отношение. Прегорените курабийки са нещо неприятно, но също така и възможност да покажете на децата си как приемате провала – със самообладание и усмивка.

4. Физика, химия, биология. Само помислете колко много неща за света около себе си научава детето от правенето на най-обикновените бисквити – вижда как от вода и брашно се получава тесто, как при загряване тестото бухва и се изпича, как съчетаването на отделни неособено апетитни елементи води до особено вкусен резултат.

5. Най-простичкото – учите ги да готвят. А това ще им помогне да се чувстват уверени, когато на 16–18-годишна възраст им се наложи да сготвят нещо сами или за приятелите си.

Съвети:

Как да постигнете всичко, описано по-горе:

Не се ядосвайте, ако детето не е прецизно, допуска грешки, цапа, заиграва се с брашното – не забравяйте, че повечето деца трудно запазват концентрация.

Целта ви не е да направите 5-год. си дете перфектен готвач, а да го запознаете с приготвянето на храна като дейност, която може да е приятна и да носи удоволствие.

Започнете с лесни задачи, съобразени с възрастта на детето:

0–2-годишно – нека просто да свиква с обстановката – достатъчно е да е в кухнята до вас, докато готвите – дайте му дървена лъжица и тенджера с капак и забавлението (и шумът) е гарантирано!

2–4-годишно – давайте му малки задачи – да добавя сухите съставки, да меси малки топченца тесто, да използва формички за курабийки. Не забравяйте да вържете престилка и да намацате бузките с брашно – като истински готвач!

4–7-годишно – детето вече може по-пълноценно да участва в готвенето – да ви подава определени прибори, да разбърква сухата смес. Ако правите пица – нека то прави собствена, малка пица. Не настоявайте на точна форма и размер – важен е процесът, а не резултатът.

7+ – моториката е достатъчно добре развита и детето вече можа да борави с нож (не остър) и белачка на зеленчуци. Може да чете и да се ориентира в простички рецепти. Със сигурност може да маже пицата с доматено пюре, да слага добавки – царевица, сирене, маслини и т.н.

9–10-годишно – можете  да въведете правилото „Децата готвят една вечер в месеца“. Разбира се, ястията в началото ще са елементарни – таратор, бъркани яйца, пица.

По този начин те се чувстват като пълноценни и пълноправни членове на семейството, поемат отговорност и преди всичко се забавляват да готвят „за мама и тате“.

Успешни и вкусни преживявания!

Източник: Петя Колева

Нахрани ме!
Купи сега

Още по темата:

Перфектното дете

И все пак с какво да се храним?

Моето хранене - опитът на Ваня от Vanilla Kitchen

100 игри за деца на път
Купи сега

Виж следващата новина
Как да направим лятото интересно за децата ни
Как да направим лятото интересно за децата ни


Обикновено посрещаме лятото, изпълнени с енергия и планове – ще си починем, ще отметнем работа, ще организираме перфектните три месеца за децата си… Уви, очакваме твърде много от тези три месеца. Ако се стараем да го прекараме по най-добрия начин, то ние просто ще се изтощим и ще го похабим. Ето няколко идеи как това да не се случи: