50 игри и упражнения за по-добра концентрация - упражнение 4

50 игри и упражнения за по-добра концентрация - упражнение 4

УПРАЖНЕНИЕ 33:  ИСКАМ ТРИ!

 Слушай много внимателно търсения звук и намери бързо три думи, които започват със същия звук. Най-често първата дума се намира много лесно, но не е така за следващите две!

Време: 10 мин. Материали: лист хартия, флумастери. Участници: един аниматор,  най-малко трима играчи.

Ти си на ход!

  1. Първият играч казва една сричка, например [мо].
  2. Другите играчи трябва да се концентрират и да намерят поне 3 думи, които започват с тази сричка. Например това може да са думите: мотор, момиче, момент. Възможно е да се изберат думи, които са от различни граматически категории, например за сричката [гри]: гривна, гримирам, грижовен…

Ползите от това упражнение:

Тази игра ще ти помогне на първо време да насочиш вниманието си към звука. Ти ще се научиш да развиваш слуховото си внимание, много важно за разбиране на условията на задачите и за научаване на уроците. По-късно ти ще трябва да се концентрираш и да можеш бързо да намираш в паметта си три думи, започващи със същия звук.

Вариант

Можеш да играеш същата игра, като използваш една буква или един звук вместо сричка, например: намери 3 думи с буквата M.

Съвет

Тези игри не изискват никакви материали и могат чудесно да се използват за децата ви по време на паузи: в колата, на опашка в магазина, докато чакате да започне филмът… Освен това играта ще запали тяхната любознателност и интерес към четенето и писането.

 

Още по темата: 

50 игри и упражения за по-добра концентрация - упражнение 3

50 игри и упражнения за по-добра концентрация - упражнение 5

50 игри и упражнения за по-добра концентрация - упражнение 6