10 семейни игри за дълъг път - първа част

10 семейни игри за дълъг път - първа част

10 семейни игри за дълъг път - втора част

Тези игри са изпробвани с деца на 4, 6 и 12 години (макар че 12-годишният почти през цялото време слушаше музика със слушалките и дъвчеше отегчено дъвка), като най-интересно за децата беше, когато участвахме ВСИЧКИ, включително мама и татко.

Вие можете да ги усложнявате според възрастта на участниците:

1. Азбучна игра на животни. Класическият вариант* за нас беше трудноприложим, затова измислихме 2 олекотени варианта:

1 вариант – Животни с буквата К – това е буквата, с която има най-много животни, като голяма част от тях са много лесни и познати на децата – котка, куче, кон, крава, коза и т.н. С таткото внимавахме да казваме по-непознатите – каракал, кашалот, кукумявка и т.н., а на най-малката помагахме при затруднения, като издавахме звука на животно с К.

2 вариант – Азбучни животни – започваме от най-малкия и той трябва да каже животно с буквата А, следващия – с буквата Б и т.н.

Любима ми е случката, в която стигнахме до буквата "З" и Лили (4 год.) възторжено извика: "Сетих се! З - зираф!" 

Играта с деца винаги осигурява неочаквани забавления :)

*Класическа Азбучна игра на животни:

1 от участниците започва наум да казва азбуката. Друг играч му казва СТОП!. Ако първият е стигнал до буквата Т например, започват да изреждат животни с буквата Т, докато не се изчерпят възможностите.

Този, който е казал последната дума с буквата, печели точка. След това друг играч започва да казва азбуката наум и играта се повтаря. Играе се, докато 1 от играчите не стигне предварително определен брой точки – 3, 5 или 10.

2. Азбучна игра с растения – цветя, дървета, плодове и зеленчуци. Играе се по същия начин като Азбучна игра с животни.

3. Азбучна игра с имена – 2 варианта:

1 вариант  – започваме от най-малкия и той трябва да каже име с буквата А, следващия с буквата Б и т.н.

2 вариант – Започваме с буквата А – всеки от участниците трябва да каже име с А, след това с Б и т.н.

4. Игра на познаванка: Деца с какви имена имате в детската градина?

Правилата са измислени от мен и доста елементарни: Аз казвам произволни имена, като детето, което има такова приятелче в градината/училище, вдига ръка и получава точка.

Например: "Имате ли, имате лиииииии... Коко!" Възторженото дете вдига ръка и уточнява - "Аз имам Коко и той е със сополи!". А аз продължавам с друго име.

Обикновено казвам имена, за които знам, че ги има в групите им, както и непознати такива. Като внимавам, разбира се,  познатите имена да са по равен брой, за да няма сърдити :)

Не ми е съвсем ясно защо, но тази игра се ползва с голям успех сред децата ми. Може би защото им напомня за техни приятелчета и определени случки. Често прекъсваме играта със спомени за конкретното дете и забавни/притеснителни ситуации от градината.

5. Гатанки – в началото пробвах с „мъничко, червеничко с черни точки“ и „жълтичко черничко, прави мед“, но много бързо вариантите ми се изчерпаха. Затова в момента ползвам „100 гатанки забавни за дечица славни“И така, в случая аз просто чета гатанката и те ми отговарят поред.

Тук вече се включи дори отегченият тийнейджър, явно за да покаже колко са лесни (като се имат предвид годините му, това не е особено за хвалба, нооо…). Разбира се, забавляват се до около 20-тата гатанка и след това им омръзва, но това си е добро постижение.

А ето и една снимка от лятно пътуване: 

 

в колата

 

Това са Марти - 2 г. и Никола на 7, които играят с Гатанките. Да не забравяме и майка им - Миленка - за нея забавлението е гарантирано, нали :)

 

6. Асоциации – и във връзка с по-горната игра, като отделно забавление използваме и  следната вариация на гатанките – опитвам се да опиша нещо и те трябва да го познаят – „мъничко, слепичко, живее под земята“ или „кръгъл плод, може да е червен, жълт или зелен“. Окуражавам ги самите те да ми задават загадки.

 

Вижте и продължението на статията:

10 семейни игри за дълъг път - втора част

 

 

Още по темата: 

На дълъг път с деца - идеи и трикове

С 3 (три) деца на море - изживяването в цифри

10 семейни игри за дълъг път - втора част