RO EN

15 начина да прекараме време със семейството си без телевизор и устройства

15 начина да прекараме време със семейството си без телевизор и устройства

На всички е ясно, че да се прекалява с гледането на телевизия, може да бъде дори вредно за хлапетата. Затова ви предлагаме да се опитате да изкарвате възможно най-много време далеч от екраните.


Ето 15 занимания, които ще сплотят семейството ви и ще го изпълнят с веселие, смях и любов:

 


1. Светлина! Камера! Начало!

Децата много обичат да се преобличат – особено момичетата. Направете си истинско шоу с различни тоалети и фотосесия. Вече всеки има камера на телефона си – задавайте си въпроси, разказвайте си вицове, вземете интервю един от друг.

После можете тайно да направите монтаж и да сглобите истински семеен филм. Организирайте си специална премиера с пуканки. Със сигурност това ще е незабравим спомен!2. Спомнете си миналото.

Намерете стари фотоалбуми и ги разгледайте заедно с децата. Със сигурност за тях ще е много любопитно да видят мама и тате като бебета, младите си баби и дядовци, а също и да научат повече за историята на семейството си.3. Създайте семейния албум за тази година.

Сигурни сме, че имате хиляди снимки на телефоните, компютрите или някъде в Облака. Но много добре знаете, че рядко имате време да ги гледате, още по-малко заедно със семейството си.

Гарантираме ви, че изборът на най-важните за годината снимки, изваждането им във фотостудио (а още по-добре би било на домашен принтер) и залепването им в специален албум ще е незабравимо преживяване за децата ви.

Ще ги научи да ценят важните моменти, да ги пазят и да си ги припомнят.4. Пътешествие „Накъдето ни видят очите“.

Разбира се, ще е добре вие като родител да имате предварителна идея, но задължително обсъдете с децата си – къде биха искали да отидат? На планината? Изберете дестинация – например близък малък град и ги запознайте с него виртуално.

Покажете им снимки на улиците, забележителностите, музея/забавлението, които планирате да посетите. Това ще ги накара с нетърпение да очакват приключението. А това със сигурност ще намали вероятността да се отегчат – все пак те самите са участвали в планирането – това е вашето ОБЩО пътешествие!5. Направете си градинка.

Купете си семена, саксии, пръст. Заедно ги посадете и ги поливайте.

Грижете се за тях.

Със сигурност първите стръкчета ще предизвикат огромна радост в децата ви. Да не пропускаме шансът да хапнат полезни зеленчуци и подправки, които иначе не вкусват.6. Пикник.

Отделете си един ден за пикник – на поляна извън града или в парка. Важното е, както в повечето семейни събития заедно с децата да планирате – менюто, да купите и подредите кошницата, да предвидите одеяла и забавления.

Така, освен че прекарвате заедно приятни часове, то вие учите децата си, че добрата подготовка води до приятни преживявания.7. Специални гости.

Поканете гости, които отдавна или дори никога не са идвали у вас. Например съученици или приятелчета от детската градина. Потърсете деца, които са останали в града, и ги поканете.

Не е задължително да са тези, с които детето обичайно играе. Това, че вие организирате гостуването, е прекрасна възможност за разширяване на приятелския кръг на детето.

Това е начин да му покажете, че общуването с различни хора носи неочаквани ползи и радости.8. Послание към бъдещето.

Можете да напишете истинско писмо до себе си и семейството си и да го пратите в бъдещето! Нарисувайте картинка, залепете снимка, намерете любопитни новини от вестници и списания, изрежете ги и ги приложете в плика.

Пожелайте си нещо и запечатайте всичко в пликове. Скрийте ги дълбоко в шкафа и ги прочетете, след като необходимото време измине. Това ще е един неочакван и мил подарък след години.9. Спортувайте.

Движението е живот, затова се движете максимално много! Отидете на боулинг, на басейн или дори на фитнес – децата със сигурност ще се забавляват.

Много важно е да приучите детето си да изпитва удоволствие от физическите упражнения – това е инвестиция в неговото психическо и физическо здраве.10. Бинго!

