7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

Как беше на училище?

Добре.

Какво учихте?

Разни неща.

Провеждали ли сте подобен разговор със сина си или дъщеря си? На мен ми се случва почти всеки ден след края на часовете. С три деца в основно училище и две в детска градина, на двамата с Брук ни се налага да се научим да задаваме по-добри въпроси.

Защото въпросите водят до опознаване. Опознаването води до яснота. Яснотата засилва топлината и доверието. А като родители близостта е наша основна задача.

И затова вместо унилата размяна на реплики, с които сте свикнали, защо не пробвате следните въпроси:

1. Коя част от деня ти хареса най-много?

Позволете на детето си да си припомни този момент, който го е разсмял или вдъхновил. Може да е отлична оценка или просто игра с приятел. Каквото и да е, дайте му възможността да преживее отново радостта. Логичното продължение е: „А коя беше най-лошата?“.

2. С кое дете се заяждаха в училище?

Може да е било детето ви и този въпрос ще му позволи да си поплаче и да ви разкаже всичко. А може да е било друго дете, което е системно тормозено. Миналата седмица Камдън, който е на 10 години, се прибра и разказа на жена ми за юмручен бой между двама нейни съученици.

Тя е в пети клас. Тъжно е, че това се случва, но ние трябва да разбираме за тези инциденти. А щом децата ни се замислят за това, кое дете е изолирано или тормозено, то те ще могат да се намесят и да променят положението му.

3. Какво те разсмя днес?

Децата имат уникалното умение да припомнят на възрастните колко хубаво нещо е смехът. Някъде по пътя на порастването ние ставаме студени, скучаещи, дори цинични. А децата се смеят често и искрено. Пригответе се за неособено изтънчена история с тоалетна или сополи, но също така се пригответе и да се смеете. От сърце.

4. Какво те затрудни днес?

Щом децата се приберат, започват домашните, допълнителните занимания, игрите и те потъват в обичайната семейна атмосфера. Но този въпрос ги кара да се замислят и да си признаят кое ги затруднява в училище. Може да е предмет, който мразят, или пък дете, което се заяжда с тях, или дори учител, с който не успяват да комуникират добре. Хубаво е да знаете за тези неща.

5. Ако можеш да промениш нещо от днес, кое би било то?

Може да получите позитивен отговор като: „Бих искал да имам повече време, за да довърша рисунката си“. А може и да чуете признание: „Мамо, наистина омазах нещата днес – преписах на теста по математика. Съжалявам“. Всички допускаме грешки, дайте възможността на децата си да признаят своите.

6. С кой си изкара добре днес?

Този въпрос отново насочва към приятната част на деня. Също така ви информира за новите симпатии и приятелства на децата, както и за страхотния нов учител по музика.

7. Разкажи ми най-интересната случка от днес?

Изкуството да разказваш истории се учи и развива въображението и креативността. Позволете им да ви разкажат случка, дори тя да е дълга, объркана и не особено интересна. Това ще развие техните разказвачески умения (и ще тренира търпението ви :) ).

А какви са вашите въпроси? Споделете и нека излезем от омагьосания кръг, който сами създаваме с обичайния: „Как беше в училище?“.

Успешно питане!

Със специалното съгласие на автора: Джъстин Риклефс - съпруг на Брук, баща на 4 момичета и 1 момче. Писател. Търговец. Мечтател. Фотограф.

http://www.justinricklefs.com/ 

 

Още по темата:

10-те вида родители, които учителите тайничко мразят

Родителското его - тъмната страна на любовта

Най-модерната родителска техника - методът УСЗБ!