7 причини да вземете котка на детето си

7 причини да вземете котка на детето си

1. Компания – котките могат да бъдат отлични другари на децата, да участват в игрите им и да се гушкат до тях в часовете на почивка. Те могат да бъдат „мъркащ“ източник на успокоение и подкрепа за деца, които са самотни или тревожни

2. Отговорност – наличието на котка в дома може да научи децата на важни уроци за отговорността и грижата. Включете ги в храненето, почистването и поддръжката на козината на животното. Така те могат да станат по-отговорни и дисциплинирани.

3. Умствено и физическо здраве. Проучванията показват, че домашните любимци ни помагат да сме по-здрави физически и психически. Тяхното присъствие може да намали стреса, тревожността и дори депресията. Играта с животно и грижата за него стимулира детето да е по-активно и да се движи повече.

4. Образование – котката може да бъде чудесен учител на вашето дете. Чрез нея то ще научава факти за поведението и физиологията на животните, ще разбира повече природата и нуждата от нейното опазване.

5. Задружност – котето е един чудесен обединител на семейството – можете да говорите за него, да обсъждате какво е направило, какво му предстои, да си разказвате смешни случки. Имате си още един член на семейството, при това доста забавен и любящ.

6. Емоционално развитие – котката помага на децата да развият емоционалната интелигентност. Те се учат да разбират и да отговарят на котешките емоции, да „превеждат“ поведението ѝ, да дават и получават утеха и внимание. Така децата „тренират“ за отношенията си с хората около тях.

7. Сравнително малка грижа. Котките се нуждаят от по-малко внимание от кучетата. Те имат собствен график, който невинаги включва човешкото присъствие. Много подходящи са за заети семейства, за които ежедневните разходки на куче би било натоварващо.

 

 

 

Още по темата: 

Котката – това е още едно дете в семейството