5 психологически проучвания, за които трябва да знае всеки родител

5 психологически проучвания, за които трябва да знае всеки родител

Вярно е, че в родителството има някои класически принципи, които не се променят във времето – важно е да показваме любовта си, да бъдем искрени, да не лепим „етикети“ на децата си и т.н. – науката продължава да открива нови закономерности за успешното отглеждане на децата ни.

Прочетете кратко обобщение на изводите от пет психологически проучвания, правени наскоро.

 

  1. Родителите тип хеликоптер възпитават депресирани деца

Свръхгрижовните родители със сигурност не успяват да подготвят децата си за трудностите в реалния живот, но има и друга причина да спрат да са толкова закрилящи – най-вероятно е да ги направят нещастни.

Скорошно проучване откри „връзка между родителския стил хеликоптер и високите нива на депресия сред учениците“, отчита PsyBlog. Не е изненада и фактът, че най-обгрижваните деца  демонстрират по-малко самостоятелност и знания.

 

 

  1. Викането по децата ги кара да се държат по-лошо

Аз имам инатливо 2-годишно дете и напълно разбирам – всички понякога викаме на децата си. Но според последните проучвания е по-добре да не ви става навик. Не само защото е неприятно за всички наоколо, но също и защото в резултат от него детето ви се държи още по-лошо.

„Проучване сред 967 американски семейства показва, че прекалено строгото вербално общуване с 13-годишните деца води до влошаване на тяхното поведение през следващата година (Wang et al., 2013). И няма значение колко силна е връзката между децата и родителите“, отбелязва PsyBlog.

 

  1. Режимът на сън прави децата по-умни

Децата, които не са спали достатъчно, са със сигурност в лошо настроение, но науката доказва, че те са и по-малко умни. „Изследователите проследяват 11 000 деца от момента, в който са на три години, до навършването на седем години, за да измерят ефекта на съня и техните когнитивни функции. (Kelly et al., 2013).

Изследователите  откриват, че „нередовните часове за лягане водят до по-ниски резултати в четенето, математиката и пространствената ориентация при момчетата и момичетата“, казва says PsyBlog.

Ние, възрастните, знаем колко ни е трудно да се съсредоточаваме, когато не сме спали добре, така че това не би трябвало да е изненада за нас. Все пак може би тази информация ще е още един стимул за вас да спазвате определен режим на сън с детето си.

 

 

  1. Редовните физически упражнения ще помогнат на детето ви да се представя по-добре в училище

Много научни проучвания потвърждават факта, че физическите упражнения помагат на мозъка ни да работи по-добре, така че и това не би трябвало да е изненада.

„Ново изследване сред 11-годишни деца показва, че средно и високоинтензивните тренировки водят до по-добри резултати по литература, математика и други предмети. (Booth et al., 2013). Същите ползи се наблюдават и при резултатите от изпити на 16-годишни младежи, казва PsyBlog.

 

  1. Децата в едно семейство наистина са различни

Ако понякога се чудите как изобщо е възможно децата ви да имат общи гени, едно конкретно изследване има отговор за вас. Изводът от него е, че „2 деца в едно семейство нямат повече общи черти от двама напълно непознати“.

Как се получава така, при положение че споделят еднакво ДНК?

Очевидно различните отношения между родителите и всяко дете, както и различният житейски опит на детето извън семейството, добавят към различията в характера и ги засилват.

Източник: Inc.com

 

Още по темата:

Колко е важна социализацията за децата?

Научни факти за родителството по време на пандемия

3 причини, поради които децата не ни слушат