50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 3

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 3

Упражнение 3: Моят герб

Гербовете са украсявали щитовете на рицарите през Средновековието и представляват все още някои големи градове. Сега ще персонализираме един такъв!

Този герб ще позволи да си припомняме това, което е важно, това, което ни води в живота и това, което ни вдъхновява.

 

Ти си на ход!

  1. Първо ще ти е нужно да определиш твоите ценности (това, което е важно за теб, в което вярваш: например честността). Някои ситуации ти позволяват да направиш това: например когато се чувстваш зле след като си извършил нещо или си присъствал на извършването му, това означава, че случилото се не отговаря на твоите ценности.
    Можеш също така да си помислиш за хора, които те вдъхновяват: когато постъпките на някой герой или героиня от филм или от роман предизвикват у теб възхищение, тогава тези постъпки съответстват на ценности, скъпи на сърцето ти (приятелство, взаимопомощ, любознателност…).
  2. Предай след това твоите ценности под формата на девиз. Девизът е по-скоро къс и въздействащ и влияе посредством игра на думи, цел, известен цитат…Например „Един за всички, всички за един”.

 

Защо това упражнение?

Чрез създаването на твой герб, не само ще се научиш да определяш кое е важно за теб. Но и ще разполагаш със средство за защита.

Можеш да пресъздадеш този герб върху картонен щит. Този щит ще ти служи за защита. Благодарение на този щит, твоите мнения ще бъдат защитени срещу обидните думи на другите.

Внимание, това означава, че не трябва да използваш прекалено често щита ти; ако твърде много се страхуваш от мнението на околните, рискуваш той да се скъса…

 

 

Още по темата:

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 1

50 игри и упражнения, които засилват самоувереността на децата - упражнение 2

50 игри и упражения за по-добра концентрация - упражнение 3