Детето ми е на 2,5 години и изпада в кризи, които продължават по 30 минути, когато не получи това, което иска. Какво да правя?

Детето ми е на 2,5 години и изпада в кризи, които продължават по 30 минути, когато не получи това, което иска. Какво да правя?

Автор: Анна Влаева 

Периодът между 2 и 3 години е изключително важен за всяко дете. Родителите го наричат „бебешки пубертет“, „ужасните две“ и „невъзможните три“, а всъщност тогава се случва важна промяна в психическото развитие.

От раждането си детето се осъзнава като част от майка си, неин придатък. Около двете години е времето на осъзнаване „аз съм отделна личност!“. Да си отделна личност, означава да можеш да влияеш на околната среда, на решенията в семейството точно както възрастните. Естествено, детето трябва да си докаже това. Най-лесните похвати за възрастта са да иска до крайност или да не иска, също до крайност.

Разковничето за лесно и положително израстване на този период е в подготовката на възрастните наоколо.

  • Да знаят, че кризата е опит на детето да се самодокаже за отделен индивид, а не да прави „напук“.

  • Да намират винаги начин да удовлетворяват моментната нужда на детето, колкото и смешна, неадекватна или глупава да изглежда, при това родителите да запазват своите лични граници. Така няма опасност от разлигавяне!

Ето един пример:

Детето се тръшка, защото не иска да излезе навън.

Още отначало възрастният трябва да е настроен за преговори, като фиксира своята най-голяма нужда в момента. Например: Трябва да излезем, за да платя сметките. Няма начин да не излезем. Можем обаче да го направим приятно за теб.

Възможности:

  • Предлагате да вземете играта, с която се занимава в момента, навън.

  • Предлагате нещо смешно, забавно, което да направите навън след плащането на сметките (игра на площадка, хранене на гълъби и др.).

  • Да попитате какви са неговите условия да излезете.

Може да се уговорите – детето да дойде навън, а после вие да направите нещо за него.

И отново – това нещо да е комфортно за вас, да не е в разрез с вашите лични граници!


Т.е. да се съгласите на носене на конче, при условие че не издържате тежестта на детето, или  два часа гледане на детско, когато вие не позволявате повече от половин, не са във вашата зона на комфорт. В такъв сюжет всъщност детето ще се научи да манипулира, и да – ще се разлигави.

Автор: Анна Влаева

Тя е специалист по ранно детско развитие и логопед. Работи в името на по-доброто общуване между родители и деца. Осъзнава, че съвременното възпитание е много по-изискващо от родителите, отколкото преди 15 – 20 години. Затова подкрепя клиентите си с практически проверени и работещи техники за промяна на проблемното детско поведение.

Можете да я последвате във Фейсбук и в Инстаграм

Още по темата:

Пет начина да овладеем истерията при детето

Агресия и истерия при детето - как се справихме

Грубост и неуважение от страна на детето, как да се справим с тях?