RO EN

8 игри за развиване на въображението от Джани Родари

8 игри за развиване на въображението от Джани Родари

С произведенията си Джани Родари учи децата да играят, фантазират, съчиняват приказки, стихове, загадки, да измислят истории.

Може да играете неговите игри навсякъде в ежедневието си с децата – в автобуса, в колата, по пътя към училище и детската градина.


Опитайте!


1. Напишете една дума – например „котка“. Измислете думи, които започват с буквите на думата, например: куче/охлюв/тиган/кокошка/акула. А сега се опитайте да измислите стихотворение, в което да използвате тези думи.


2. Вземете която и да е дума, например топка. Опитайте се да измислите приказка за топката.


3. Деформирайте думи. Например добавяйте към всяка дума представката „раз“ – и разкажете история: „един ден разкравата Петя срещнала разкозата Биби, която ѝ разказала…“.


4. Задайте фантастично предположение: Какво ще стане, ако? Разкажете за обикновена ситуация, в която се случва нещо необичайно, например: Какво ще стане, ако в училище кацне извънземен кораб?


5. Разкажете известна приказка от края към началото. Или пък променете коренно поведението на един от главните герои.


6. Много приказки имат второстепенни герои, за които не се знае почти нищо. Изберете един такъв герой и измислете история само за него – откъде идва, какво харесва и не харесва, какво се случва с него след края на приказката?


7. Приказка салата – разкажете история, в която да разбъркате няколко приказки.


8. Двете думи – измислете две думи, които нямат връзка помежду си, и измислете история с тях.

Разкажи ми история
Купи сега
Купи поредицата "Аз се уча да чета" с 20% отстъпка!
Купи сега
Училище за детективи 1
Купи сега

Още по темата:

Дали и защо е полезно програмирането за деца?

15 начина да прекараме време със семейството си без телевизор и устройства

Мързеливото родителство създава щастливи деца

Виж следващата новина
8 игри за деца, които им помагат да се освободят от прекомерни емоции
8 игри за деца, които им помагат да се освободят от прекомерни емоции


Психолозите ни учат, че няма добри и лоши емоции. Всички те са необходими и важни за нас. Друг е въпросът, че с тях трябва да се учим да си служим и да развиваме емоционалния си интелект.


За тази работа специално трябва да се помогне на деца, които по природа са много възприемчиви и реагират бурно на всичко. В рамките на един ден те преживяват буря от впечатления, които нерядко се изливат в капризи, лошо настроение и хиперактивност.


Забързаният ритъм на нашия живот също не спомага за емоционалната стабилност. Детето често има плътен график и за него е особено важно да се научи да възстановява ресурсите си. Именно тези игри ще помогнат на детето да разпусне и да се научи на самоконтрол.


Нито звук!