Още 10 идеи за игри с деца на път – от родители за родители – част 1

Още 10 идеи за игри с деца на път – от родители за родители – част 1

Всеки от нас има своите работещи практики и трикове за успокояване на децата. Помолихме ви да споделите с нас такива за по-приятно прекарване на пътуванията и вие се отзовахте! Много идеи бяха споделени, част от тях се повтаряха, но всички бяха работещи, полезни и забавни. Направихме подбор от 10, които сме сигурни, че ще са ви от полза:

 

  1. Детска карта

Направете „детска карта“ с нарисуван път, по-големите градове или пък забележителности, планини, реки и др., които ще се видят по пътя. Нека децата слагат стикер, когато стигнат до мястото. Така те самите следят пътя и няма въпроси „Кога ще стигнем?“.

 

  1. Категории

Мама казва „Име на град“ и всички се изреждат, докато не се изчерпят. След това категорията се сменя. Децата научават нови думи, а също тренират паметта си, защото имената не трябва да се повтарят.

 

По идеи на Стела Желязкова

С деца на път - идеи и трикове

  1. Кутия със съкровища

Подгответе кутия с отделения, във всяко сложете различни предмети – малко лего за построяване на кула, мъниста и връзки за нанизване, колички, обвити с фолио за разопаковане, малки играчки животни и т.н.

По идеи на Миряна Топалова Хаджиева

  1. Дъждовно състезание

Ако си мислите, че да се пътува в дъждовно време е скучно, грешите! Ето една страхотна идея за игра на Нели Стоянова – всеки избира по една капка на прозореца, която е неговото самолетче. След това децата следят чие самолетче ще стигне най-бързо до края.

Не на скуката с деца по време на път

  1. Броене – по цветове, по модели, по видове

Това е най-често споменаваната игра, но нека все пак да я припомним: избирате си вид предмет и започвате да броите – например – червени коли, сини коли, кучета, пътни знаци, камиони и т.н. Побеждава този, който стигне до 5 или 10, или др.

По идеи на Еделина Едисон

 

Прочетете също:

Още 10 идеи за игри с деца на път – от родители за родители – част 1

10 семейни игри за дълъг път - част 1

На дълъг път с деца - идеи и трикове за оцеляване