Как да бъдеш добър приятел - важно умение за децата (и възрастните)

Как да бъдеш добър приятел - важно умение за децата (и възрастните)

Опитвали ли сте се да научите децата какво е приятелство?

Да намериш приятел и да останеш приятел с някого са умения, които не всички притежаваме и прилагаме с лекота. Добрата новина е, че както почти всяко друго социално умение, те могат да бъдат придобити. Искате ли да помогнете на децата си да развиват и задържат приятелства?

Тогава им обяснете тези неща:

Да имаш добри приятели, те прави щастлив. Приятелствата могат да се зародят в семейството, в квартала, в училище и дори в интернет. За да си добър приятел с някой не е необходимо само да играете заедно на площадката, или да седите на един чин. Изграждането на приятелство изисква много усилия (от двете страни), но може да се превърне в дългогодишно прекрасно изживяване.

Как можем да научим децата на приятелство?

 

 

1. Обяснете ясно какво правят добрите приятели.

Добрите приятели…

  • Помнят важните неща (рождени дни, постижения и др.).
  • На тях може да се разчита.
  • Правят мили неща един за друг и си говорят любезно.
  • Помагат, когато приятел е тъжен или има проблем.
  • Обичат да прекарват заедно времето си.
  • Забавляват се заедно.

 

2. Четете им книги за приятелството. 

Има толкова много чудесни приятелства, пресъздадени в детската и юношеската литература. Четенето заедно на тези книги ни предоставя възможността да обсъждаме приятелството и чертите на добрия приятел (услужлив, грижлив, подкрепящ, щедър, добър слушател и т.н.).

Други книги показват как приятелите могат да бъдат много различни един от друг и все пак да се разбират чудесно. Те изтъкват колко е важно да са мили, споделящи и да полагат заедно усилия, за да се справят с проблемите.

3. Играйте ролеви игри: как да бъдем добри приятели. 

Харесва ми да запазвам в паметта си поредица от приятелски сценки (добри и лоши), които са се разиграли при сбирки за игра на децата ми с техните приятели.

След като се приберем у дома, съпругът ми и аз можем да разиграем сценката, докато синът ни гледа, или пък можем да включим и него в някоя положителна роля и да го накараме да упражни няколко положителни приятелски черти (да споделя, да изрича мили думи, да се застъпи за приятел и т.н.).

Обикновено не разиграваме негативни ситуации, защото предпочитаме да наблегнем на уменията, които искаме да придобие. Можете дори да напишете собствени истории за сценки и да ги четете отново и отново.

 

4. Давайте добър пример и самите вие бъдете добър приятел. 

Това е един от един от най-страхотните начини да научите децата си да бъдат добри приятели. Разказвайте на децата си за вашите приятели положителни неща. Споделяйте и трудностите, както и начините, по които сте ги превъзможнали.

Отделяйте време за приятелите си, помагайте им, като го правите в присъствието на децата си, така че те също да участват. Помислете за чертите, които цените в добрите приятели, и самите вие постоянно ги проявявайте.

5. Прекарвайте време с приятели и с нови хора. 

Трудно е да създадеш приятелства, ако не си сред хора! Ние обичаме да излизаме и да участваме в събития на общността. Разхождаме се в паркове, записваме се в курсове и спортни дейности, излизаме и се срещаме със съседите, доброволци сме в училище, участваме в църковните и градските събития.

Наслаждаваме се също на времето, прекарано заедно като семейство, защото искаме децата ни да са приятели. Работим заедно по домашни проекти, играем игри, измисляме и правим мили жестове един за друг.

Кои са някои от дейностите за изграждане на приятелство, които можете да извършвате?

  • Обяснявайте, че да си добър приятел, невинаги ти се получава естествено. Трябва да се упражняваш! При среща с нови хора трябва да знаеш как да поддържаш разговор с тях.

 

  • Скоростният разговор е забавен начин да помогнеш на децата да развият добри умения за водене на разговор. Намисли няколко прости въпроса набързо, избери някой приятел, пусни таймера и накарай детето ти да задава въпроси на приятеля си в продължение на една минута, докато приятелят слуша и отговоря… след това го спри. След като са приключили с разговора, накарай децата да разкажат какво са научили едно за друго. Слушането и след това споделянето на информацията с някой друг ще помогне на децата да възприемат това, което чуват, и да го запаметят по-добре.


 
  • Тиймбилдинг дейности помагат за създаване на приятелства. Обикновените дейности, които обичаме да извършваме заедно, включват изграждане на писти с препятствия, строене на крепости, каране заедно на колело и конструиране на небостъргачи.
 

Всички тези дейности позволяват непрестанни подобрения, изискват решаване на някои проблеми и преговаряне, и поощряват общуването, като всички те представляват чудесни умения за сприятеляване, които е хубаво да имаме.

Да научиш детето да е добър приятел, ще му помогне да създава трайни, положителни взаимоотношения и като възрастен.

А да имаш близки хора е страхотно, нали?

Източник: Kids Activities 

Още по темата:

Как да изберем извънкласни активности за детето си

Четирите важни етапа във възпитанието на детето

Емоционална компетентност за родители – 5 правила, чрез които да помагаме на детето си да управлява емоциите си