10 закона в общуването с децата

10 закона в общуването с децата

Януш Корчак към родителите:

 

1. Не очаквай от твоето дете да бъде същото като теб.

Помогни му да стане себе си, а не твое копие.

2. Не изисквай от детето си отплата за всичко, което си сторил за него.

Дал си му живот – как да ти се отблагодари за това? То ще даде живот на друг човек, той пък на трети – това е необратимия закон на благодарността.

 

 

3. Не отмъщавай на детето си за собствените си горчивини и обиди, за да не страдаш на старини. Защото каквото посееш, това ще пожънеш.

4. Не гледай на проблемите на детето си отвисоко.

Всеки носи своето тегло, а на него дори може би му е по-трудно, защото има по-малко опит.

5. Не унижавай детето си!

6. Не забравяй, че най-важните срещи на човек, това са срещите с неговите деца. Обръщай им повече внимание – никога не знаеш в какви хора могат да се превърнат.

7. Не се вини ако не можеш да направиш нещо за детето си. Помни, че за едно дете не е направено достатъчно само тогава, когато не си опитал всичко възможно.

8. Детето – това не е тиран, който трябва да владее целия ти живот, нито пък е просто плод на твоята плът и кръв. Това е скъпоценна чаша, която Животът ти е дал на съхранение, за да я пълниш с творчески огън. Това е една любов без окови, с която родителите трябва да отгледат не „наше“ или „мое“ дете, а една душа, която им е дадена само временно.

9. Обичай чуждите деца. Никога не им причинявай това, което не искате да се случи на вашите.

10. Обичай детето си, независимо какво е – без таланти, без късмет, вече пораснало. Общувай с него и му се радвай, защото е истински празник докато е край теб.

 

Януш Корчак (на полски. Janusz Korczak; истинско име Henryk Goldszmit; 1878 — 1942) — водещ детски педагог, писател, доктор и обществен деятел. Основните принципи на неговата дейност са равитието на самопознанието, самоконтрола и самоуправлението в детския колектив и в отделния възпитаник. По време на окупацията на Полша от Германия, Корчак се бори за живота на децата във варшавското гето. Загива в газовите камери на Треблинка заедно с 200 свои възпитаници.

източник – Слова Жизнь

 

Още по темата:

Шест важни урока за родители

Как да стимулирате децата да споделят повече?

7 важни съвета за успешната комуникация с децата ни