Спомнете си любимите игри от детството. Купете си домино и подреждайте плочките в извити пътечки. Постройте кула от игрални карти – направете си състезание, кой ще издигне най-високата. Вижте още 20 игри от нашето детство: 120 игри против скука11. Парти с балончета.

Няма нищо по-свежо и весело от сапунени балончета и музика.

Съвместете едното и другото!

Може сами да направите сместа, като объркате заедно веро, вода и тайната съставка – малко глицерин. Използвайте сламка, за да оформяте балончетата.12. Музикален купон.

За най-малките – извадете малки и големи тенджери, дайте на детето си дървени лъжици и го оставете да се позабавлява.

За по-големите – нека сами да подберат музиката, която искат да слушат – сигурни сме, че над 4-годишна възраст вече всяко дете умело работи с YouTube.13. Веселите готвачи.

Приготвянето на бисквити и кифлички е винаги забавление – и за момичетата, и за момчетата. Намерете рецепта (ако нямате на разположение – погледнете тук: „Аз готвя здравословно с мама“), пригответе материалите, объркайте тестото.

Може да оставите детето да прояви креативността си при оформянето на крайния резултат – това ще му достави огромно удоволствие. Задължително пробвайте резултата и ако е добър, подарете на приятели и съседи.14. Благотворителност.

Подробно прегледайте играчките и дрехите на детето заедно с него. Подберете тези, които вече не са му нужни, и ги подгответе за даряване. Обяснете му колко добро ще донесат те на други хора.15. Напишете писма.

Пратете картичка или писмо на приятелчета, братовчеди, баби, дядовци. Това ще е много любопитно и непознато преживяване за децата ни, растящи в дигиталната ера.

Пратете ги с обикновена поща. След седмица очаквайте възторжените обаждания от близките. Ще им осигурите едно специално преживяване.

Торбичка със забавления за ГОЛЕМИ деца на път
Купи сега
Домино с букви
Купи сега
Бинго за деца на път
Купи сега

Още по темата:

25 изречения, които ще вдъхнат увереност на детето Ви

През очите на психолога: 17 от най- разпространените грешки във възпитанието 

11 съвета за отношенията с бабите и дядовците- да се прочетат от всички замесени

Торбичка със забавления за деца на път
Торбичка със забавления за деца на път

Цена: 36,98 лв.

Нова цена: 25,00 лв.

Купи сега
Домино с цифри
Купи сега
Нарисувай 100 животни
Купи сега

 

Виж следващата новина
ЗА и ПРОТИВ ученето по време на ваканция
ЗА и ПРОТИВ ученето по време на ваканция


Аз съм ЗА! Лятото е доста дълго – три месеца, и не виждам смисъл да губим това време. Ако не учи през ваканцията, ще загуби всякакви работни навици, да не говорим, че ще забрави дори това, което вече е научил. Затова му избирам занималня, в която знам, че следобед ще отделят време за преговор и допълнителни занимания. Също така лятото съм го определила за по-интензивно обучение по английски език. Езиците са нещо много важно и колкото повече и по-рано, толкова по-добре. Има достатъчно време за игра, нищо няма да му стане от 2–3 часа дневно уроци. В началото на годината учителите се оплакват, че децата трудно влизат в крак с учебния процес, и не ми се иска това да се случва и с моето дете.


 


ПРОТИВ


Ваканцията не планирам никакви учебни занимания, освен тези, които са ни задали от училище, като дори и тях не мисля много-много да натискам. В крайна сметка на 8 години най-важното е да се играе и да се учат нови неща, но чрез преживявания, а не чрез сгърбване над тетрадки и учебници. И не щеш ли, срещнах един неочакван проблем – искам да пусна дъщеря си на лятна занималня, но не успявам да намеря такава, в която да не се учи… Като питах организаторите, всички ми заявиха, че такива са изричните желания на родителите – да има учебни часове и да се покрива определен материал по официалната учебна програма… А според мен светът е много по-шарен и любопитен от този в „учебната програма“. Искам детето ми да знае какво е да си свободен и да се стреми към постигането на тази свобода. Рано или късно ще разбере, че за да се случи това, трябва доста да учи и да работи J


Какво е вашето мнение?