15 начина да прекараме време със семейството си без телевизор и устройства

15 начина да прекараме време със семейството си без телевизор и устройства

На всички е ясно, че да се прекалява с гледането на телевизия, може да бъде дори вредно за хлапетата. Затова ви предлагаме да се опитате да изкарвате възможно най-много време далеч от екраните.

 

Ето 15 занимания, които ще сплотят семейството ви и ще го изпълнят с веселие, смях и любов:

 


1. Светлина! Камера! Начало!

Децата много обичат да се преобличат – особено момичетата. Направете си истинско шоу с различни тоалети и фотосесия. Вече всеки има камера на телефона си – задавайте си въпроси, разказвайте си вицове, вземете интервю един от друг.

После можете тайно да направите монтаж и да сглобите истински семеен филм. Организирайте си специална премиера с пуканки. Със сигурност това ще е незабравим спомен!

 

 

2. Спомнете си миналото.

Намерете стари фотоалбуми и ги разгледайте заедно с децата. Със сигурност за тях ще е много любопитно да видят мама и тате като бебета, младите си баби и дядовци, а също и да научат повече за историята на семейството си.

 


3. Създайте семейния албум за тази година.

Сигурни сме, че имате хиляди снимки на телефоните, компютрите или някъде в Облака. Но много добре знаете, че рядко имате време да ги гледате, още по-малко заедно със семейството си.

Гарантираме ви, че изборът на най-важните за годината снимки, изваждането им във фотостудио (а още по-добре би било на домашен принтер) и залепването им в специален албум ще е незабравимо преживяване за децата ви.

Ще ги научи да ценят важните моменти, да ги пазят и да си ги припомнят.

 

 

4. Пътешествие „Накъдето ни видят очите“.

Разбира се, ще е добре вие като родител да имате предварителна идея, но задължително обсъдете с децата си – къде биха искали да отидат? На планината? Изберете дестинация – например близък малък град и ги запознайте с него виртуално.

Покажете им снимки на улиците, забележителностите, музея/забавлението, които планирате да посетите. Това ще ги накара с нетърпение да очакват приключението. А това със сигурност ще намали вероятността да се отегчат – все пак те самите са участвали в планирането – това е вашето ОБЩО пътешествие!

 


5. Направете си градинка.

Купете си семена, саксии, пръст. Заедно ги посадете и ги поливайте.

Грижете се за тях.

Със сигурност първите стръкчета ще предизвикат огромна радост в децата ви. Да не пропускаме шансът да хапнат полезни зеленчуци и подправки, които иначе не вкусват.

 

 

6. Пикник.

Отделете си един ден за пикник – на поляна извън града или в парка. Важното е, както в повечето семейни събития заедно с децата да планирате – менюто, да купите и подредите кошницата, да предвидите одеяла и забавления.

Така, освен че прекарвате заедно приятни часове, то вие учите децата си, че добрата подготовка води до приятни преживявания.

 

 

7. Специални гости.

Поканете гости, които отдавна или дори никога не са идвали у вас. Например съученици или приятелчета от детската градина. Потърсете деца, които са останали в града, и ги поканете.

Не е задължително да са тези, с които детето обичайно играе. Това, че вие организирате гостуването, е прекрасна възможност за разширяване на приятелския кръг на детето.

Това е начин да му покажете, че общуването с различни хора носи неочаквани ползи и радости.

 


 

8. Послание към бъдещето.

Можете да напишете истинско писмо до себе си и семейството си и да го пратите в бъдещето! Нарисувайте картинка, залепете снимка, намерете любопитни новини от вестници и списания, изрежете ги и ги приложете в плика.

Пожелайте си нещо и запечатайте всичко в пликове. Скрийте ги дълбоко в шкафа и ги прочетете, след като необходимото време измине. Това ще е един неочакван и мил подарък след години.

 

 

9. Спортувайте.

Движението е живот, затова се движете максимално много! Отидете на боулинг, на басейн или дори на фитнес – децата със сигурност ще се забавляват.

Много важно е да приучите детето си да изпитва удоволствие от физическите упражнения – това е инвестиция в неговото психическо и физическо здраве.

 

 

10. Бинго!

Спомнете си любимите игри от детството. Купете си домино и подреждайте плочките в извити пътечки. Постройте кула от игрални карти – направете си състезание, кой ще издигне най-високата. Вижте още 20 игри от нашето детство: 120 игри против скука

 


11. Парти с балончета.

Няма нищо по-свежо и весело от сапунени балончета и музика.

Съвместете едното и другото!

Може сами да направите сместа, като объркате заедно веро, вода и тайната съставка – малко глицерин. Използвайте сламка, за да оформяте балончетата.

 

 

12. Музикален купон.

За най-малките – извадете малки и големи тенджери, дайте на детето си дървени лъжици и го оставете да се позабавлява.

За по-големите – нека сами да подберат музиката, която искат да слушат – сигурни сме, че над 4-годишна възраст вече всяко дете умело работи с YouTube.

 

 

13. Веселите готвачи.

Приготвянето на бисквити и кифлички е винаги забавление – и за момичетата, и за момчетата. Намерете рецепта (ако нямате на разположение – погледнете тук: „Аз готвя здравословно с мама“), пригответе материалите, объркайте тестото.

Може да оставите детето да прояви креативността си при оформянето на крайния резултат – това ще му достави огромно удоволствие. Задължително пробвайте резултата и ако е добър, подарете на приятели и съседи.

 


14. Благотворителност.

Подробно прегледайте играчките и дрехите на детето заедно с него. Подберете тези, които вече не са му нужни, и ги подгответе за даряване. Обяснете му колко добро ще донесат те на други хора.

 

 

15. Напишете писма.

Пратете картичка или писмо на приятелчета, братовчеди, баби, дядовци. Това ще е много любопитно и непознато преживяване за децата ни, растящи в дигиталната ера.

Пратете ги с обикновена поща. След седмица очаквайте възторжените обаждания от близките. Ще им осигурите едно специално преживяване.

 

Още по темата:

25 изречения, които ще вдъхнат увереност на детето Ви

През очите на психолога: 17 от най- разпространените грешки във възпитанието 

11 съвета за отношенията с бабите и дядовците- да се прочетат от всички замесени